Skandál v Polsku: Za „vstupenky“ do Evropy inkasovali úředníci tisíce dolarů - ilustrační snímek

Skandál v Polsku: Za „vstupenky“ do Evropy inkasovali úředníci tisíce dolarů - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Vstupenka do EU pro migranty za 5 tisíc dolarů. Vízový skandál v Polsku oslabuje před volbami vládu

Jádrem posledního skandálu v Polsku je zjištění, že pracovníci na polských konzulátech po celém světě (především v Africe a Asii) rozdávali víza za štědré úplatky. Podle statistického úřadu Eurostat Polsko za poslední roky udělilo téměř dva miliony pracovních víz. Jen za rok 2020 to bylo přes 600 000 víz, to odpovídá čtvrtině víz vydaných v celé Evropské unii za stejný rok. V roce 2021 to pak bylo 790 tisíc víz. V souvislosti se skandálem již bylo odvoláno sedm lidí včetně tajemníka ministerstva zahraničí Piotra Wawrzyka, ten se minulý týden podle polských médií pokusil o sebevraždu.

Celá kauza veřejně odstartovala 31. srpna nečekaným odvoláním z funkce náměstka ministra zahraničí Piotra Wawrzyka a jeho ředitele právního odboru Jakuba Osajdy. Stalo se tak těsně po návštěvě polského protikorupčního úřadu na ministerstvu zahraničí, podle kterého se celou záležitostí začali zabývat už v červenci minulého roku, jak uvedla agentura PAP.

Podle opozice, zastoupené především Občanskou platformou v čele s Donaldem Tuskem, a soukromých polských médií, bylo v roce 2021 uděleno 250 000 pracovních víz osobám z Asie a Afriky. Cena za vstupenku do Evropské unie se pohybovala okolo 5 000 amerických dolarů. Zpravodajský portál Onet přišel s informací, že polská víza se používala nejenom pro vstup do Evropské unie, ale byla prodávána také lidem z Indie, kteří se vydávali za štáby pracující pro indický bollywoodský průmysl. Indové za víza přitom zaplatili 25 000 až 40 000 dolarů a doufali, že se s jejich pomocí dostanou do USA přes Mexiko.

Polské ministerstvo zahraničí v reakci zrušilo všechny smlouvy s externími společnostmi na pomoc při vyřizování víz a slíbilo provést mimořádný audit svého konzulárního oddělení ve Varšavě a polských konzulátů po celém světě.

Bývalý tajemník ministerstva zahraničí Piotr Wawrzyk, u kterého mediálně celá kauza začala, byl minulý čtvrtek převezen do nemocnice. Polský deník Gazeta Wyborcza a další tamní média uvádějí, že příčinou měl být jeho špatný psychický stav a následný pokus o sebevraždu.

Měsíc do parlamentních voleb v Polsku

S uváděným počtem vydaných víz vládní strana Právo a spravedlnost (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) nesouhlasí a tvrdí, že se jedná pouze o několik stovek víz. Ze zveličování problému obviňují opozici a jejich lídra Tuska, který se na sociální síti X (dříve známé jako Twitter) ostře opřel do vládní strany PiS: „Víte, kdo přivádí do Evropy nejvíce muslimských migrantů? Ta stejná vláda, která jimi straší. Vláda Práva a spravedlnosti,“ napsal. Stranu nešetřil ani předseda horní komory parlamentu a člen Občanské platformy Tomasz Grodzki, když v televizním projevu na stanici TVP Info označil skandál za případ, který ničí pověst země jako odpovědného člena demokratického společenství svobodného světa a ohrožuje bezpečnost státu. Následně vládu vyzval, aby k případu zveřejnila více informací.

Vše se to odehrává v době, kdy Polsko čekají parlamentní volby, které jsou vypsány na 15. října a vládní strana PiS v nich chce obhájit třetí volební období za sebou. Její postoj k nelegální migraci především z muslimských zemí patří přitom mezi hlavní body kampaně. Význam, jaký tématu migrace připisuje, se promítá i do otázek referenda, které se bude konat ve stejný den jako parlamentní volby. V jedné ze čtyř otázek se vláda ptá občanů, jestli jsou pro přijímání tisíců uprchlíků z Afriky a Blízkého východu na základě nařízení evropské byrokracie.

Zákaz aut s ruskou SPZ i zákon „lex Tusk“

Vládní strana Právo a spravedlnost letos také prosadila kontroverzní novelu zákona „Lex Tusk“ ustanovující komisi, která má prověřit, zda mezi lety 2007 a 2022 nebyli polští politici pod vlivem Ruska a nejednali v rozporu s národními bezpečnostními zájmy země. Přímo předseda PiS Jarosław Kaczyński obviňuje předsedu opoziční Občanské platformy Tuska, že měl jako premiér v letech 2007 až 2014 příliš přátelský vztah k Rusku. Kritici pak tvrdí, že zákon má paralyzovat opozici v přístupu k volbám.

Nejnovějším krokem polské vlády je pak zákaz vjezdu aut s ruskou poznávací značkou na území Polska, který začal platit od 17. září, jak uvedla agentura PAP. Podle polského ministra vnitra jde o rozšíření sankcí, které doposud zakazovaly vjezd nákladních aut s ruskou SPZ, o osobní automobily.

Jak je vidět, kampaň před volbami je v Polsku hodně vypjatá a zřejmě se objeví ještě další věci, které do ní zasáhnou.