Video placeholde
Ráno u filozofické fakulty. (22. prosince 2023)
Ráno u filozofické fakulty. (22. prosince 2023)
Ráno u filozofické fakulty. (22. prosince 2023)
Petr Fiala u Karolina
Petr Fiala u Karolina
13
Fotogalerie

Martin Bartkovský: Je jen jedna věc, kterou potřebujete vědět o vrahovi z Filozofické fakulty UK

Vražedné řádění na filozofické fakultě se snažíme v Reflexu pokrývat zpravodajsky i publicisticky. Je to velmi obtížné, děláme chyby, napravujeme je, omlouváme se. Nijak se nevymlouvám, jen konstatuji. Už včera ve tři hodiny odpoledne, kdy informace do redakce dorazila, jsme si řekli, že nebudeme zveřejňovat fotografii ani jméno útočníka. Nebudeme prostě propagovat jeho čin. Nehodnotím přístup ostatních médií, ale za sebe a celou redakci chci říct jen toto: Jediná informace, kterou o střelci potřebujete vědět, je, že to byla zbabělá nula. Odsouzeníhodný člověk. Nic víc. 

Ta tragédie je velkým šokem pro celé Česko, média nevyjímaje. Na bezprecedentní masové vraždění nebyl kromě policie připraven vůbec nikdo. I když víme, že v USA existují studie, že propagace „příběhu útočníka na úkor příběhů obětí“ jen posiluje ve společnosti fenomén jeho následovníků a napodobitelů, neumíme si občas zkrátka pomoct. Čtenáři to chtějí, klikají na to a pro nás novináře je velmi lehké podlehnout. V Reflexu jsme si ale jasně stanovili, že tohle je linie, kterou nepřekročíme.

Nebudeme rekonstruovat jeho příběh a psát o tom, co ho k tomu vedlo. Protože nejsme kriminalisté. Počkáme na závěry Policie ČR. Nebudeme jezdit do jeho vesnice a ptát se sousedů, co to bylo za člověka. Mimochodem i proto, že víme, co by nám řekli. „Byl to tichý kluk, co zdravil, prosil a děkoval.“ Ze své pozice nemáme šanci zjistit, zda byl vrah v životě týrán nebo zneužíván. Zda ho třeba šikanovali. Rozhodně ho to neomlouvá, ale sousedka z protějšího domu nám zkrátka tyhle informace nikdy nedá. Ani nikdo v okolí. Nikdo nám nedá dokonalý plastický obraz vyšinutého vraha a snažit se ho poskládat z hoaxů a domněnek je aktivita předem odsouzená k neúspěchu.

V životě pachatelů podobných tragédií nenajdeme nic, co by bylo sexy, i když se o to určitě řada lidí pokusí. Smrt čtenáře fascinuje, ale novináři by měli veřejný prostor alespoň trochu kultivovat, a to navzdory informacím, které kolují na sociálních sítích. Jediná informace, kterou si máte odnést, je prostý fakt, že střelec z filozofické fakulty byla zbabělá nula. Nýmand, který si v životě zvolil násilí a páchání bolesti druhým.

Je potřeba jasně a nahlas říct, že tohle v naší společnosti netolerujeme a tolerovat nebudeme. A to je tak nějak všechno. Naše myšlenky by měly být s rodinami 13 obětí, které po sobě střelec zanechal. Každý z nás by měl dělat maximum toho, aby se podobné zvěrstvo už nikdy neopakovalo.