Pavel Blažek, Vít Rakušan

Pavel Blažek, Vít Rakušan Zdroj: Blesk / Tonda Tran, Robert Klejch

Ministra spravedlnosti vypískal dav na Klárově. Lidé se zde shromáždili, aby vzkázali Petru Fialovi, že požadují jeho odvolání
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci (13.8.2023)
Ministra spravedlnosti vypískal dav na Klárově. Lidé se zde shromáždili, aby vzkázali Petru Fialovi, že požadují jeho odvolání
Jednání o nedůvěře vládě: Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Pavel Blažek
Pavel Blažek (ODS)
11
Fotogalerie

Ministr žaluje ministra. Pavel Blažek podal žalobu na Víta Rakušana

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal kompetenční žalobu na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Uvedl to server Česká justice. Podle Blažka není ze zákona zřejmé, kdo má kompetenci rozhodovat o záležitostech služebního poměru v případech, kdy příslušníci bezpečnostních složek přecházejí mezi sbory, napsal web. Žalobu posoudí zvláštní kompetenční senát při Nejvyšším správním soudu (NSS). Vyjádření ministra Rakušana ČTK zjišťuje.

V kompetenční žalobu vyústil případ příslušníka policejního sboru, který k policii přešel před třemi lety z pozice strážného Vězeňské služby. Nyní se muž domáhá doplatku mzdy za dobu, kterou musel strávit v pohotovosti, ačkoliv ta byla určena pro pauzu na stravování. Návrh na zahájení řízení ovšem nesměřoval k příslušnému policejnímu funkcionáři, ale ke svému bývalému nadřízenému ve Vězeňské službě. Ten ovšem konstatoval svoji nepříslušnost a návrh postoupil krajskému policejnímu ředitelství. Věc měsíce putovala mezi funkcionáři, až skončila sporem mezi ministry vnitra a spravedlnosti a kompetenční žalobou, píše web.

Blažek konstatoval, že předmětný kompetenční spor je první věcí, v níž podává kompetenční žalobu, výše popsaná nejistota podle něj ale představuje systémový problém.

V odůvodnění žaloby Blažek odkazuje na znění zákona o služebním poměru, ve kterém je podle něj uvedeno, že o záležitostech služebního poměru rozhoduje vždy příslušný funkcionář bezpečnostního sboru, jehož je příslušník členem. Zákon podle Blažka neumožňuje, aby rozhodovalo více služebních funkcionářů, ani neupravuje speciálně tuto kompetenci v případě přechodu mezi sbory.

Žalobu nyní posoudí kompetenční senát NSS, který posuzuje kompetenční spory uvnitř veřejné správy. "V případě, že by NSS měl za to, že žalobu nelze projednat, požádal Blažek alespoň o vyslovení názoru nad rámec řešeného, tedy o tzv. obiter dictum," uzavřel web.