Kajínek Babinský

Kajínek Babinský Zdroj: Profimedia.cz

Dávka numerologie: Co mají společného recidivista Kajínek a loupežník Babinský?

Recidivista Jiří Kajínek je jakýmsi novodobým Václavem Babinským, který vstoupil do dějin jako legendární „starej lotr mexickej“. Určité paralely tu jsou. Jde až o neuvěřitelnou podobnost. Podívejme se na ony žalářníky zblízka, abychom si upřesnili jejich minulost.

Obě osoby se staly recidivisty již v mládí. Václav Babinský (1796 – 1879) se provinil krádeží, když coby mladík odcizil roku 1814 armádní proviant. Jiří Kajínek byl zatčen pro krádež rovněž coby mladík, a to v roce 1974, tedy přesně o 160 let později. Číselně obě data jejich trestných činů končí numerem 4.

 

Babinský byl poprvé uvězněn roku 1822, ještě jako voják. Dopustil se totiž vloupání do plukovní pokladny. Kajínek se poprvé dostává do vězení rovněž pro vloupání, a to v roce 1982 - tedy opět přesně o 160 let později. Číselně oba trestné činy končí tentokrát numerem 2. Oba plánovali útěk z vězení, který se však neuskutečnil. Babinský v roce 1823 a Kajínek v roce 1983. Opět po 160 letech.

 

Oba legendární provinilci se soustředili na vykrádání mimoměstských objektů. Babinský loupil ve vesnických chalupách a Kajínek ve vesnických rekreačních chatách. Kajínek se dostává roku 1985 opět do vězení za vykradení 20 bytů. Babinský  je roku 1825 dopraven do vězení za 20 loupežných přepadení. Oba tím mají paralelně na svědomí 20 trestních činů a nastupují za mříže v opětném časovém rozpětí 160 let. Konečné numero je tentokrát u obou 5.

 

Kajínek uprchl celkem 3x z vězení, než se v roce 2000 dostal do věznice Mírov. První útěk se konal v roce 1993. Babinský uprchl rovněž 3x, než se roku 1840 dostal do věznice Špilberk. Poprvé uprchl v roce 1833. V případech Mírov a Špilberk se tedy opět jedná o magické číslo 160. V případech 1833 a 1993 jde o přesné rozpětí 160 let, končící v obou případech numerem 3. Oběma recidivistům byly navíc připisovány další trestné činy, kterých se patrně nikdy nedopustili, ale to nerozhoduje o konečném vyhlášení rozsudku, jenž se vztahoval v první řadě na skutkové podstaty dvou vražd…

 

 

V roce 1993 Kajínek údajně zavraždil podnikatele Štefana Jandu a jeho strážce Juliána Pokoše. V roce 1833 (tedy přesně před 160 lety a opět konečné numero 3) údajně zavraždil Babinský mlynáře Antonína Heineho a pláteníka Jana Blomberga. V obou případech se jedná o dvojnásobnou vraždu. V obou případech pachatelé účast na zločinech popírají. V obou případech bylo použito zbraní. Kajínek údajně zaútočil s pistolí a měl připraven nůž. Babinský údajně zaútočil nožem a měl připravenou pistoli (bambitku). Kajínek vystřelil dvanáctkrát. Z toho bylo osm zásahů smrtelných. Babinský zaútočil nožem dvanáctkrát. Z toho osm bodných ran bylo smrtelných. Ačkoli své činy vehementně popírali, byli oba odsouzeni k vysokým trestům odnětí svobody. Ani v jednom z obou případů nebyl vysloven trest smrti.

 

Stane se Jiří Kajínek novodobým Václavem Babinským? Bylo by nesmyslem jim připisovat úlohu Jánošíka, resp. Robina Hooda. Ani jeden z nich nebral bohatým a chudým nedával. Brali všem a obohacovali sami sebe na úkor jak bohatých, tak chudých. V době nástupu trestu 1841 bylo Babinskému 44 let. V roce 1861 si trest definitivně odpykal. Poté vstoupil do kláštera, kde vykonával funkci zahradníka. Zdali se Kajínek, v případě prominutí zbytku výkonu trestu, anebo následkem amnestie presidenta republiky, stane rovněž zahradníkem v klášteře, nelze zatím s určitostí říci…