Petr Kramný prošel ve vězení proměnou. Není tím myšleno jen, že zhubl patnáct kilo.

Petr Kramný prošel ve vězení proměnou. Není tím myšleno jen, že zhubl patnáct kilo. Zdroj: Ondřej Szollos

Petr Kramný
Na většině fotografií Petr Kramný příliš sympatií nevyvolává. Je třeba říct, že ani při osobním setkání nepůsobí právě mile.
I kolem hrobu zemřelé matky s dcerou byly mezi rodinou po Monice a Kramnými velké spory, jež se často řešily přes média
Petr Kramný v hotelu v egyptské Hurghadě, kde doslova prodával svůj příběh bulváru
Monika, Klára a Petr Kramní nedlouho před tragédií
17
Fotogalerie

Obnoví se případ Petra Kramného? Odsouzený vrah manželky a dcery žádá znovuotevření procesu

Dnes a ve čtvrtek prvního prosince se u Krajského soudu v Ostravě projednává na veřejném zasedání návrh na obnovu řízení jednoho z nejsledovanějších procesů posledního desetiletí.

O obnově bude rozhodovat jiný senát než ten, který Kramného pod vedením soudkyně Gilové poslal na základě nepřímých důkazů do vězení. „Jsem ráda, že snad konečně budeme mít možnost prezentovat fakta a závěry respektovaných znalců a odborníků a že budou brány v potaz, stejně jako skutečnosti, které vyšly najevo po odsouzení mého klienta,” řekla nám před začátkem jednání právní zástupkyně Petra Kramného JUDr. Jana Rejžková.

U soudu se poprvé dostanou ke slovu renomovaní experti jako například profesor MUDr. Ivo Steiner, autor více než 250 odborných publikací.

Petr Kramný bude projednávání osobně přítomen. Do Ostravy byl z věznice na Mírově, kde si odpykává trest, eskortován s předstihem.

Egyptská záhada

Na konci července 2013 zemřely během dovolené v hotelu v egyptském letovisku Hurghada Monika a Klára Kramné, Petr Kramný - manžel a otec - přežil. Egyptské úřady označily za pravděpodobnou příčinu jejich náhlé smrti otravu jídlem. S tím se ale neztotožnili čeští vyšetřovatelé a po návratu do Česka Kramného obvinili z jejich vraždy. Měl je podle nich zabít elektrickým proudem. V lednu 2016 za to byl odsouzen k osmadvaceti letům vězení. 

Vše je přitom od samého tragického začátku jako ze špatné detektivky plné omylů. Na idylické dovolené v hotelu v egyptském letovisku Hurghada zemřely nečekaně matka s dcerou. Otec a manžel měl mít také příznaky otravy. Víc se prvních pár hodin nevědělo.

Úmrtí začali vyšetřovat egyptští policisté a těla žen byla převezena k pitvě. Petr Kramný byl od začátku veden jako svědek. Podezření na násilnou trestnou smrt vyšetřovatelé neměli a soudní lékaři z Káhiry jim dali za pravdu. Podle stavu těl v okamžiku nálezu v hotelu a hlavně podle pitvy šlo podle nich s největší pravděpodobností o nespecifikovanou otravu, jež není v této zemi u cizinců až tak výjimečná. Podobných případů, jež skončily stejně fatálně, tedy úmrtím turistů, se v Egyptě staly desítky.

Vox populi

Za Kramným se hned v prvních srpnových dnech roku 2013 vydali bulvární novináři. Podle těch, co jej tam tehdy osobně viděli, byl pod sedativy a silnými antidepresivy, i proto zřejmě navykládal na kameru spoustu věcí, které nedávaly smysl. Tak vznikl obraz divného pavouka, který mu později u soudu v Ostravě významně přitížil.

To, že nakonec skončil coby obžalovaný z dvojnásobné vraždy, překvapilo málokoho: už před návratem do vlasti byl celkem oprávněně vnímán jako nesympatická figura a svým necitlivým chováním poté, co byl zpět doma, odsudky veřejnosti potvrdil. Čeští vyšetřovatelé stejně jako hlas lidu odmítli závěry egyptských kolegů a přišli s teorií vraždy elektrickým proudem, kterou jim ostravští soudní znalci potvrdili.

Jak se později ukázalo u soudu, ostravští patologové na tělech zemřelých hledali primárně důkazy pro tuto policejní teorii. Nešlo tedy ani tak o odborné pátrání po všech možných příčinách smrti, ale o potvrzení předem daného očekávání. Těla obou žen pak navíc vydali k pohřbení, vzorků tkání odebrali (zdánlivě omylem) množství nedostačující k jakékoliv další možné revizi… Jediné důkazy tak vzaly za své.

Soudkyně Renáta Gilová, jež kauzu Petra Kramného dostala u Krajského soudu v Ostravě na starost, v tom také měla od prvního stání viditelně jasno a ani se nesnažila při procesu předstírat nezaujatost. V podstatě téměř nepřipouštěla žádné důkazy a svědky obhajoby.

Znovu a lépe

I proto je zásadní, že se nyní návrhem na obnovu zabývá jiný senát. Je šance na nezaujatý pohled.

Petr Kramný od začátku tvrdí, že své manželce a dceři nic neudělal, že sám měl také příznaky otravy. Jak to bylo a zda nelže, už pravděpodobně nezjistíme ani v případě, že návrh uspěje a řízení bude obnoveno. Také zřejmě nikdy se stoprocentní jistotou nebudeme vědět, co přesně zapříčinilo smrt obou žen. V tom primárně selhali vyšetřovatelé a ostravští soudní znalci.

Seznam renomovaných expertů, jejichž posudky a nálezy nás nyní u soudu čekají, však slibuje možnost nalézt tu nejpravděpodobnější verzi (a elektrický proud v ní podle toho, co od našich zdrojů víme, nefiguruje) stále stejně tajemné smrti obou žen. 

Petr Kramný je dál pro mnohé nesympatický muž, který mohl své nejbližší zavraždit. Možná to udělal. Může ale také mluvit pravdu a je nevinný. A proto je nezbytné, aby konečně proběhl spravedlivý proces. Pochybností je příliš.

Reportáž přineseme v příštím vydání Reflexu.