To nejsou skinheadi, to jsou templáři

To nejsou skinheadi, to jsou templáři Zdroj: Tomáš Martinek

Ordnung Lumpen Lempli

Daniel Landa se oficiálně posunul do další životní fáze. Teď je z něj kouzelník Žito. Vzpomínáte ještě, jak byl templářským rytířem? A jací lidé se okolo něj tehdy začali točit? Připomeňte si to v "archivní" reportáži Jiřího X. Doležala.

 

Jedenáctého června 2004 proběhl na Vyšehradě, symbolickém místě českých dějin, koncert Daniela Landy. Na koncertu pro zvané zpíval písně Karla Kryla a neuměle kázal národu. Poprvé se tu představil ORDO LUMEN TEMPLI, řádové společenství sdružující populární osobnosti od muziky po politiku. Co je s ním po roce?

 

Daniel Landa "lumeny" charakterizoval jako "novodobý duchovní řád vystavěný na principech FIDES (víra), CHARITAS (láska), FORTITUDO (síla) a VERITAS (pravda)". Vyšehradský koncert měl dát základ jeho budoucím aktivitám. Cílem podle Landy bylo "vyburcovat společnost z letargie a demonstrovat skutečnost, že teď jsme to my, kdo přejímáme vyhasínající pochodeň, a naším posláním je předat ji našim dětem opět hořící".
Nic proti výstřelkům populárních zpěváků, Leoš Mareš zase neumí řídit auto. Za Landou však postával mezi dalšími muži oděnými v bílých kutnách (byť se častěji na veřejnosti prezentuje v černé kůži) plukovník JUDr. Jiří Komorous, ředitel Národní protidrogové centrály. V obecenstvu kromě jiných celebrit kněz Václav Malý a poslanec Parlamentu za ODS Jan Vidím. Osoby, jež popovými hvězdami rozhodně nejsou.

 



JE TO BLUD?

V první fázi své existence řád fungoval především jako reklamní a marketingová akce. Koncert odvysílala televize, klipy z něj hraje dokola hudební kanál, Landova nová deska Neofolk, křtěná templáři, se prodává dobře a DVD z Vyšehradu je momentálně dokonce vyprodáno. Vynikající reklamní show, ale lidi, co se deklarují jako "vlastenci", by ke zvýšení prodeje popových CD a vlastnímu zviditelnění zakládat templářské řády na Vyšehradě fakt neměli.


Ve druhé fázi - od počátku letošního roku - se Ordo prezentuje jako vlivová skupina. Například poslanec Vladimír Říha (KDU-ČSL) prezentoval návrh "protidrogového" zákona, o němž tvrdí, že mu ho plukovník Komorous nepředal jako občan, ale jako stanovisko Národní protidrogové centrály. Což je porušení subordinace smrdící policejním státem. Přesto věc vyšuměla. Trapas s pokusem o výlet lumenů do Afghánistánu byl spíše úsměvný (poslanec Vidím se rozhodl vzít na výlet

kolegy z řádu místo kolegů poslanců). Ale po skandálu s uprchlým podnikatelem Krejčířem žádal odvolání policejního prezidenta Koláře mezi prvními a přes televizní zpravodajství lumen poslanec Vidím. Druhý den média začala spekulovat, zda Koláře ve funkci nahradí lumen plukovník Komorous. Z původně prezentovaných ušlechtilých cílů řádu se však nerealizovalo nic ...


Co tedy vlastně znamená podivný templářský název a znak, jaký si nechal lumen Landa vytetovat na hruď? Měl jsem latinu jen dva roky na gymnáziu, a tak mě nepřekvapilo, že názvu nerozumím. Co k tomu říkají sami lumeni?
Landa loni pro Reflex: "Snažíme se rozjet obrovský resocializační program Světlo - ale je problém se o tom zmiňovat. Stojíme před obrovskými problémy, hlavně finančními, a když se to do roka nezrealizuje, budeme vypadat jako banda lhářů." Právu ve stejné době povídal: "Templi je forma, Lumen světlo, vše, co se nedá uchopit.

