Ukrajinci pálí na Rusy u Avdijivky

Ukrajinci pálí na Rusy u Avdijivky Zdroj: ČTK/AP/Libkos

Zdevastovaná Avdijivka.
Zdevastovaná Avdijivka.
Zdevastovaná Avdijivka.
Zdevastovaná Avdijivka.
Zdevastovaná Avdijivka.
12
Fotogalerie

Na Ukrajině padl další český dobrovolník. Bojoval u města Avdijivka

Na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně, a to u města Avdijivka. Informaci Blesku potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. O úmrtí Čecha informoval účet Vozím drony na Ukrajinu na sociální síti X. Česká diplomacie nyní eviduje čtyři české občany, kteří padli v bojích na území Ruskem napadené země.

„V nelítostném boji pod Avdijivkou jsme ztratili jednoho z našich, českého dobrovolníka, který se od prvního dne ruské invaze neváhal postavit na obranu svobody a demokracie. Jeho spolubojovníci viděli, jak jeho pozice zasáhl minometný obstřel,“ stojí na na twitterovém účtu Vozím drony na Ukrajinu. „Jeho spolubojovníci viděli, jak jeho pozice zasáhl minometný obstřel. Do dnes nepřišel a na jeho pozicích jsou již ruSSové. Byl to jeden z těch odvážných mladíků, pravý český hrdina, co neváhal nechat za sebou všechno, co měl, vzít zbraň do rukou a vyrazit čelit nepřátelským silám na východě Ukrajiny," uvádí dále účet. 

Podle dostupných informací přišel o život první Čech při bojích s ruskou armádou v Donbasu v červnu 2022. Loni v březnu padl druhý dobrovolník. O dva měsíce později zemřel zakladatel Projektu Phoenix, český medik, který byl vážně zraněn po zásahu šrapnelem na Donbase a poté převezen do pražské Ústřední vojenské nemocnice.

„Mohu potvrdit, že o víkendu u Avdijivky zemřel český občan," napsal ČTK Drake.

Avdijivka leží na severním okraji Doněcku ve stejnojmenné oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Město je pod trvalou ruskou palbou od poloviny loňského října a ukrajinská armáda minulý týden uvedla, že s ruskými vojáky její ozbrojené síly bojují už i v jeho ulicích. V Avdijivce kdysi žilo 32.000 lidí, nyní se tam podle tamního starosty zdržuje jen 941 obyvatel.