Kurt Cobain

Kurt Cobain Zdroj: Profimedia.cz

Je lepší shořet než vyhasnout. Kurt Cobain slaví 45. narozeniny

Dvacátého února 1967 se v Aberdeenu ve státě Washington narodil Kurt Donald Cobain. Pozdější zpěvák a kytarista skupiny Nirvana, která světu ukázala styl grunge, by se dnes dožil pětačtyřicátých narozenin.

Drogové excesy provázely Nirvanu po celou dobu její existence. Cobain bral zpočátku heroin pouze jako pomoc při bolestech žaludku, jež nedokázal dobře diagnostikovat žádný doktor. Až při pitvě se zjistilo, že za stálé bolesti mohl skřípnutý nerv, jehož operace by nepředstavovala větší problém. S postupem času si Cobain spolu se svou pozdější ženou Courtney Love vypěstoval na heroinu silný návyk.

 

V březnu 1994 koncertovala Nirvana v Evropě. Prvního března proběhl koncert v Mnichově, 11. března byl naplánován koncert v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha. Třetího března se ale Cobain při návštěvě Říma předávkoval kombinací rohypnolu a šampaňského. Upadl do kómatu a několik dní zůstal v nemocnici. Po jejím opuštění se vrátil do Seattlu a Nirvana zrušila zbytek evropského turné. Podle pozdějšího vyjádření Courtney Love se Kurt v Římě přiznal, že šlo o pokus o sebevraždu.

 

Kurt Cobain byl 8. dubna 1994 nalezen mrtev ve skleníku u svého sídla v Seattlu. Vyšetřovací komise krátce po ohledání těla konstatovala smrt vlastním přičiněním. Cobain si prostřelil hlavu opakovací brokovnicí Remington.

 

Zároveň byla v jeho krvi nalezena smrtelná dávka heroinu. Zpěvákova smrt je dodnes oblíbeným tématem konspiračních teoretiků, kteří mimo jiné z jeho smrti obviňují Courtney Love, jež za smrt svého manžela měla dokonce zaplatit.

 

Cobain v dopise na rozloučenou, který adresoval svému imaginárnímu příteli z dětství Boddahovi, použil úryvek z textu písně Neila Younga „Je lepší shořet než vyhasnout“.

 

Jak vypadala reportáž CNN o smrti Kurta Cobaina:

 

Zřejmě nejpopulárnější píseň Nirvany má na YouTube přes 66 milionů zhlédnutí: