Prezident se svým synem

Prezident se svým synem Zdroj: David Malík

Václav Klaus mladší se diví. Ale čemu vlastně?

Ačkoli vybudoval školu s prestiží, ačkoli onu prestiž udržuje a dokládá výsledky jejích studentů, trochu naivně se diví. Nechápe, že ´zlí jazykové´ za jeho úspěchy hledají fakt, že je synem prezidenta a poradcem ministra školství.

 

„Pan ministr rozpouští celý úřad, rozprodává veškerý majetek ministerstva školství, i chce rozprodávat budovy na lukrativních místech a zlí jazykové hovoří o tom, že to je proto, že pan prezident Klaus chce v budoucnu dělat rektora vysoké školy, kterou připravuje jeho syn a kdo ví, jestli tyto budovy zrovna nekoupí tato soukromá budoucí vysoká škola," řekl v rádiu Impuls stínový ministr školství Marcel Chládek z ČSSD. Václav Klaus mladší teď kvůli řečenému zvažuje žalobu.
Spekulace zdaleka ne vyloučená
Přitom o věci, kterou Chládek s odvoláním na ´zlé jazyky´ řekl veřejně , se mluví už dlouho. Ministerstvo školství totiž v rámci úspor spojuje či ruší některé organizace, které pod něj spadají a po nich zůstanou i budovy. V případě Klause mladšího a jeho dalších plánů na vysokou školu se hovoří o konkrétních budovách v centru Prahy, kde sídlí Ústav pro informace ve vzdělávání. Informace o Klausově zájmu o ně, pocházejí také od zdrojů přímo z ministerstva školství. Ředitel úspěšného vzdělávacího zařízení – PORG, který dokázal vybudovat dobrou pověst jak své základní, tak střední školy a u přijímacích zkoušek má rok co rok plno, má jistě další ambice a že mu do portfolia chybí vysoká škola je nabíledni, ať už je to spekulace nebo ne . V zádech má finanční polštář v pozici předsedy představenstva školy , bývalého šéfa ČEZ Martina Romana a i o něm se v souvislosti s touhou po zbudování vlastní vysoké školy mluví. A k úplnému výčtu ještě otec — prezident Klaus. Ten jednu ze synových škol, ostravskou pobočku gymnázia, před třemi týdny oficiálně otevíral. V únoru skončí a do důchodu zřejmě nepůjde nebo alespoň se to má za vysoce pravděpodobné. To, že byť třeba jen částečně propojí tihle tři síly na poli vzdělávání je možná prostá kombinace, ale zdaleka ne vyloučená.
Causa Martin Roman
Václav Klaus mladší se zlobí, protože tyto a podobné spekulace, ač jsou logické, poškozují pověst jeho školy. Má pravdu, ale měl s tím , při jeho inteligenci, počítat. Synem budoucího prezidenta se narodil, za což nemůže, ale vlivným poradcem ministra školství Dobeše se stal dobrovolně. Poté , co byla právě Klausova střední škola vyhodnocená při letošních státních maturitách, jako vůbec nejlepší v zemi, spekulací samozřejmě přibylo a doba přiostřila. Může to být nespravedlivé, ale očekávatelné.
Mluvila jsem s ředitelem PORG v pátek. Šéf představenstva a donátor jeho školy Martin Roman totiž opustil post ředitele ČEZ. Před tím roky podporoval školu Nový PORG nejen společensky, ale také finančně. Dal jí sto milionů korun, založil nadaci a na škole se s ním  objevili noví studenti – synové a dcery z řad vysokých manažerů ČEZ. Otázka, zda Romanův odchod z čela energetické společnosti může nějak ovlivnit jeho spolupráci a vliv na chod školy byla nasnadě.
„ Na PORG chodí přes 600 dětí. Z toho bych odhadl, že známých pana Romana je tak 6. PORGu se celá věc nijak netýká. Předpokládám, že rodina Martina Romana nezchudne natolik, že by chtěli vrátit akcie, které věnovali v roce 2008 Nadaci (Nadace Lenky a Martina Romanových pro PORG) — podporující sociálně potřebné žáky na PORGu. Tento dar byl v médiích široce probírán (tehdy). Pověst školy byla dobrá již před zveřejněním žebříčku státních maturit. Bude se měnit dle toho, jak bude dobrá/nedobrá škola.“
Silná káva
Asi dvě hodiny po našem telefonátu byl Václav Klaus mladší znovu konfrontován s otázkami, pro změnu na kamaráčoft s ministrem a zájem o budoucí prázdné objekty v centru Prahy.
"To je silná káva a dosti se mě to dotýká," reagoval pro Týden.cz. Uvedl, že uvažuje o výše zmiňované žalobě. "V pondělí máme správní radu, tak se o tom poradím,“ dodal.
Václav Klaus mladší je pověstný tím, že je přesný a věcný. Tak proč se všem těm spekulacím kolem jeho školy podporované otcem prezidentem, zaměstnavatelem minstrem školství a do minulého týdne nejdůležitějším českým manažerem, při jeho zkušenostech, tolik diví a otázky na ně ho tolik zlobí?
Projekt Porg vznikl před dvaceti lety jako první nestátní osmileté gymnázium v zemi. V roce 2008 mu šéf ČEZ Martin Roman věnoval sto milionů korun ze svého . Osmileté gymnázium se všeobecným zaměřením funguje v Praze, Libni, osmileté gymnázium s výukou předmětů v angličtině pak v pražské Krči. Tam Porg provozuje také pětitřídní základní školu s rozšířenou výukou angličtiny. 1. září 2011 otevřel PORG za účasti prezidenta republiky pětitřídní základní školu a osmileté gymnázium v Ostravě. Na školách PORG se platí školné v řádech desítek tisíc ročně.

