Anonymous

Anonymous Zdroj: Archív

Anonymous hacknul e-mail syrského prezidenta. Měl heslo 12345


Pozici syrského prezidenta Bašára Asada kromě pouličních demonstrací ohrožují i útoky z kyberprostoru. Kromě představitelů zahraničních zemí žádají jeho odstoupení také členové hacktivistické skupiny Anonymous.



O jejich hackerských schopnostech může v posledním roce svědčit řada správců vládních i nevládních webů z celého světa. Ani se získáním přístupu do Asadovy e-mailové schránky, jejíž obsah unikl na internet, ale podle informací izraelského deníku Haaretz neměli žádný problém. Stačilo zadat heslo 12345. Protože stejné heslo používala většina zaměstanaců prezidentské kanceláře, získali hackeři přístup k celkem 78 účtům.

 

Na veřejnost tak se tak dostala například zpráva syrské tiskové atašé v OSN Šeherezády Džafaríové, která dala přes zaměstnance Asadovy kanceláře několik doporučení pro zlepšení vztahů s USA. Kromě odvrácení pozornosti od zásahů armády a mučení demonstrantů zdůraznila důležitost sociální sítě Facebook a videoserveru YouTube v přesvědčování veřejnosti.

Jak uvádí nedávná studie společnosti SplashData, na jejíž výsledky jsme upozornili v listopadu, patří právě jednoduché číselné řady mezi nejméně bezpečná hesla.