Cyril Höschl přebírá Cenu Arnošta Lustiga

Cyril Höschl přebírá Cenu Arnošta Lustiga Zdroj: ČTK / Kateřina Šulová

Cyril Höschl přebírá Cenu Arnošta Lustiga
Cyril Höschl přebírá Cenu Arnošta Lustiga
Cyril Höschl přebírá Cenu Arnošta Lustiga
Cyril Höschl
Cyril Höschl
9
Fotogalerie

Cenu Arnošta Lustiga za rok 2022 dostal spolupracovník Reflexu Cyril Höschl. Jaký je?

Cena Arnošta Lustiga se uděluje každoročně jednomu z žijících českých občanů, který se obdobným způsobem jako spisovatel Arnošt Lustig zasloužil o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot, jakými jsou zejména odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost. Letošním laureátem je dlouholetý spolupracovník časopisu Reflex, psychiatr Cyril Höschl. Jaký je tento významný odborník?

Laureát ceny Arnošta Lustiga za rok 2022 Cyril Höschl je převážně vnímán jako zakladatelská osobnost klíčových institucí české psychiatrie, se kterými spojil svou životní a kariérní dráhu. Vzpomeňme na jeho působení v Psychiatrickém centru Praha, později transformovaném v Národní ústav duševního zdraví v Klecanech, či vedení 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Profesora Höschla lze zároveň v širším kontextu charakterizovat rovněž jako činorodého a všestranného vědce, myslitele, milovníka hudby a umění; jedním slovem jako humanistu.

O jaké hodnoty jde? 

Letošní laureát se připojuje k těm oceněným, kteří osobně neprožili válečné utrpení nebo jiné mimořádné drama dějin. Přesto Výbor Ceny Arnošta Lustiga jednomyslně konstatoval, že čtyři základní vlastnosti ceny splňuje.

Pojem odvahy musíme v dnešní době rozšířit nejen ve smyslu něco aktivně učinit, uprchnout z transportu smrti, jako se to povedlo Arnoštu Lustigovi. Odvahu v dnešním kontextu může představovat významný čin, který člověk udělá a při kterém riskuje svoji pověst, majetek nebo hodnoty, na kterých mu záleží, a dosáhne výsledku. Statečnost je v případě laureáta ztělesněná schopností stát neochvějně za svým názorem a být pevný ve svém přesvědčení. V dnešní době je to velmi potřebná a žádoucí vlastnost. Lidskost v daleko nejširším slova smyslu znamená péči o člověka jako takového a o jeho duši. A spravedlnost profesor Höschl prokazuje láskou k lidem a k naší zemi. To vše bez elitářského vymezování. Naopak se snaží o to, aby společnost fungovala jako celek, podobně jako je tomu u zdravého organismu.

Osobnost Cyrila Höschla pak spojuje několik klíčových vlastností, tolik potřebných právě v současnosti, do jednoho celku. Začněme připomenutím, že veškerou svou erudici vkládá do služeb veřejnosti. U veřejně aktivních osob, vědce nevyjímaje, bychom toto mohli považovat za běžný či snad normální stav. Životní dráha profesora Höschla je však charakteristická nejen tím, že zakládal instituce, bez kterých si českou psychiatrii dnes neumíme představit, ale zároveň se mu podařilo kariéru provázat s bohatou publikační činností, a to nejen vědeckou. Cyril Höschl zůstává v neustálém dialogu s širokou veřejností a poskytuje vysoce fundované odpovědi na aktuální a palčivé otázky, aniž by slevoval ze své odbornosti či podléhal tendenčním názorům a vlivům.

V dnešní době jsme čím dál tím více svědky nebezpečného jevu, kdy se některé vědecké kapacity stávají i aktivistickými osobami; výraz osobnostmi zde nepoužívám záměrně. Lidé působící v akademické sféře ohýbají vlastní vědecká přesvědčení a svá stanoviska upravují s ohledem na převládající politický či společenský názor. A často tak činí nikoliv pro finanční benefity či z důvodu obav o svou existenci, k aktivistickému chování se propůjčují zcela dobrovolně.

Co Cyril Höschl představuje

Názory a postoje Cyrila Höschla na témata spojená s duševním zdravím či rozvojem osobnosti, stresem či vyrovnáváním se s krizovými situacemi, ať už z pohledu jednotlivce či osobnosti, jsou hluboce eticky ukotvené a dlouhodobě konstantní. A Höschl se nevyhýbá ani tématům vysoce aktuálním, kupříkladu reakci národa na stres, dnes známým pod termínem rezilience. Všechna zmiňovaná témata zkoumá s nesmlouvavou a neúhybnou vědeckou solidností a kompetencí.

Další významnou stránkou osobnosti profesora Höschla je komplexnost. Je inspirující, že jako lékař a psychiatr ve svém životě a ve své vědecké práci akcentuje právě umění. Umění je pro něj více než pouhým koníčkem či zálibou. Cyril Höschl je opravdovým znalcem a odborníkem, i díky manželce Jitce Štenclové, která je akademickou malířkou a textilní výtvarnicí. Také vědecky ověřil, jak významný pozitivní vliv na lidskou duši a na člověka jako takového má právě umění, pohled vzhůru či pohled na krásno.

Bez nadsázky lze říct, že Cyril Höschl představuje významný maják české společnosti. Ozařuje potemnělou krajinu našeho života, našich každodenních strastí. A zprostředkovává naděje a náměty, jak se vypořádat se starostmi a problémy.

Pavel Smutný je kromě jiného prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory a podílel se na založení Ceny Arnošta Lustiga.