Václav Klaus ml. se zlobí. Na koho? Na stínového ministra školství za ČSSD. „Pan ministr rozpouští celý úřad, rozprodává veškerý majetek ministerstva školství, i chce rozprodávat budovy na lukrativních místech a zlí jazykové hovoří o tom, že to je proto, že pan prezident Klaus chce v budoucnu dělat rektora vysoké školy, kterou připravuje jeho syn a kdo ví, jestli tyto budovy zrovna nekoupí tato soukromá budoucí vysoká škola," řekl v rádiu Impuls Marcel Chládek z ČSSD. Václav Klaus mladší teď kvůli řečenému zvažuje žalobu.

 

SPEKULACE ZDALEKA NE VYLOUČENÁ

Přitom o věci, kterou Chládek s odvoláním na ´zlé jazyky´ řekl veřejně , se mluví už dlouho. Ministerstvo školství totiž v rámci úspor spojuje či ruší některé organizace, které pod něj spadají a po nich zůstanou i budovy.

 

V případě Klause mladšího a jeho dalších plánů na vysokou školu se hovoří o konkrétních budovách v centru Prahy, kde sídlí Ústav pro informace ve vzdělávání. Informace o Klausově zájmu o tyto budovy pocházejí také od zdrojů přímo z ministerstva školství.

 

Ředitel úspěšného vzdělávacího zařízení PORG, který dokázal vybudovat dobrou pověst jak své základní, tak střední školy, a u přijímacích zkoušek má rok co rok plno, má jistě další ambice. A že mu do portfolia chybí vysoká škola, je nabíledni, ať už je to spekulace, nebo ne.

 

V zádech má finanční polštář v pozici předsedy představenstva školy, bývalého šéfa ČEZ Martina Romana, a i o něm se v souvislosti s touhou po zbudování vlastní vysoké školy mluví. A k úplnému výčtu ještě otec — prezident Klaus. Ten jednu ze synových škol, ostravskou pobočku gymnázia, před třemi týdny oficiálně otevíral.

 

CAUSA MARTIN ROMAN

Václav Klaus mladší se zlobí, protože tyto a podobné spekulace, ač jsou logické, poškozují pověst jeho školy. Má pravdu, ale měl s tím, při své inteligenci, počítat. Synem budoucího prezidenta se narodil, za což nemůže, ale vlivným poradcem ministra školství Dobeše se stal dobrovolně.

 

Poté, co byla právě Klausova střední škola vyhodnocená při letošních státních maturitách, jako vůbec nejlepší v zemi, spekulací samozřejmě přibylo a doba přiostřila. Může to být nespravedlivé, ale očekávatelné. Mluvila jsem s ředitelem PORG v pátek.

 

Šéf představenstva a donátor jeho školy Martin Roman totiž opustil post ředitele ČEZ. Před tím roky podporoval školu Nový PORG nejen společensky, ale také finančně. Dal jí sto milionů korun, založil nadaci a na škole se s ním  objevili noví studenti – synové a dcery z řad vysokých manažerů ČEZ.

 

Otázka, zda Romanův odchod z čela energetické společnosti může nějak ovlivnit jeho spolupráci a vliv na chod školy, byla nasnadě. „Na PORG chodí přes 600 dětí. Z toho bych odhadl, že známých pana Romana je tak 6. PORGu se celá věc nijak netýká. Předpokládám, že rodina Martina Romana nezchudne natolik, že by chtěli vrátit akcie, které věnovali v roce 2008 Nadaci (Nadace Lenky a Martina Romanových pro PORG) — podporující sociálně potřebné žáky na PORGu. Tento dar byl v médiích široce probírán (tehdy). Pověst školy byla dobrá již před zveřejněním žebříčku státních maturit. Bude se měnit dle toho, jak bude dobrá/nedobrá škola.

 

SILNÁ KÁVA

Asi dvě hodiny po našem telefonátu byl Václav Klaus mladší znovu konfrontován s otázkami, pro změnu na kamaráčoft s ministrem a zájem o budoucí prázdné objekty v centru Prahy. "To je silná káva a dosti se mě to dotýká," reagoval pro Týden.cz.

 

Uvedl, že uvažuje o výše zmiňované žalobě. "V pondělí máme správní radu, tak se o tom poradím,“ dodal.  Václav Klaus mladší je pověstný tím, že je přesný a věcný. Tak proč se všem těm spekulacím kolem jeho školy podporované otcem prezidentem, zaměstnavatelem ministrem školství a do minulého týdne nejdůležitějším českým manažerem, při svých zkušenostech, tolik diví a otázky na ně ho tolik zlobí?

 

 

CO JE PORG?

Projekt Porg vznikl před dvaceti lety jako první nestátní osmileté gymnázium v zemi. V roce 2008 mu šéf ČEZ Martin Roman věnoval sto milionů korun ze svého. Osmileté gymnázium se všeobecným zaměřením funguje v Praze, Libni, osmileté gymnázium s výukou předmětů v angličtině pak v pražské Krči. Tam Porg provozuje také pětitřídní základní školu s rozšířenou výukou angličtiny. V září 2011 otevřel PORG za účasti prezidenta republiky pětitřídní základní školu a osmileté gymnázium v Ostravě. Na školách PORG se platí školné v řádech desítek tisíc ročně.