Metronome Prague 2024 přiveze do Prahy jednu z nejžhavějších hvězd popové hudby. Britskou zpěvačku Raye

Metronome Prague 2024 přiveze do Prahy jednu z nejžhavějších hvězd popové hudby. Britskou zpěvačku Raye Zdroj: red

Metronome Prague 2024 přiveze do Prahy jednu z nejžhavějších hvězd popové hudby. Britskou zpěvačku Raye
The Last Dinner Party
Michael Kiwanuka.
Michael Kiwanuka.
Michael Kiwanuka.
10
Fotogalerie

Metronome Prague 2024 přiveze jednu z nejžhavějších hvězd současného popu. Britskou zpěvačku Raye

Vedle francouzských elektroniků The Blaze a amerického showmana Marca Rebilleta pořadatelé festivalu Metronome Prague 2024 vsadili především na britské kapely a interprety, kterých v programu najdeme celkem patnáct. 

Jako hlavní hvězdu dnes dopoledne organizátoři uvedli šestadvacetiletou londýnskou rodačku Raye, která na letošních Brit Awards získala rekordních šest sošek, z nichž nejceněnější jsou vedle Nováčka roku především ty za nejlepší album a pro nejlepší interpretku Británie. 

Další londýnskou star první velikosti je soulfolkový interpret Michael Kiwanuka, mimochodem držitel snad vůbec nejváženějšího ostrovního ocenění Mercury Prize za rok 2020.

Na Metronomu se bude i bilancovat: S programem připomínajícím 25 let své existence vystoupí kultovní Kosheen, své sedmdesátiny se na festivalu chystá oslavit Michael Kocáb.

Producent David Gaydečka pak upozornil na další body programu: „Vezeme divákům oblíbené Milky Chance, populárního zpěváka Toma Grenenna, další čerstvé držitelky Brit Awards The Last Dinner Party i CMAT. Rapová scéna má své hvězdy vedle Marca Rebilleta, v kultovních The Ghetts, najazzlém Ayrtnovi nebo v domácích Jamesi Coleovi a Redzedovi. Speciální kapelu poskládal Janek Ledecký.“

Samostatné scény se dostane i čím dál tím populárnějším podcastům. „Živý podcast je něco jiného, než když sedíte v klidu studia a nikdo na vás nekouká. Ale v tom je to kouzlo, když vidíte, jak na vás a na to, co říkáte, lidé reagují,“ nechal se slyšet Oto Klempíř, jehož podcast K.O. bude jedním z těch, které si budou moct návštěvníci festivalu poslechnout naživo. V programu se mimo jiné objeví Čestmír Strakatý, Dobrovský & Šídlo z produkce Paměti národa, ale i další známé programy jako My děti ze stanice 2020, Fakta X nebo Nový svět.

Metronome Prague se v letošním roce spojil s novým studentským projektem Kreativní kampus, který zajistí divadelní program. Nedílnou součástí bude též vizuální umění. Mezi odtajněnými jmény nejrůznějších generací, jejichž díla budou k vidění v jednom z Křižíkových pavilonů, jsou například sochaři Aneta Filipová, Kryštof Hošek a Michal Gabriel nebo malíři Michal Škapa, Julius Reichel a Karel Štědrý.

Nedílnou součástí festivalu je i NGO zóna věnovaná neziskovým organizacím a nepřehlédnutelný debatní stan Opero, kde každý den proběhne série diskusí na téma budoucnost. Pro nejmenší návštěvníky budou připraveny sportovní aktivity, hry nebo divadla, na jejichž přípravě spolupracuje Národní Muzeum, Goethe Institut a společnost Albi.

Zpěvačka a skladatelka Raye bere v posledních letech hudební scénu útokem, než však prorazila jako zpěvačka, psala písně pro úspěšné interprety, jako je Beyoncé, Rihanna, John Legend nebo Ellie Goulding. Její single z roku 2022 Escapism se stal velmi populárním na sociální síti TikTok a dostal se na vrchol hitparád. V následujícím roce se ještě většímu úspěchu těšila skladba Prada z jejího debutového alba My 21st Century Blues. V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen, tedy nejvíce v historii. Mimo jiné získala jako první žena ocenění za nejlepšího skladatele. 

Pořadatelé aktuálně uveřejnili kompletní line up, který je stejně jako vstupenky k dispozici na www.metronome.cz.

O METRONOME PRAGUE

METRONOME PRAGUE – MUSIC & ARTS FAIR je hudební a kulturní událost, která nabízí unikátní zážitky přímo v centru Prahy. Návštěvníci si zde užijí nejen mezinárodní a české hvězdy v hudebních a dalších uměleckých vystoupeních, ale také širokou škálu doprovodných programů, včetně výtvarných instalací, food marketů a dalších zážitků. Pomyslnou korunu této metropolitní události dodává místo konání – Výstaviště Holešovice a kouzlo prvních letních dnů. Další, v pořadí již 7. ročník, se bude konat od 20. do 22. června 2024. Více o Metronome Prague 2024 naleznete zde. Vstupenky na Metronome Prague 2024 najdete již nyní v prodeji na www.metronome.cz