Jednání vlády: Ivan Bartoš (15.2.2023)

Jednání vlády: Ivan Bartoš (15.2.2023) Zdroj: vlada.cz

Tisková konference vlády ke konsolidačnímu balíčku: Premiér Petr Fiala (ODS), šéfka poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministři (11.5.2023)
Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023)
Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) v Partii na CNN Prima News (2.4.2023)
Inaugurace Petra Pavla
Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) v Partii na CNN Prima News (2.4.2023)
9
Fotogalerie

Ivan Bartoš: Výrazný rozvoj používání elektronických dokladů přijde v roce 2026

Výrazný rozvoj eDokladů v Česku i v Evropě přijde okolo roku 2026, pokud se státu podaří podchytit nejpoužívanější internetové služby, aby se do projektu zapojily. Na konferenci Digitální Česko 2023 to dnes uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Vláda minulý týden pověřila Digitální informační agenturu, aby zahájila kroky související se spuštěním aplikace eDoklady, která je někdy označovaná jako elektronická peněženka. Ta má od příštího roku umožnit akceptování základních dokladů v elektronické podobě. Podle Bartoše v současnosti agentura jedná s operátory nebo bankami o zapojení do pilotního projektu.

Podle předsedy představenstva Bankovní identity Jana Blažka by měla vláda lidem jednoduše vysvětlit, k čemu jsou eDoklady nebo Datové schránky prospěšné. Bankovní identitu, která je jednou z možností pro přihlášení do elektronických služeb státu, má v současnosti kolem šesti milionů Čechů a 2,5 milionu lidí jí aktivně používají.

"Občan se chová racionálně. Pokud dám občanovi nástroj zdarma, který je jednoduchý, snadný na obsluhu a bude mu pomáhat, tak já je nepotřebuju k ničemu nutit. Lidé to budou milovat. Je k tomu potřeba to lidem jednoduše vysvětlit," dodala zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková.

Zkušenost občanů s elektronickými službami státu je však podle Bartoše nevalná. Důvodem bylo špatné zadání dodavatelům. "Musí se změnit uživatelská přívětivost a to, jak ta aplikace vypadá," podotkl Bartoš. Dodal, že je proti tomu lidem používání elektronických služeb nařizovat povinně, a to včetně datových schránek.