Neber úplatky, neber úplatky...

Neber úplatky, neber úplatky... Zdroj: Profimedia.cz.

Česká korupce má před sebou ještě kus práce. Celoevropského renomé stále nedosáhla

Které země Evropy jsou nejpracovitější, nejlínějši či nejzkorumpovanější? To se zjistí těžko. Ale lze zjistit, o kterých zemích si to myslíme. Průzkum Pew Research Center zkoumal stereotypní představy Evropanů o ostatních zemích. Jak výsledek dopadl?

 

Ačkoli si 54 % Čechů myslí, že Česko je nejzkorumpovanější zemí Evropy, stále nás čeká dost práce, abychom o tom přesvdčili i ostatní. Post nejzkorumpovanější země si totiž suverénně drží Itálie. Vyplývá to alespoň z průzkumů Pew Research Center.

 

I když na tom Česko poctivě pracuje, renomé korupčního ráje si ještě nezískalo. Holt desetiletí budovaný kult mafiánských filmů pár českými kmotry jen tak neprolomíme. Pokud chceme být světoví, musíme zabrat!

 

Ukazuje to tato tabulka, jež odpovídá na otázky, která země je vnímána jako nezkorumpovanější, nejméně zkorumpovaná, nejpracovitější a nejméně pracovitá.

 

Kdo je nejzkorumpovanější, kdo nejpracovitější?Kdo je nejzkorumpovanější, kdo nejpracovitější?|Pew Research Center

 

Pokud bychom chtěli na někoho zapůsobit, je rozumné investovat energii do Poláků. U nich jsme totiž dostali v této anketě alespoň to jedno procento hlasů, u ostatních je to už úplný propadák.

 

I ostatní výsledky jsou pozoruhodné, někdy i humorné. Třeba fakt, že největší pracanti jsou pro všechny Němci - s výjimkou Řecka, kde panuje domnění, že nejpracovitější jsou právě Řekové. To je vtipné obzvlášť proto, že právě Řekové jsou nejméně pracovitý národ pro řadu zemí včetně Česka.

 

Naprosté unisono je pak v otázce nejméně zkorumpované země. Tou je pro všechny Německo. Jedno procento Řeků ovšem zmínilo Českou republiku... Snad se objeví nějaká nadace, která jim v rámci panevropského vzdělávání zaplatí výlet s CorruptTour a omyl se příště nebude opakovat.

 

Evropa očima Čechů:


Nejpracovitější země  
Německo47%
Česko15%
Velká Británie3%
Švédsko3%
Rakousko2%
Francie2%
  
Nejlínější země  
Řecko46%
Itálie 8%
Česko6%
Polsko4%
Rumunsko3%
Španělsko3%
  
Nejzkorumpovanější země  
Česko54%
Řecko8%
Itálie 5%
  
Nejméně zkorumpovaná země 
Německo25%
Velká Británie13%
Švédsko10%
Dánsko3%
Finsko3%
Rakousko3%