Film místo šprtání. Probíhá kampaň za posílení oboru filmové a audiovizuální výchovy na českých školách

Film místo šprtání. Probíhá kampaň za posílení oboru filmové a audiovizuální výchovy na českých školách Zdroj: red

Film místo šprtání. Probíhá kampaň za posílení oboru filmové a audiovizuální výchovy na českých školách

Obor filmové a audiovizuální výchovy byl pod zkratkou F/AV schválen již v roce 2010 a od té doby se vyučuje na českých základních školách a gymnáziích. Přesto se bohužel učí jen na čtyřech ZŠ ze sta a na pětině gymnázií. Proč? To zmapoval sociologický průzkum pořádaný Asociací pro filmovou a audiovizuální výchovu. Posílení výuky F/AV má podpořit série spotů nebo crowdfundingová kampaň.

Dosavadní průběh projektu Posílení oboru filmové a audiovizuální výchovy vyvrcholil 23. listopadu kulatým stolem na Ministerstvu kultury ČR. Na něm byly představeny výstupy sociologického průzkumu, který například zjišťoval, co školám a učitelům chybí, aby mohli obor F/AV kvalitně rozvíjet. Na kulatém stolu byly také prezentovány studie o filmové výchově napříč Evropou či unikátní Kurzy filmové výchovy.

Předseda Asociace a iniciátor setkání Pavel Bednařík ke zmíněnému průzkumu říká: „Zjištění nejsou překvapivá, chybí aprobovaní učitelé, metodická podpora, učebnice, filmy a hlavně ukázky z filmů. Protože promítat celé filmy v hodině je pro školy často příliš velký luxus. Těší nás, že je zájem o naše kurzy filmové výchovy, ačkoliv je zřejmé, že o nich ani řada škol a učitelů neví. V tuto chvíli máme kolem 70 absolventů kurzů, postupně přibývají další. Kurzy jsou komplexní, obsahují 65 lekcí a témat, další podpůrné materiály. Na rok 2023 připravujeme také podpůrné semináře a webináře akreditované Ministerstvem školství. To je důležitá motivace pro učitele, aby si je mohli zahrnout do takzvaného Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků nebo “šablon”.“

Podle Bednaříka učitelům chybí know how a zkušenosti, jak obor učit. „A nemohu zapomenout také na důležitou propagačně-osvětovou součást projektu. Pro náš obor je totiž nesmírně důležité, aby se s ním ve školách počítalo, aby se o něm vědělo a jeho význam byl veřejně akceptován. Spustili jsme proto kampaň, která má pomocí spotů a podpoře ambasadorů, tedy známých osobností, povědomí o oboru posunout,“ říká předseda Asociace.

Ve spotech se sloganem „Film místo šprtání“ vystupuje například herečka Tereza Dočkalová, ambasadory kampaně se stali Václav Marhoul, Michaela Pavlátová, Helena Třeštíková, Antonie Formanová a další.

Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu existuje od roku 2017 a sdružuje v současnosti téměř 50 členů, jednotlivců i organizací a institucí, kteří se věnují filmové výchově. Vedle řady dalších aktivit provozuje portál filmvychova.cz, jehož cílem je shromažďovat a sdílet veškeré podstatné informace o oblasti filmové a audiovizuální výchovy v České republice i ve světě. Na rok  2023 Asociace chystá Filmouku, průvodce světem filmu pro učitele, žáky i rodiče. Filmouku lze podpořit v crowdfundingové kampani na Donio.