Robert Fico v Handlové na Slovensku během výjezdního zasedání slovenské vlády (15.5.2024)

Robert Fico v Handlové na Slovensku během výjezdního zasedání slovenské vlády (15.5.2024) Zdroj: Profimedia.cz

Robert Fico v Handlové na Slovensku během výjezdního zasedání slovenské vlády (15.5.2024)
Premiér Robert Fico v Handlové na Slovensku v den, kdy byl postřelen (15.5.2024)
Premiér Robert Fico v Handlové na Slovensku v den, kdy byl postřelen (15.5.2024)
Premiér Robert Fico v Handlové na Slovensku v den, kdy byl postřelen (15.5.2024)
Premiér Robert Fico v Handlové na Slovensku v den, kdy byl postřelen (15.5.2024)
11
Fotogalerie

Slovenský premiér Fico byl postřelen, je zraněn na hrudníku a břiše

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel na náměstí mezi občany. Pravděpodobného útočníka policie podle slovenských médií zadržela. Premiér byl letecky přepraven do nemocnice, kde prodělal operaci. Kolem 20:00 ministr obrany Kaliňák uvedl, že je Fico stále na operačním sále a jeho zdravotní stav je mimořádně vážný. Televize Makíza a TA3 krátce před tímí tvrdily, že Fico prodělal operaci, je ve stabilizovaném stavu a komunikuje s okolím.

„V tomto okamžiku je přepravován vrtulníkem do Banské Bystrice, protože do Bratislavy by to trvalo příliš dlouho vzhledem k nevyhnutelnému akutnímu zákroku," objevilo se kolem 16:00 na Ficově facebookovém účtu; podle něj byl premiér několikrát postřelen a jeho život je ohrožen.

Mluvčí slovenského ministerstva vnitra Matej Neumann podle médií označil útok za atentát.

Denník N uvedl, že jeho reportér slyšel několik výstřelů a viděl, že premiéra poté členové jeho ochranky zvedají ze země, nakládají do vozidla a odvážejí. Tyto záběry se objevily i na sociálních sítích. Samotný incident, který se podle slovenské televize odehrál kolem 14:40, reportér nezaznamenal.

Podle svědků několik výstřelů zaznělo, když Fico přišel k lidem, kteří ho vítali. Následně politik padl k zemi. Jedna svědkyně uvedla, že si všimla krvavé zranění na hrudníku a na hlavě již čtyřnásobného předsedy vlády.

Podezřelým z dnešního útoku na slovenského premiéra Roberta Fica je 71letý muž z jihu Slovenska, kterého policie po činu zadržela. 

Televize Markíza za útočníka označila spisovatele Juraje Cintulu z města Levice a uvedla, že na místo střelby přijel vlastním vozem. Fico byl postřelen v Handlové, kde dnes na výjezdním zasedání jednala slovenská vláda.

Údajný pachatel v minulosti vydal několik básnických sbírek, v Levicích založil literární klub Duha a v roce 2016 pracoval pro soukromou bezpečnostní službu. Tehdy se sám stal terčem útoku v nákupním centru.

Slovenské velvyslanectví v Praze po ostrahou

Česká policie po dnešním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica zvýšila dohled u slovenského velvyslanectví v Praze. ČTK to řekl mluvčího policejního prezidia Ondřej Moravčík. Jde podle něj o běžný postup. Policisté nemají žádné informace o případných hrozbách v Česku.

"Situaci ve vztahu k útoku na slovenského předsedu vlády pozorně sledujeme, vyhodnocujeme případná rizika a těm přizpůsobujeme veškerá opatření ve vztahu k našim chráněným osobám i objektům," uvedla na sociální síti X česká policie. Podle policistů však z taktických důvodů nelze konkrétní opatření komentovat.

Video placeholde
První záběry z atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica. • HNonline.sk/Blesk

Evropští politici odsoudili útok na Fica

Útok odsoudila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Označila ho za brutální a bezohledný. „Jsem šokována. Robertu Ficovi přeji v této kritické chvíli hodně sil, aby se z útoku zotavil,“ uvedla. Lídr slovenské opozice Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) na sociální síti X uvedl, že je střelbou šokovaný a zhrozený. „Věříme, že premiér Fico bude v pořádku a tento hrozný čin bude co nejdříve objasněný,“ podotkl Šimečka.

Budoucí slovenský prezident Peter Pellegrini na Instagramu uvedl, že je zhrozený, kam může vést nenávist k jinému politickému názoru. "Atentát na jednoho z nejvyšších ústavních činitelů je bezprecedentním ohrožením slovenské demokracie. Pokud budeme jiné politické názory vyjadřovat pistolemi na náměstích a ne ve volebních místnostích, ohrožujeme všechno, co jsme za 31 let slovenské svrchovanosti společně vybudovali," sdělil Pellegrini. Ficovi popřál co nejrychlejší uzdravení a vyjádřil přání, aby byl "brutální čin" všeobecně odsouzen.

"Pro SNS v této etapě začíná politická vojna," prohlásil předseda SNS Andrej Danko po postřelení Roberta Fica. Dodal, že budou nasledovat změny ve vztahu k médiím a politikům bývalé vlády. „Chci vzkázat opozici, at zalezou a respektují výsledky voleb,“ řekl Danko a dodal, že SNS stojí za Robertem Ficem.

Útok na slovenského premiéra odsoudila i řad českých politiků. "Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo," uvedl Fiala.

Atentát odsoudil i český prezident Petr Pavel. "Útok na Roberta Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti. Robertu Ficovi přeji, aby z tohoto incidentu vyšel bez následků," komentoval útok Pavel.

"Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji," uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Další místopředseda kabinetu Ivan Bartoš (Piráti) napsal, že ho informace šokovala. "Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku," uvedl.

Babiš označil zprávy ze Slovenska za strašné. "Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku," napsal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že důrazně odsuzuje násilný čin proti předsedovi vlády sousedního partnerského státu. "Mělo by se vynaložit veškeré úsilí, aby se zabezpečilo, že se násilí nestane normou v žádné zemi či sféře. Doufáme, že se Fico brzy uzdraví," napsal na síti X ukrajinský prezident.

„Hluboce mě šokoval odporný útok na mého přítele, premiéra Roberta Fica. Modlíme se za jeho zdraví a brzké uzdravení! Bůh žehnej jemu i jeho zemi,“ napsal na X maďarský premiér Viktor Orbán.