Vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová

Vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová Zdroj: AFP PHOTO / NARGES MOHAMMADI FOUNDATION

Nobelova cena za mír putuje do vězení. Získala ji žena z Íránu, která za mřížemi dostala 150 ran bičem

Letošní Nobelovu cenu za mír získala vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová, která bojuje proti útlaku žen v Íránu a za dodržování lidských práv a svobodu pro všechny. Oznámil to dnes norský Nobelův výbor.

"Letošní Nobelova cena je také vyznamenáním statisíců lidí, kteří v předešlém roce demonstrovali proti íránskému teokratickému režimu, jenž diskriminuje a utiskuje ženy," dodal Nobelův výbor. Íránské ženy vyšly před rokem do ulic protestovat proti úmrtí mladé Kurdky Mahsy Amíníové. Ta zemřela ve vazbě, když ji zadržela mravnostní policie kvůli tomu, že měla údajně příliš volně nasazený hidžáb - šátek, který ženy v Íránu musí od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti.

poslední soudní řízení s Mohammadíovou trvalo pět minut a byla odsouzená k osmiletému žaláři a 70 ranám bičem. Zatčena byla loni v listopadu, když se zúčastnila vzpomínkové akce za oběti protivládních protestů z roku 2019. V prosinci její muž oznámil, že je obviněná ze špionáže. Nyní uvedl, že manželka nemůže s nikým mimo věznici komunikovat a nemá kontakt s právníky. Minulý týden ji převezli do věznice Karčak u Teheránu.

AP upozornila, že má Mohammadíová za sebou dlouhé tresty a že se o ni zajímají i zahraniční instituce. Evropská unie vyzvala k přezkoumání trestu vyneseného už loni za účast Mohammadíové na protestech proti zabíjení demonstrantů; jeho součástí bylo 80 ran bičem. Žena se dostala na svobodu v roce 2020, když si odpykala osm a půl roku z původně desetiletého trestu. Vynesl ho nad ní revoluční soud za ohrožování bezpečnosti země, šíření protivládní propagandy a vedení nelegální skupiny.

Na Nobelovu cenu za mír bylo letos nominováno 351 kandidátů: 259 jednotlivců a 92 organizací. Jedná se o druhý nejvyšší počet v historii. Cena za mír je předposlední Nobelovou cenou, která byla letos ohlášena.Slavnostní předání cen je plánované na 10. prosince, tedy na výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. S cenou se letos pojí odměna ve výši 11 milionů švédských korun (23 milionů Kč).