Apple - Samsung

Apple - Samsung Zdroj: Archív

„Kradete nám nápady!“ obviňují se vzájemně Apple a Samsung. Rozhodne o tom soud

Americký federální soud v Kalifornii čeká těžký úkol. Musí rozhodnout, jestli Samsung při snaze konkurovat firmě Apple neokopíroval její produkty iPad a iPhone. A aby toho nebylo málo, součástí procesu je i opačná žaloba, podle níž Apple při vývoji svého telefonu neoprávněně využil patentované technologie firmy Samsung.

 

Ve hře jsou miliardy dolarů odškodnění, ale do určité míry i osud celého trhu s mobilními technologiemi. Obdobné soudy probíhají či už proběhly s různými výsledky v dalších zemích, například Austrálii, Británii či Německu. Naposledy zakázal německý soud prodej jednoho z tabletů Samsung v celé EU. Ale právě výsledek soudu v USA bude mít zásadní význam pro to, kam a s jakými produkty budou obě firmy nadále směřovat.

 

Apple iPhonem i iPadem vytvořil fakticky dva nové trhy: pro smartphony s dotykovým displejem a pro tablety. Že na těchto trzích existuje konkurence (tedy že i jiné firmy začaly vyrábět podobné produkty), je výhodné pro zákazníky, ale i pro samotný Apple. Problém je v tom, že není jasné, JAK MOC si tyto produkty mohou být podobné. Jinak řečeno, kde jsou hranice mezi inspirací a krádeží intelektuálního vlastnictví. Právě o tom má soud rozhodnout.

 

JDE O TABLETY A 3G

Apple tvrdí, že Samsung neoprávněně využil sedm patentů týkajících se především používání dotykového displeje, a navíc údajně navrhl vzhled některých produktů tak, aby se podobaly konkurenčním výrobkům od Applu. To se týká zejména tabletů a telefonů řady Galaxy, které příliš připomínají iPad a iPhone. Apple požaduje stažení vybraných modelů z trhu a odškodnění 2,5 miliardy dolarů.

 

Samsung naproti tomu obvinil Apple, že by bez jeho patentovaných technologií nikdy nedokázal vyvinout svůj první telefon iPhone. V žalobě přímo stojí, že Apple „vyniká v obchodním využití technologií, nikoliv v revolučním vývoji a designu“. Spor se týká zejména přenosu dat přes mobilní síť 3G.

 

Případ povede zkušená třiačtyřicetiletá Lucy Kohová, již federální soudkyní jmenoval Barack Obama v roce 2010. Proces jí byl svěřen nepochybně i proto, že byť se narodila v USA, je korejského původu (a Samsung je jihokorejská firma).

 

Kohová vydala už dvě předběžná opatření, jimiž Samsungu zakázala prodej tabletu Galaxy Tab 10.1 a telefonu Galaxy Nexus. Finální verdikt však vynese devítičlenná porota. Sestavením a jmenováním porotců proces v pondělí také začne.

 

Bude to složitý a nepochybně týdny trvající proces. Nedá se vyloučit, že se obě strany v průběhu sporu dohodnou a porota rozhodovat vůbec nebude. Soudkyně Kohová v médiích řekla, že to by pochopitelně bylo vůbec nejlepší. Zatím tomu však mnoho nenasvědčuje.

 

 

Obě strany mají po 25 hodinách času na to, aby přesvědčily porotu. Mohou předvolat po dvaceti svědcích. Očekává se, že mezi nimi budou bývalí i současní zaměstnanci obou firem, ale i dalších společností. Zainteresovány jsou desítky špičkových právníků s hodinovou sazbou kolem 500 dolarů. Z toho plyne, že nebudou nikam spěchat. Předpokládaná doba procesu je zhruba měsíc.

 

TROUBA SAMSUNG NEVADILA

Panuje jistá skepse ohledně toho, nakolik bude soud spravedlivý. Je totiž jasné, že deset porotců nemůže pochopit jemné technické nuance, jež se případného zneužití patentů týkají. Jak mnozí komentátoři jedovatě poznamenávají, Apple a Samsung se musí připravit na to, že o jejich osudu budou rozhodovat mimo jiné i lidé, kteří sami technologiím moc nerozumějí a například ani chytrý telefon nevlastní.

 

Samotný proces ostatně začal právě složením poroty z širšího výběru asi 70 kandidátů. Do desetičlenné poroty například „neprošel“ zaměstnanec Googlu, jenž právníkům firmy Apple připadal jako potenciálně zaujatý (Google vyvinul operační systém Android, který používají telefony Samsung), ale dostal se do ní porotce, jenž jako potenciální střet zájmu přiznal vlastnictví třicet let staré mikrovlnné trouby značky Samsung. Celkem je v porotě sedm mužů a tři ženy různých profesí.

 

Dokáže taková porota rozhodnout v právnicky i technicky nesmírně složité kauze? Možná ano, vždyť ono nejde zas tolik o přesné technické detaily a výklad zákona, nýbrž o určitou základní spravedlnost. A do značné míry půjde i o to, které z obou stran se podaří přesvědčit porotu, že její přístup je přínosnější pro veřejné blaho.

 

Samsung i Apple jsou společnosti, jimž se daří a které svým akcionářům vydělávají peníze. A totéž platí i pro Google, jenž je v tomto sporu „třetím vzadu“. Apple by ve skutečnosti dal mnohem radši k soudu Google, který vytvořil operační systém Aneroid, a je tudíž pro Apple hlavním rivalem. Samsung ostatně byl a stále je jeho obchodním partnerem, to je jedna z největších absurdit tohoto sporu. Jenže na Google Apple podat žalobu nemůže, protože žádný hardware nevyrábí. A tak se soudí se Samsungem.

 

NEJLÉPE BEZ VÍTĚZE

Technologický pokrok je do značné míry balancem mezi dvěma „i“: tedy inovacemi a inspirací. Inovace jsou důležité, protože přinášejí nová řešení a nové možnosti. Je správné, že je chrání patenty, protože inovace jsou zároveň velmi nákladné.

 

Ale nemohou je chránit absolutně, protože pak by uzavíraly cestu konkurenci. Je třeba nechat určitý prostor konkurenčním firmám, aby se inspirovaly inovacemi ostatních a přinášely srovnatelné produkty. Třeba i za cenu, že je do určité míry okopírují a nabídnou svým zákazníkům. Kdyby to tak nebylo, ztratí smysl investovat do vývoje a pokrok by se zastavil.

 

Spor mezi Samsungem a Applem je hledáním hranice mezi těmito dvěma „i“, tedy inovací a inspirací, případně imitací. Ovšem nechat finální rozhodnutí na soudu či, lépe řečeno, porotě je riskantní. Ať vyhraje Apple, nebo Samsung, bude to pro uživatele výrobků obou firem spíše špatná zpráva. Technologický byznys potřebuje prostor jak pro inovace, tak pro inspiraci.

 

A tak nejlepší by bylo, kdyby se Apple a Samsung ještě v průběhu sporu dohodly. Šance tu je. A doufá v ni i soudkyně Lucy Kohová. V sázce je příliš mnoho.