Legenda formule 1 Michael Schumacher se v Praze usmíval na všechny strany

Legenda formule 1 Michael Schumacher se v Praze usmíval na všechny strany Zdroj: Pavel Mazáč (Sport)

O podpis Michaela Schumachera byl velký zájem
Michael Schumacher na bleskové návštěvě v Praze
Michael Schumacher přebírá Zlatý volant
Michael Schumacher by si prý uměl představit závody formule 1 na brněnském okruhu
5
Fotogalerie

Legendární Schumacher v Praze rozdával úsměvy. A dobré rady řidičům

Sedminásobný mistr světa formule F1 Michael Schumacher si dnes udělal výlet do Prahy. Přiletěl soukromým tryskáčem na otočku, jen aby převzal záštitu nad Dnem bezpečnosti silničního provozu pořádaném Ústředním automotoklubem ČR... a českou trofej Zlatý volant.


Živým důkazem toho, že Schumacherova hvězda nezhasla, byly stovky lidí, které mu na Václavském náměstí aplaudovaly. Další desítky žádaly o autogram. A i na následnou tiskovou konferenci dorazil sebevědomý Němec v dobré náladě. Proč by ne? O posledním víkendu se mu po dlouhých šesti letech podařilo vystoupit na stupeň vítězů Velké ceny Evropy - vybojoval si třetí místo.
 

Před tématem silných strojů dal ale Schumacher v Praze přednost řidičské osvětě. Přestože na dráze v minulosti zbořil všechny myslitelné rekordy, na silnicích "Schumi" podle vlastních slov řídí citlivě a nemá potřebu nic si dokazovat - a bez pásů si prý připadá jako nahý: "Lépe je využít svoji energii a pomoci naučit se řídit těm, kteří to zatím neumí. To si říkám ve chvílích, kdy bych tomu dotyčnému musel něco říct," vysvětluje.
 

I tak se mu ale nehody sem tam nevyhnou. "Moje poslední nehoda? Vzpomínám si, že naposledy jsem píchnul," nechává se slyšet.





Je trochu paradoxní, že v závodech nikdy nebyl takový svatoušek. Ze všech sporných momentů, kdy byl Schumacher podezírán z úmyslných kolizí, si fanoušci závodů Formule 1 nejspíš dodnes pamatují kontroverzní manévr v posledním závodu sezóny 1997, kdy byl nejslavnější německý závodník za úmyslnou srážku s Jacquesem Villeneuvem diskvalifikován z celého ročníku soutěže. V roce 1999 dokonce po nárazu do zdi obložené penumatikami vypadl na tři měsíce z formy.


Přesto je jeho zájem o bezpečnost na silnicích záslužný, zvlášť v zemi, která má jedny z nejnebezpečnějších pozemních komunikací v celé Evropské unii. "Můžeme využít toho, že jsme známí, a podpořit dobrou věc. Je důležité, aby v budoucnu na silnicích fungovaly společné bezpečnostní normy. Musíme to splácet lidem," dodal krátce předtím, než se odebral zpátky na letiště.