 

 

Chtěli bychom templům vracet jejich lumeny. A pomocí firmy chceme nastartovat kapitalismus s lidskou podobou. Budeme dělat výrobky, které jsou ke každodenní potřebě." Pravidla řádu tehdy prý ještě nebyla přesně zpracována, člen by neměl lhát, měl by být věrný jedné ženě a měl by "stát jako morální pilíř". Zároveň ale: "Slabší jedinci u nás nemají, s prominutím, co dělat - to nemá nic společného se sociálním zařazením nebo fyzickou kondicí, nejsme elitářský spolek." O rok později v souvislosti s údajným

zájmem protiextremistické policie říká Landa tisku: "Ordo Lumen Templi nejsou žádní Rytíři světla, to je blud, který někdo napsal." Jiří Komorous pro BBC dozamlžil: "Ordo Lumen Templi, to je o jedné cestě. Pořád o jedné cestě. O cestě na straně dobra." Hezké, ale co znamená název jejich řádu, to neřekli.


Hledám útočiště na alma mater. "Není možné říct, jaký má fráze význam ani co tím chtěl autor říci, protože není gramaticky správně. Mezi podstatným jménem ordo a podstatným jménem lumen není žádná vazba ani vztah," dozvídám se na katedře klasické filologie Univerzity Karlovy.

 

Chudák lumen Danda, symbol vlastenecké mužnosti a chrabrosti, si nechal vykérkovat na svá česká prsa latinskou gramatickou chybu. Nikoliv Templi, nýbrž lempli! Anebo nejde o chybu? Vždyť významným lumenem je i MUDr. Barták a lékaři by alespoň elementární základy latiny ovládat měli ...



ORDO NOVI TEMPLI

Historičtí templáři, neotempláři-klasičtí ultrakřesťané (Ordo Militiae Templi, Ordo Militiae Crusis Templi), "ujetí" neotempláři (Crowleyho satanističtí templáři z Orda Templi Orientalis) ... Prostě - templářů je hodně. Jen nemají chyby v názvu a nenosí bílé noční košile. Historičtí templáři nosili rytířské pláště. Bílá kutna byla vyhrazena jen pro ty, kteří složili slib čistoty.
Ale jednu podobnou skupinu v historii najdeme. Partičku, která zanikla před více než sedmdesáti lety a jež se jmenovala Ordo Novi Templi. A její Lumen Club.


Založil ji Adolf Joseph Lanz, syn vídeňského uzenáře českého původu. Narodil se 19. července 1874 ve Vídni-Penzingu. Ve

svém dospělém životě vystupoval jako Dr. Jörg Lanz von Liebensfels (existence tohoto šlechtického rodu ani Lanzova univerzitní studia nejsou nijak doloženy). Vstoupil v roce 1891 do řádu cisterciáků, v roce 1897 byl vysvěcen na kněze a už v dubnu 1899 jej z kláštera vyhodili. O rok později, v zimě 1900, proto tajně se svými dvěma bratry zakládá Ordo Novi Templi. Pak nějakou dobu pracoval, vytvořil tři technické vynálezy, prodal je, a tím získal prostředky na vlastní "templářskou" činnost.


V roce 1905 sepisuje regule řádu -cílem mělo být kromě oživení starého templářského řádu i "znovuoživení staré árioheroické myšlenky svazu mužů založeného na rasové stejnosti". A začíná své Ordo propagovat i mimo rodinu. Od stejného roku totiž vydává rasisticko-okultní časopis Ostara, jehož vášnivým čtenářem a sběratelem byl Adolf Hitler. Ale zpět k řádu: "Základním rouchem, které nosili všichni bratři Orda Novi Templi, byla bílá mnišská kutna s kápí, ozdobená červeným rytířským křížem, jehož tvar se lišil podle stupně, ke kterému náležel jeho majitel." (N. GoodrickClarke, Okultní kořeny nacismu)


V roce 1907 získává Lanz pro řád hrad Werfenstein v Horních Rakousích. V turistickém průvodci z roku 1910 pak čteme: "Dnešní majitel přetvořil vysokou skálu v starogermánský domov hrdinů", kde vlaje "modrý, zlatě lemovaný řádový prapor se zlatým hákovým křížem a s červenou lilií v každém rohu".


Lanz ve svém Ordu hřímal proti falešné křesťanské tradici soucitu se slabými a utlačovanými, vzýval árijské bratrství, volal po rasové čistotě a je autorem myšlenky deportace méněcenných ras na Madagaskar. Myšlenky, kterou jeho žáci přetvořili

v holocaust. Ordo Novi Templi byl totiž jedním z pilířů, ze kterých vznikla obskurní nacistická mystika. Lanz ve dvacátých letech působil v Maďarsku a zkoušel to i v Německu. V roce 1932 založil ve Vídni jako "předsálí" Ordo Novi Templi, takzvaný Lumen Club, podle stanov "sdružení lidí, kteří se stavějí proti nehezkému, chorobnému a shnilému ve společnosti". Lumen Club se vzápětí stal předsunutou odnoží nacistické NSDAP. Když se však Lanzův žák Hitler nakonec dostal k moci i v Rakousku, zakázal publikaci Lanzových knih ...


