aTeo o Davidu Rathovi (2009)

aTeo o Davidu Rathovi (2009) Zdroj: aTeo.cz

Obálka reflexu od aTea
Čína a její porodní politika. Koláž pro Reflex
Bin Ládin. Výřez z koláže pro Reflex
Bin Ládin. Výřez z koláže pro Reflex
Koláž pro Reflex
11
Fotogalerie

Kolážista aTeo zinscenoval svou virtuální smrt. Co ho k tomu vedlo?

Populární autor politických fotokoláží aTeo na chvíli vyděsil své fanoušky. Na jeho blogu se totiž objevila zpráva, že zemřel při autonehodě. Celé to byl jen drsný vtípek. Co ho k tomu vedlo?


"Dnes krátce po 11. hodině našeho a 10. hodině britského času podlehl zraněním po nehodě na dálnici poblíž Birminghamu bloger aTeo," píše se na blogu aTea.

 

"V zapečetěnéné obálce, kterou pravidelně aktualizoval, jsem si přečetl instrukce pro případ mimořádné události. V dokumentu je kromě seznamu adres a telefonních čísel též návod na uveřejnění informace na tomto blogu," pokračuje dál text, který je jakoby psaný jeho synem Daliborem.

 

V komentářích se s ním loučili jeho virtuální přátelé, zpráva se šířila po Twitteru, Facebooku, začala se objevovat na prvních serverech. Není se co divit, aTeo je velmi populární autor politických koláží. Ostatně několik jeho výtvorů jste mohli vidět i na Reflex.cz. Ty si můžete připomenout v následující galerii.

 

 

Nakonec se ale ukázalo, že aTeo je živ a zdráv. V telefonátu se nám k mystifikaci přiznal a omlouvá se za tenhle vtípek, který se krapet zvrhl. "Nebylo to ode mne vůbec hezké, přiznávám. K tomu morbidnímu nápadu mě přivedli minulý týden spolužáci z VŠE. Shodli se na tom, že by zprávě o mé smrti neuvěřili, ani kdyby viděli parte," napsal následně na svůj blog.

 

Pro svůj čin měl ale ještě jeden motiv. Jeho virtuální smrt kopíruje konec blogovací služby bloguje.cz, kterou dlouho používal. "Ale co je smrt jednoho bloggera proti zániku serveru Bloguje.cz?" napsal k tomu na blogu. "Holt nepodařený RIPtuál," komentuje to pak v mailu zaslaném Reflexu a dodává, že konec bloguje.cz hrál v jeho experimentu velkou roli.

 

Jeho čtenáři jsou teď rádi, že je živ a zdráv, ale zároveň těžko vstřebávají, jak si s nimi pohrál. Bloggerka Chris například napsala: "Kdes nechal mozek? Asi jsi ho přechodně vypnul, ne? Co sis jako myslel, že se stane?" Známý internetový vtipálek David Grudl to glosoval s nadsázkou: "Nůůdá, tohle Ježíš umí taky."

 

 

Hrozící konec bloguje.cz je pro českou internetovou subkulturu jinak opravdu skoro symbolický mezník. Původní český publikační systém byl totiž vlajkovou lodí éry blogování v Česku. Vzešlo z ní několik silných i populárních autorů, někteří pak od blogů přešli i do knižního světa. Z humoristických pokusů byl zřejmě nejpopulárnější ostravak.bloguje.cz, ze kterého se stal nakrátko velký internetový hit a solidní popularitu si udržuje dodnes.

 

Provozovatel služby se ovšem rozhodl bloguje.cz ukončit. Holt pozornost se přesunula směrem k sociálním sítím a blogovací systém evidentně nevydělává. Ačkoli se původní zakladatel služby Martin Malý (bloguje.cz později prodal) snažil službu získat zpět a provozovat ji na vlastní náklady, nabídka zůstala nevyslyšena. Poté se ozvalo několik dalších zájemců a konec tedy zatím není úplně definitivní.

 

Martin Malý tak aspoň pomáhá některým uživatelům s přesunem svých blogů na jiný systém. Například zmíněný Deník Ostravaka nekončí, ale přesouvá se na denik.ostravaka.cz.

 

Pokud provozovatel bloguje.cz nepřijme žádnou z nabídek, tak 30. června 2012 služba skončí. aTeo naštěstí žije, ale pokud se nepostará o zálohu, tak jeho blog (a všechny další nepřesunuté deníčky z bloguje.cz) čeká velmi reálný zánik.

 

R.I.P.