Ráno po útoku na místě tragédie.

Ráno po útoku na místě tragédie. Zdroj: Blesk:David Malik

Ráno po útoku na místě tragédie.
Ráno po útoku na místě tragédie.
Ráno po útoku na místě tragédie.
Ráno po útoku na místě tragédie.
Ráno po útoku na místě tragédie.
11
Fotogalerie

GIBS se zabývá postupem policie při střelbě na pražské filozofické fakultě

Čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nyní analyzuje informace a vyhodnocuje podněty od veřejnosti, sdělila dnes ČTK mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Ohledně zásahu na univerzitě se objevila kritika zejména na sociálních sítích. Lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policie.

"V souvislosti se střelbou na filozofické fakultě v současné době analyzujeme veškeré informace, přičemž intenzivně komunikujeme s policií. Dále vyhodnocujeme podněty, které dostáváme od veřejnosti," uvedla Nguyenová. Například politolog a bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně ale již dříve ČTK sdělil, že zásah vnímá jako profesionální. Podle něj byl velmi rychlý a policie měla jen omezené množství informací a musela se rozhodovat v časové tísni tak, aby minimalizovala škody.

Možné podcenění situace naznačil Kraus ve chvílích, které předcházely střelbě. Policie dostala po poledni informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen mrtvý otec podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie zjistila, že muž bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní budovu filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z hlavní budovy na náměstí Jana Palacha.

Střelec ve čtvrtek v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

V souvislosti s tragickou událostí nyní řeší policie přes 60 dalších případů, které se týkají například schvalování činu na sociálních sítích. U 30 případů zná totožnost lidí.