Lanz zemřel v zapomenutí ve Vídni v roce 1954 a teprve od sedmdesátých let znovu - byť jen jako symbol - vstoupil do politiky. Zhruba v těch letech se u jeho hrobu ve Vídni začali scházet dvacátého dubna, v den Hitlerových narozenin, neonacisté a naziokultisté.



CO TO MÁTE NA KLOPĚ?

Přes asistentky, sekretářky a produkční jsem tedy požádal všechny tři hlavní lumeny o vysvětlení. Chtěli otázky předem, a tak jsem je rozeslal. Byly jen čtyři:

- Vyvinul Ordo Lumen Templi za rok své existence kromě zviditelnění svých členů a podpory prodeje desky Neofolk nějakou činnost?

- Co znamená název řádu, jak vznikl a kdo je autorem?

- Můžete vysvětlit mimořádnou podobnost názvu, symbolů a uniforem Orda Lumen Templi s tímtéž u historického Orda Novi Templi?

- Považujete i nadále národní symboly za vhodné místo k pořádání akcí na podporu prodeje desek populární hudby?



Plukovník Komorous se zachoval jako dokonalý zpravodajský profesionál. V momentě, kdy jsem začal připravovat o lumenech článek, byl podle svého sekretariátu v zahraničí mimo dosah mailu (asi v Ugandě) a mé otázky jej do uzávěrky

nezastihly, proto neodpověděl.


Daniel Landa se zase zachoval jako správný skinhead. Vzkázal mi po své produkční - ženě - sprosťárny a pak se schoval. Doslova vzkaz zněl: "Považuje to za špínu a takovéto spekulace odmítá!"


Poslance Vidíma jsem se vydal odchytit do kuloárů Poslanecké sněmovny. Vynořil se v saku z černé lesklé látky, z níž jsem dosud viděl ušité výhradně luxusní podprsenky. Na klopě pak placka s rudým křížem řádu.


Pan poslanec se nejdříve ohradil proti nahrávání, na opakovanou otázku, zda existuje nějaká spojitost mezi Ordem Lumen a Ordem Novi, nakonec odpověděl, že ne. Dotaz (snad desetkrát položený), co znamená Ordo Lumen Templi, nezodpověděl -dlouze se vykrucoval, označil mě za nesolidního novináře překrucujícího pravdu a nakonec, když jsem se zase zeptal, co znamená OLT, trucovitě prohlásil, že mi to neřekne. Poté odešel s gramatickou chybou na klopě hlasovat o zákonech této země.



HOLA HOLA, TEMPLÁŘ VOLÁ!

Večer jsem studoval další zdroje a nevycházel z údivu. Lanz byl sice dvakrát ženatý, ale server freemasonrywatch. org (monitoruje projevy nejrůznějších neozednářských skupin) hovoří o Lanzově homosexualitě. A kniha s přízračným názvem Růžová svastika (The Pink Swastika -Homosexuality in the Nazi Party) věnuje Lanzovi celou kapitolu v oddíle HOMO-OCCULTISM. I některé Lanzovy eseje zveřejněné v jeho časopise Ostara mají docela nečekané titulky: Rasa, žena a její záliba v mužích nižšího druhu. Nemravná a zločinná vláda žen v naší době. Nebezpečí boje za práva žen a nutnost panské morálky založené na právu mužů ...


Pak zazvonil telefon. Volal kdysi pracovník porevoluční tajné služby a později novinář Lubor Kohout, kterého jsem léta neviděl. Sdělil mi, že jeho dlouholetý přítel Honza Vidím (pokud to nevíte - je jedním z poslanců dozorujících tajné služby) je normální a rozhodně nemá nic společného s fašismem, nacismem či xenofobií. Což tímto vyřizuji. Na můj upřesňující dotaz, proč se tedy nexenofobní pan poslanec dal dohromady s bílým jezdcem z bílé ligy, však kolega Kohout neuměl odpovědět. Chápu. Holt: Morálku maj' jinou, vychování taky, jak my nikdy nebudou, nevěř na zázraky!
To neurážím lumeny, jen cituji, jak lumen Landa viděl přistěhovalce.



***

Mají lumeni co pohledávat ve volených funkcích a státních úřadech?