Vitalij Kličko

Vitalij Kličko Zdroj: Stanislav Krupař

Ruská agentura Inosmi zmanipulovala text REFLEXU, aby očernila Vitalije Klička

Reportáž z Kyjeva, kterou jsem zveřejnila na českém serveru Reflex.cz, se mi vrátila jako bumerang. Ano, psala jsem o zážitku z hlavního města Ukrajiny, kde jsme s fotografem po příjezdu na rozhovor s Vitalijem Kličem zjistili, že slavný boxer a ukrajinský politik je v Berlíně. Ano, psala jsem o tom, jak nás místopředseda jeho strany Úder na místě překvapil informací, že Kličko nikdy neoznámil, že chce kandidovat na prezidenta Ukrajiny. Že to byla novinářská kachna.

Ale rovněž jsem psala, že moment našeho rozčarování skončil ve chvíli, kdy se Vitalij Kličko objevil, rovný jako pravítko, ve dveřích. Přijel o den později, večer, rovnou z letiště a omluvil se nám, že zůstal v Berlíně déle, protože jeho máma byla na operaci.

 

 

Rusky píšící server Inosmi, ačkoli si dal práci přeložit víc než 7000 znaků textu z češtiny, ten podstatný detail, že Vitalij Kličko nakonec dorazil a že rozhovor klapnul, úplně odstřihl. Nehledě na to, že se na konci psalo, že celý rozhovor je k přečtení v tištěném vydání časopisu Reflex č. 47.

 

 

Touto drobnou, leč zásadní úpravou Inosmi vyslala do světa zprávu, která vyznívá přesně opačně, než jak jsem ji napsala. Vyznívá tak, jako že Vitalij Kličko a jeho strana jsou parta bláznů. Můj závěr ovšem byl úplně jiný (teď polopatisticky pro Inosmi): že Kličko nakonec své slovo dodržel, i přesto, že jeho máma byla na operaci. A že se jako potenciální budoucí lídr opozice stává terčem zatím jen mediálních útoků.

 

 

Možná je ta špatná práce rusky píšící agentury jen internetovým nedorozuměním, ale spíš myslím, že ne. Rusky psané servery rozšířily lživou zprávu o tom, že Kličko oznámil kandidaturu na prezidenta, rusky mluvící servery šíří, že Vitalij Kličko trpí Parkinsonovou nemocí. Teď zneužily, vychytralým střihem, můj text.

 

 

Zdálo by se, že to je maličkost, ale i my v Česku vidíme, že první z politických oponentů současného prezidenta Viktora Janukovyče – Viktor Juščenko - byl otráven a hlavní postava opozice Julia Tymošenková je za mřížemi. A že se jako nový lídr opozice profiluje právě Vitalij Kličko.

 

 

Vzhledem k této situaci bych chtěla do rusky a ukrajinsky psaného prostoru poslat vzkaz: odmítám, aby byl můj text jakkoli zneužit k očerňování Vitalije Klička. Teď už chápu, co tím lídr strany Úder myslel, když mluvil o ukrajinské politice jako o boji, který nemá žádná pravidla.

 

 

Od manipulace mého textu serverem Inosmi se důrazně distancuji.