Twitter

Twitter Zdroj: Profimedia.cz

O čem si štěbetal svět. 10 momentů, které nejvíce zaujaly uživatele Twitteru

Sportovní úspěchy, přírodní katastrofy i zásadní momenty v životě celebrit; sociální síť Twitter se za pět let existence osvědčila jako užitečný zdroj těch nejaktuálnějších zpráv ze všech sfér společenského dění. Web americké televize NBC sestavil žebříček deseti momentů, které se na Twitteru šířily nejmasověji.


10. Smrt Usámy Bin Ládina (5 449 tweetů za sekundu)

Desetiletý hon na šéfa Al-Káidy skončil letos 1. května. Informace o zastřelení Usámy Bin Ládina americkými jednotkami obletěla svět a vyvolala řadu kontroverzních reakcí - samozřejmě nejen na Twitteru.



9. Zemětřesení na východním pobřeží USA (5 449 tweetů za sekundu)

Obyvatelé východního pobřeží Spojených států jsou na silnější otřesy půdy zvyklí zhruba podobně jako Pražané. Proto není divu, že když se 23. října začal třást New York a Washington, objevily se první zprávy o zemětřesení o síle 5,8 richterovy stupnice, tweetovalo se jako o život.



8. Japonské zemětřesení a tsunami (5 530 tweetů za sekundu)


V polovině března se muselo Japonsko vypořádat s nejsilnějším zemětřesením za posledních 140 let, které vyvolalo vlnu tsunami. Zkázu dokonalo selhání jaderných zařízení na východním pobřeží. Vše proběhlo pod drobnohledem uživatelů Twitteru z celého světa.



7. Finále basketbalové soutěže NBA 2011 (5 531 tweetů za sekundu)


Výhra týmu Dallas Mavericks nad Miami Heat řadě Evropanů nejspíš příliš neřekne. Pro sportovní fanoušky na americké půdě to však byla 12. června zpráva dne.


6. Finále fotbalové Ligy mistrů 2011 (6 303 tweetů za sekundu)


Barcelona, nebo Manchester United? To byla otázka, která 28. května zajímala tisíce uživatelů Twitteru.



5. 2011 BET Awards (6 436 tweetů za sekundu)


Vyhlášení afroamerických osobností roku BET Awards 2011 26. června doprovázely zmatky. V živém vysílání se objevila špatná zpráva, že cenu publika získala zpěvačka Rihanna namísto čtyřnásobně oceněného zpěváka Chrise Browna.



4. Japonský Nový rok (6939 tweetů za sekundu)

Řada Japonců chtěla letos zjevně ušetřit za SMS přání. Hned 1. ledna 2011 se oslavy nového roku v zemi vycházejícího slunce staly do té doby vůbec nejšířenější událostí na Twitteru.



3. Vyřazení Brazílie z fotbalové soutěže Copa América (7166 tweetů za sekundu)

O prohře silného fotabalového týmu rozhodl napínavý penaltový rozstřel v zápasu s Paraguayí.



2. Mistrovství světa ve fotbale žen 2011 (7 196 tweetů za sekundu)

Japonský úspěch ve finálovém klání se Spojenými státy vyvolal 17. července 2011 masovou internetovou odezvu.

 



1. Zpěvačka Beyoncé odhalila těhotenské břicho (8 868 tweetů za sekundu)

Na předávání cen 2011 MTV Video Music Awards 28. srpna nezaujalo uživatele Twitteru nic tak výrazně, jako vystouplý pupek Beyoncé.