Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o.

Nedostatek míst na středních školách v Praze a Středočeském kraji vede ke změně přijímacího řízení

České školství se poslední roky potýká s nepříznivou situací. Stovky studentů se z kapacitních důvodů nedostaly na vybranou střední školu. „Situace je nejzávažnější v Praze a Středočeském kraji,“ říká tisková mluvčí MŠMT Tereza Fojtová. Tyto skutečnosti vedly ke změně přijímacího řízení na rok 2024.

Tisíce žáků z Prahy a Středočeského kraje se každoročně hlásí na střední školy. Stovky uchazečů se za poslední roky ani na jednu z vybraných škol z kapacitních důvodů nedostaly. V loňském školním roce 2022/2023 tak řada žáků, kteří i s výborným prospěchem dokončili základní školu, nebyla přijata na žádnou střední školu ani po absolvování druhého kola přijímacího řízení.

Ministerstvo školství v reakci na tuto situaci představilo hned několik návrhů pro jednotnou přijímací zkoušku pro školní rok 2024/2025, které by měly celý proces zjednodušit, zmodernizovat a zefektivnit. Jednou z inovací je podání tří přihlášek místo původních dvou, k tomu žák může podat ještě další dvě přihlášky na obory, které vyžadují talentovou zkoušku. Žáci mají tedy větší možnost výběru než předchozí roky. Podle tiskové mluvčí Terezy Fojtové již nenastane situace, kdy část žáků bude přijata na obě školy a jiná část uchazečů ani na jednu. „Školní část přijímací zkoušky se bude skládat v průběhu delšího časového období, a to i před konáním samotné přijímací zkoušky,“ dodává mluvčí.

Základním prvkem těchto změn je také možnost podávání přihlášek elektronickou formou. Zajištěním technického řešení byl pověřen Cermat (Centrum pro zjišťování výsledku vzdělání). Podle mluvčí Cermatu Jany Patákové vše záleží na schválení legislativy. „Pokud nebude připravená účinná novela školského zákona, zůstává v platnosti původní legislativa a vše kolem přijímacího řízení proběhne stejně jako v letošním roce,“ dodává mluvčí. Systém by měl být funkční 15.1.2024 pro ředitele SŠ a od 1.4.2024 pro veřejnost. Zachována však bude i možnost podat přihlášku písemně pro ty uchazeče, kteří nemají přístup k internetu. Udrží se dva pokusy pro uchazeče u jednotného testu, a to nově i pro žáky, kteří se hlásí pouze na jeden maturitní obor. Dále se odstraní povinnost pro střední školy zohlednit jako jedno z kritérií přijímacího řízení výsledky předchozího vzdělání ze základní školy - vysvědčení. Ze všech námi oslovených středních škol však tuto možnost nikdo neuvítá, nebo ještě nepadl finální verdikt.

Díky novému informačnímu systému (IS CZVV), který bude spravovat Cermat MŠMT očekává, že by změna mohla přinést hladší průběh přijímacího řízení. Školák se tedy rychleji dozví výsledky. V případě nepřijetí tak bude mít více času hlásit se do dalších kol přijímacího řízení. Spolu s tím chce MŠMT podpořit změnu oborové struktury středního vzdělání v krajích tak, aby byly posíleny obory všeobecného vzdělání, o které je mezi uchazeči největší zájem.

Změny nezůstávají pouze u inovací přijímacího řízení, ale i u navýšení kapacit. Podle vyjádření hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové Středočeský kraj pracuje na navýšení kapacit středních škol. Na svém profilu uvedla: „Zatímco třeba na Příbramsku připadají tři deváťáci na jedno gymnaziální místo, průměr kraje je 5 deváťáků, pak na Praze západ je to neuvěřitelných 16 deváťáků na jedno gymnaziální místo.'' Právě proto Středočeský kraj plánuje výstavbu nového gymnázia v Černošicích a v Jesenici. Současně se projektuje rozšíření gymnázia v Říčanech a v Berouně. Aktuálně se chystá také půdní vestavba gymnázia v Hostivici. Podobně již svojí kapacitu navýšily i další střední školy po celém Středočeském kraji.

Pozadu nezůstává ani Praha  a má vytipovaná místa na zřízení nových gymnázií a středních škol. Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy, uvedl hned několik příkladů: „Brandejsův statek v Suchdole, kde by mohlo vzniknout gymnázium nebo Dominikánský dvůr v Praze 4, který poslouží pro speciální školu, případně pracoviště poradenského zařízení. Oba objekty však vyžadují větší rekonstrukci a přístavbu, protože jsou památkově chráněny. Nicméně v nejbližším horizontu by mohla vzniknout odloučená pracoviště středních škol na území městských částí Praha-Šeberov, kde by mohla být střední škola typu sportovní gymnázium, Praha-Újezd, kde se uvažuje o čtyřletém gymnázium, a v Praze-Březiněvsi, kde je v plánu střední škola lyceálního typu.“