Halloween

Halloween Zdroj: Profimedia.cz

Halloween po česku. Nebojte se hororových masek

Opět přišel čas amerických Halloweenských oslav v Česku. Až dnes večer potkáte na Vinohradech čaroděje ze země Oz, bude mířit do klubu Retro, kde se slaví. Už podeváté se tu na Monster Ballu sejdou expaté z celé Prahy a dalekého okolí. Pro našince směšná záležitost, pro Američany žijící u nás náplast na stesk po rodné zemi.

 

První ročník Monster Ballu v divadle Ponec se uskutečnil v roce 2002. „Před devíti lety jsme začínali s návštěvností okolo 200 lidí. Minulý rok navštívilo akci už 1400 lidí,“ říká k Halloweenské oslavě spoluzakladatel internetového průvodce Prahou Prague TV Todd Benson, Američan žijící v Česku od roku 1997, který se na pořádání akce každoročně podílí. „Na prvním ročníku nám hráli Plastic People of the Universe, což s cizinci převlečenými do halloweenských kostýmů vytvářelo nezaměnitelnou atmosféru,“ dodává.

 

Expat není přistěhovalec. Přestože má přechodné nebo trvalé bydliště na našem území, nenáleží mu české občanství. Naše zákony se jich týkají a oni si musí zvyknout na nový způsob života. I taková maličkost, jakou je pro nás zařízení řidičského průkazu, může pro expatriota představovat velký problém. Pokud totiž nepochází ze země EU, jeho průkaz z rodné země je tu neplatný. Byrokratický systém České republiky dohání občas k šílenství i rodilého Čecha. Cizinec je tak často odkázán na pomoc druhých. Poslední léta se ale množí instituce, jež takovým pomáhají zorientovat se v nové zemi.

 

Třeba webové portály 4expats.eu a expats.cz nabízejí veškeré informace, které mohou být pro našince samozřejmostí, pro expata však životně důležitou záchranou. Lékařská pomoc, právníci, kursy pro lektory anglického jazyka, ubytování ...

 

Brno Expat Centre patří mezi jednu z novějších institucí, jež nabízí veškerou pomoc pro pracující z cizích zemí na Moravě. Se zařizováním ubytování a právní pomoci jde ruku v ruce i kulturní vyžití. Informace o dobrých restauracích a kulturních akcích jsou vyhledávanou entitou expatů, samozřejmě především v Praze a Brně.

 

 

Rodina expatů se v ČR každým rokem rozrůstá a začínají se objevovat i každoročně pořádané akce. Třetího listopadu 2011 bude vyhlášen druhý ročník Miss Expat. V pražských Holešovicích se letos konal třetí ročník výstavy Expat Expo. Stále oblíbenější jsou veřejné oslavy svátků USA a VB, jako Den svatého Patrika, Guy Fawke’s Night, Den díkůvzdání, Den nezávislosti a v neposlední řadě právě i aktuální Halloween. A my si přivykáme a někdy si to užíváme.