Video placeholde
Markéta Pekarová Adamová po příletu na návštěvu Tchaj-wanu
Markéta Pekarová Adamová po příletu na návštěvu Tchaj-wanu
Markéta Pekarová Adamová po příletu na návštěvu Tchaj-wanu
Markéta Pekarová Adamová po příletu na návštěvu Tchaj-wanu
8
Fotogalerie

Pekarovou uvítali na Tchaj-wanu bombasticky. Jako šamanka přivezla déšť, pak po ní chtěli ještě vajíčka

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová už pravděpodobně nezažije velkolepější přivítání na žádné zahraniční cestě, jakého si jí dostalo v sobotu podvečer místního času na Tchaj-wanu. Bylo to něco mezi příjezdem váženého politického přítele, filmové celebrity a šamanky, která dokáže zařídit i věci, které normálně udělat nejdou. Tchaj-wan totiž trpí nejenom nedostatkem zahraničních kontaktů na nejvyšší úrovni, což teď Pekarová kompenzuje, ale letos ostrov strádá i kvůli akutnímu nedostatku srážek. Jenže včera s českou političkou, čehož byl na místě svědkem i reportér Reflexu, přišel i déšť. Místní politici to v nadsázce připsali právě Pekarové.

Pekarovou na letišti vítali předseda Legislativního dvora (místní parlament) You Si-kun a ministr zahraničních věcí Joseph Wu. Provázela to objetí, polibky, květiny, a to vše v obležení desítek novinářů. V porovnání s příjezdem Pekarové do Jižní Koreje před několika dny, kdy bylo uvítání více než střídmé a místní média cestu moc nesledovala, to byl obrovský rozdíl. V české delegaci je navíc celkem 160 lidí, což je prý největší zahraniční delegace, která kdy na Tchaj-wan přiletěla. „Zájem mezi českými podnikateli byl ale tak velký, že by se naplnilo i další letadlo,“ vysvětlovala Pekarová.

Tchaj-wan má diplomatické vztahy s pouze 13 zeměmi světa, z nichž jsou některé zcela bezvýznamné a před několika dny s ním přerušil vztahy i středoamerický Honduras. To tchajwanská diplomacie nese velmi těžko a jakýkoli příjezd zahraniční delegace je zde proto považovaný za prvořadou politickou i mediální událost, zejména když se jedná o předsedkyni parlamentu země Evropské unie. „Jsme si blízcí a vyznáváme stejné hodnoty,“ řekla k tomu Pekarová a její partner You Si-kun tvrdil, že Česko a Tchaj-wan mají dnes až „bratrské vztahy“.

Na rozdíl od návštěvy předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který byl na Tchaj-wanu v roce 2020, tentokráte sice Čína opět protestuje (považuje ostrov za svoji odštěpeneckou provincii), ale ne tak hlasitě. Hlásná trouba čínské propagandy, anglicky psaný list Global Times v komentáři přesto napsal, že podobné cesty jsou „hanebné“ a že „triky hrstky evropských politiků a secesionistických tchajwanských úřadů nejsou ničím jiným než podbízením se zesílenému humbuku USA v tchajwanské otázce a strategickým stupněm jejich strategie zadržování a potlačování Číny“. Česko i Tchaj-wan to odmítají a říkají, že návštěva Pekarová je pouze setkáním představitelů dvou demokratických zemí.

Kromě politiky se bude v průběhu cesty předsedkyně Poslanecké sněmovny jednat i o mnoha otázkách ekonomické spolupráce. Pekarová například připomněla, že Tchaj-wan je velmocí ve výrobě tolik potřebných čipů a že se budou projednávat i konkrétní věci v této oblasti.

Předseda You Si-kun pak s trochou nadsázky při brífinku po přivítání Pekarové řekl, že „okolnosti jejího příjezdu jsou až mystické“. Důvod? Tchaj-wan trpí už delší dobu fatálním nedostatkem srážek, ale při příletu Pekarové se rozpršelo a déšť podle předpovědi vydrží několik dnů. Na některých místech ostrova byly přitom letos zaznamenány nejnižší srážky za posledních 60 let, což může vést k velkému nedostatku vody.

Tchajwanská strana pak nechala přečíst několik otázek, které údajně předtím zaslala různá média. Reflex bývá někdy hodně zlomyslný, ale něco takového bychom asi ani my nevymysleli. Jedna z otázek totiž zaskočila i jinak pečlivě připravenou Pekarovou. Týkala se toho, zda by šéfka sněmovny mohla v Česku zařídit, abychom na Tchaj-wan dodali vejce, kterých je zde od prosince loňského roku velký nedostatek a vozí se po milionech například z Austrálie. Za příčiny výpadku jsou považovány ptačí chřipka a velké teplotní výkyvy v posledních měsících. Tohle ale ani „šamanka“ Pekarová neslíbila zařídit. Ostatně i k nám se vejce dovážejí, a to především z Polska.

Pak přišla tchajwanská strana ještě s dotazem, zda bychom si alespoň nekoupili více ananasu, sušenek či mořských plodů, protože Čína zakázala dovoz některých tchajwanských potravin. I v tomto případě je důvod zajímavý. Stalo se tak po loňské návštěvě Nancy Pelosiové, někdejší šéfky americké Sněmovny reprezentantů na Tchaj-wanu. Zakáže něco Čína i teď, po návštěvě Pekarové?

Video placeholde
Markéta Pekarová Adamová po příletu na návštěvu Tchaj-wanu • Viliam Buchert