Morální reforma: nová provokace Ztohoven

Morální reforma: nová provokace Ztohoven Zdroj: ztohoven.com

Za fiktivními SMSkami poslancům stáli Ztohoven. Přečtěte si všechny SMS zprávy

Po proslovu Davida Ratha ve sněmovně začaly chodit poslancům a novinářům falešné SMS zprávy od politiků ohledně záhadné Morální reformy. Nyní se k akci přihlásila umělecká skupina Ztohoven.

Veškerou komunikaci si můžete prohlédnout na webu ztohoven.com. Projekt je tam popsán jako "parlamentní inscenace o 223 lidech a 585 replikách" - přesně tolik SMS zpráv totiž Ztohoven rozeslali nic netušícím politikům a novinářům. Na webu si je můžete všechny přečíst. Jako první o tom informoval web protisedi.cz.

 

Celé prohlášení Morální reformy zní takto:

 

My, volení zástupci a poslanci České republiky, společně přiznáváme, že náš dosavadní přístup přivedl společnost na okraj propasti. Způsobil ztrátu důvěry v základní pilíře demokratického systému a ohýbání pravdy pro účely prosazení vlastních zájmů vytěsnilo morální hodnoty z našeho rozhodování.

Naše neochota nastavit omezení vlastní svévole, zprůhlednit hospodaření a přijmout politickou i lidskou odpovědnost za vlastní chyby nemá už nadále v politickém životě místo.

Rozhodli jsme se proto napříč politiským spektrem iniciovat Morální reformu.

Klečíme před Vámi, naším lidem, který nás zvolil a žádáme Vás o odpuštění, o poslední šanci nezklamat Vaší důvěru.

 

"Jiz dlouho mne provazi pocit zmaru," 'psal' například šéf komunistů Vojtěch Filip předsedovi ODS Petru Nečasovi. "Myslim, ze prisla doba kdybychom meli konecne razne odmitnout svoji minulost."

 

Ten zase hned "napsal" šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi: "Rozhodl jsem se nepodilet se uz vice na postupnem rozkladu nasi spolecnosti, a proto se priklanim k Moralni reforme."

 

Jiří Paroubek si "dopisoval" s Miroslavem Kalouskem: "Chtel bych predejit vsem moznym spekulacim. Nebudu se vyhybat dusledkum. Ano, skutecne pristupuji na platformu Moralni reformy."


Podle serveru iDnes.cz, který se odvolává na mluvčího české pobočky mobilního operátora Vodafone Miroslava Čepického, Ztohoven použil k rozeslání falešných textových zpráv britskou SMS bránu.


V podobném "guerillovém" stylu se v minulosti skupina nabourala do živého vysílání České televize a v ranním pořadu Panorama vyděsila (respektive překvapila) diváky digitálně upraveným záběrem výbuchu atomové bomby.

 

Líbí se vám nový projekt Ztohoven?