Čtečka eReading se prodává i s obalem. Je ale spíš praktický, než krásný.

Čtečka eReading se prodává i s obalem. Je ale spíš praktický, než krásný. Zdroj: Tomáš Tesař

Nejpozitivněji na nás zapůsobila hlavní nabídka. Je přehledná a klávesové zkratky (čísla 1 až 9) usnadňují rychlý výběr.
V kontrastu  bílém rámu působí displej tmavěji, než ve skutečnosti je.
Výrobce umístil dvě nejzásadnější \\\\\"listovací\\\\\" tlačítka pouze na levou stranu. Malá pohroma pro praváky i čtenáře, kteří si čas od času chtějí přendat čtečku do druhé ruky.
Klávesnice nenabízí žádný komfort (ani ve srovnání s Kindlem). Tlačítka jsou příliš malá, vystouplá a často nereagují na stisk.
Kompletní výbava: K zařízení dostanete kromě obalu i sluchátaka, nabíječku s USB kabelem i poutko na ruku - vše v elegantní, bílé barvě..
9
Fotogalerie

Otestovali jsme první českou čtečku elektronických knih. Škoda, že smrdí Čínou

Vadí vám, že si do své elektronické čtečky nemůžete pohodlně stáhnout legálně koupenou českou knížku? Společnost eReading nabízí první zařízení s komfortním nákupním systémem, které je určeno výlučně pro tuzemský trh. Škoda že tak „smrdí“ Čínou.

 

V Česku je nejpopulárnější čtečka Kindle od Amazonu, na niž lze však legálně kupovat knihy v češtině jen obtížně. Společnost eReading se s tím ovšem nehodlá smířit. Do „davidovského“ boje s Kindlem před Vánoci nasadila počeštěnou verzi levné čtečky od čínského výrobce Hanlin, kterou elegantně spárovala s vlastní nabídkou knih.

 

Svůj původ ale zařízení nezapře. Na dotek příjemná záda čtečky doplňuje lacině vyhlížející čelní kryt. Volba bílé barvy navíc zhoršuje dojem z jinak kvalitního černobílého E-ink Pearl displeje (stejný najdete i na nepatrně lehčí čtečce Kindle), kterému opticky ubírá na kontrastu.

 

Po zapnutí uvítá čtečka uživatele přehledným grafickým menu. Prvotní nadšení ze svižného výběru jednotlivých voleb prostřednictvím číselných klávesových zkratek ale zchladila velmi pomalá odezva jak při pohybu v nabídkách, tak i během listování knihami. Dojem následně nezlepšila ani klávesnice, jež poměrně často nezaregistruje stisk některých kláves, a dvojice nejdůležitějších tlačítek pro „obracení“ stránek.

 

Výrobce je kuriózně umístil „pouze“ (nezvyk pro zmlsané uživatele Kindlu) na levou stranu zařízení. Se čtečkou eReading si majitel za tři a půl tisíce automaticky kupuje i černý ochranný obal, do něhož se zařízení uchycuje pomocí plastových háčků. Nejde o žádný designový skvost, ale svou úlohu plní dokonale.

 

 

Českou tvář dává zařízení kromě loga především spolupráce s portálem eReading.cz. Je dostupný přímo z hlavní nabídky, nabízí přehledné vyhledávání z více než 1600 titulů podle žánru i názvu a bezplatné stahování ukázek.

 

Zní to jako dobrá nabídka, otázka však je, zda uspokojí čtenáře. Udělali jsme malý test a zkusili najít 22 knih, které v anketě v Reflexu č. 48 doporučovali naši redaktoři … ale našli jsme jen dvě.

 

Bez ohledu na stále omezenou nabídku je ale nákup knih velmi rychlý a pohodlný, eReading si strhává peníze z "nahraného" kreditu.

 

 

První česká elektronická vlaštovka nevyletěla tak vysoko, aby výrazněji ohrozila prodeje Kindlu. Pokud však eReading přijde v druhé etapě s rychlejším zařízením, věřím, že určitě udělá do zdeformovaného českého trhu větší díru.