Nasťa Ivlejevová a její "Téměř nahá" party v moskevském klubu

Nasťa Ivlejevová a její "Téměř nahá" party v moskevském klubu Zdroj: Profimedia.cz

Ruská cancel culture je překvapivě úplně stejně naruby jako všechno ostatní v Rusku

Pár dní před Vánoci, 20. prosince, se v moskevském nočním klubu pořádala párty. Byla to extravagantní párty pro celebrity a skončila sérií veřejných omluv, hromadnou žalobou a dokonce dvěma týdny vězení pro jednoho z účastníků. Ale nebyly to drogy, nebylo to házení televizí z oken ani sexuální obtěžování. Bylo to… velice ruské. 

Anastasie Ivlejevová, lépe známá jako Nasťa Ivlejevová, je původně ruská televizní moderátorka, ale postupem času se z ní stalo něco, čemu bychom asi řekli “profesionální celebrita” digitálního věku. Osmnáct milionů followerů na Instagramu, bambiliony folloowerů na TikToku, letité spolupráce s nadnárodními brandy jako byla třeba Pepsi, pro které vedla nějakou megaúspěšnou tiktok taneční výzvu (když se to ještě v Rusku smělo), obálka Vogue, obálka Playboye… všechny tyhle věci. Dokonce byla součástí módní přehlídky pro značku Prada v Miláně. Letos na podzim.

A Nasťa uspořádala na 20. prosince letošního roku party pro své přátele a další ruské celebrity. Konalo se to večer v moskovském velice cool industriálně laděném klubu Mutabor. A byla to párty s tématem. Téma znělo: “téměř nahý”. A celebrity přišly v řadě případů téměř nahé. A Rusku se to ani trochu nelíbilo. 

Večer plný zábavy

Ten večer zaplavily ruské sociální sítě příspěvky a storíčka. Sama Nasťa se na jednom z nich pouze v negližé ptá, jestli chce někdo vidět “třiadvacet milionů rublů na prdeli” a pak se otočí, aby byl na kameru vidět šperk s drahokami na jejích bedrech. Ačkoli s ruskou ekonomikou to taky mohlo znamenat, že si sedla do žvýkačky, těžko říct. 

Spousta dalších hostů přišla extravagantně oblečena. Bundu jen přes spodní prádlo, šíťované overaly, pouhé tepláky na půl žerdi (což jsem až doposud považoval za formální ruské oblečení) a raper Nikolaj Vasiljev AKA Vacío splnil výzvu do puntíku, protože přišel jen v botech a ponožkou na rozkroku. Ve stylu legendárního Red Hot Chilli Peppers plakátu. A Nikolaj si to taky odsral nejvíc. 

Putinovo Rusko totiž, stále konzervativnější, autoritativnější a opovrhující západní dekadencí, tyhle záběry velice těžko snášelo. Obzvlášť v době, kdy jejich “hrdinní vojáci” bojují za národ na Ukrajině, že. Takže shitstorm na sebe nenechal dlouho čekat. 

Zrádci národa

Nejhlasitěji se samozřejmě ozývaly ty skupiny a platformy, které měly co získat. Které se mohly zviditelnit, případně potlačit svou dávno prosazovanou politiku. Takže Jekatěrina Mizulinová, která dlouho tlačí přísnější restrikce internetu, napsala, že tahle aféra podrývá dlouhodobou Ruskou politiku. A poslankyně Marija Butinová, kterou si můžete pamatovat jako neúspěšnou ruskou agentku, která strávila několik měsíců v americké base, zase vyzvala policii, aby prošetřila, jestli párty neporušila ten nechvalně proslulý zákon o “zákazu propagace LGBT+”, protože LGBT hnutí je v rusku považováno za extremistické. A tím pádem i ponožka na ocase. 

Ivlejevová na sítích vyjádřila lítost, že se něco takového stalo a “vymklo z rukou”. Filip Kirkorov, ruská popová megastar, se zase dušoval, že přišel, viděl, znechutilo ho to a odešel, zpěvačka Lolita Milavská zase zmínila, že šlo o večer umělecký. Kolik s touhle omluvou udělá parády, těžko říct. Vzhledem k tomu, že během roku byla v Rusku zatčena skupinka lidí, která prostě jen tak bez kontextu zadarmo rozdávala knihu 1984… troufl bych si tvrdit, že Rusko nemá pro umění příliš pochopení. 

Dvacet lidí podalo na Ivlejevovou hromadnou žalobu, protože jim prý způsobila trauma tím, co vyvedla. Žaloba míří na miliardu rublů a takovou částku si ani Nasťa jen tak z prdele nevytáhne. Co je ale horší, v rámci vyšetřování se jí systém podívá na daně, takže v zásadě půjde buď sedět a nebo ji bude mít Putinova byrokracie pevně v hrsti. 

Úplně nejhůř ale dopadlo Nikolaj ponožka Vasiljev, protože ten nejen dostal mastnou pokutu, ale zároveň byl poslán na dva týdny do basy za výtržnictví. A ano, každý správný raper by měl strávit nějaký čas v base, ale ruskej lágr za ponožku na péru je… No, je to velice ruský příběh. Protože v Rusku je jiné všechno. Včetně cancel culture.