SMSkování za jízdy je mezi teenagery nebezpečně rozšířené

SMSkování za jízdy je mezi teenagery nebezpečně rozšířené Zdroj: AT&T

Skoro polovina mladých SMSkuje za jízdy. Podívejte se na další statistiky

Firma AT&T udělala průzkum mezi americkými teenagery o tom, jak je pro ně přijatelné vyřizování SMS zpráv během jízdy. Výsledky jsou velmi varující.

Celkem 43 % amerických teenagerů ve věku 15 - 19 let někdy posílá SMS zprávy během řízení. Nejvíc je nešvar zastoupen mezi Hispánci (54 %). Zároveň si ale tři čtvrtiny mladých řidičů myslí, že takové počínání je velmi rizikové.

 

Proč to tedy dělají? Prvním viníkem je společenský tlak. Celkem 89 % teenagerů totiž očekává, že jim na SMSku odpovíte nejpozději do pěti minut. Zbytek očekává reakci do hodiny.

 

Další viníci jsou rodiče: ačkoli často moralizují o tom, jak je takové chování nebezpečné, sami se dopouštějí stejného prohřešku. Podle 41 % teenagerů jejich rodiče občas posílají zprávy během řízení. S poněkud návodným tvrzením "Rodiče říkají, že děti by neměly posílat textovky nebo maily během řízení, ale sami to furt dělají" silně souhlasilo 32 % teenagerů a do jisté míry souhlasilo dalších 45 % mladých řidičů.

 

Rozšířené je i SMSkování na červené: to připouští 60 % teenagerů a 73 % náctiletých si zprávy pročítá. Zároveň ale tři čtvrtiny uznávají, že takové počínání není vhodné.

 

Co by je od toho všeho odradilo? Sami odpovídají, že největší respekt mají z pokuty 500 dolarů nebo ztráty řidičského průkazu. Domluvy od rodičů jsou oproti tomu výrazně méně účinné - i když i zde 62 % dětí překvapivě tvrdí, že nějaký efekt to na ně má.