Desátý ročník Signal Festivalu startuje. Videomapping rozsvítí baziliku sv. Ludmily už ve středu 12. října

Desátý ročník Signal Festivalu startuje. Videomapping rozsvítí baziliku sv. Ludmily už ve středu 12. října Zdroj: red

Desátý ročník Signal Festivalu startuje. Videomapping rozsvítí baziliku sv. Ludmily už ve středu 12. října
Desátý ročník Signal Festivalu startuje. Videomapping rozsvítí baziliku sv. Ludmily už ve středu 12. října
2
Fotogalerie

Desátý ročník Signal Festivalu startuje. Videomapping rozsvítí baziliku sv. Ludmily

Signal Festival začíná ve čtvrtek 13. října. Nabídne unikátní dílo digitálního umělce Refika Anadola vytvořené z městských dat, světelně-divadelní inscenaci pod režijní taktovkou Miřenky Čechové nebo instalaci designéra Maxima Velčovského, která reaguje na válku na Ukrajině. Po čtyřleté pauze se vrací na náměstí Míru. Baziliku sv. Ludmily rozsvítí videomapping už ve středu 12. října od 19:00 hodin. Projekci francouzského vizuálního kolektivu AV Extended doplní hudba českého hudebního producenta Aid Kida. Dílo tak oslavuje české předsednictví v Radě Evropské unie. Festival se koná od 13. do 16. října, vždy od 19:00 do 24:00 hodin. Uvede celkem 15 instalací na 2 festivalových trasách – Centrum a Vinohrady/Vršovice. Doplní jej týdenní doprovodný program v Kunsthalle Praha, CAMPu nebo Galerii U Betlémské kaple.

Signal Festival se vrací na náměstí Míru. Videomapping francouzského vizuálního kolektivu AV Extended na fasádu baziliky sv. Ludmily doplní hudba českého hudebního producenta Aid Kida. Slavnostní zahájení Signal Festivalu proběhne na náměstí Míru ve čtvrtek 13. 10. od 19:00 hodin. Projekce ale poprvé poběží netradičně už ve středu 12. října od 19:00 do 22:00 hodin. 

„Desátý ročník reflektuje všechny naše základní hodnoty, jako jsou sounáležitost, spolupráce a diverzita. To se odráží v celé dramaturgické skladbě programu. Signal Festival 2022 je takovým naším programovým best of. Stejné hodnoty jsou vlastní také Evropské unii. Proto jsme se rozhodli oslavit české předsednictví v Radě EU s velkou parádou a stvořili jsme projekt Light for Europe. Francouzsko-český videomapping rozsvítí baziliku sv. Ludmily už ve středu. Náměstí Míru patřilo vždy mezi nejmilovanější festivalové lokace, takže se těším, že uděláme radost obrovskému množství fanoušků. Skvělé instalace letos najdou ale také v placené galerijní zóně, vůbec největší, jakou jsme kdy připravili,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta. 

Jeden z nejznámějších českých designérů Maxim Velčovský vytvořil instalaci na Mariánském náměstí, která reaguje na válečné události na Ukrajině. Dílo s názvem Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího tvoří vyhořelá auta dovezená přímo z oblastí zasažených válkou. Doplňují je konkrétní příběhy ukrajinských občanů, kteří přišli nejen o své vozy, ale často také o veškerý majetek či blízké. Projekt vzniká ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum a Velvyslanectvím Ukrajiny v České republice.

Mediálním partnerem Signal festivalu je také časopis Reflex. V rámci podpory mladých talentů propojil svoji projekci s instalací Julie Dítětové, která nese název Programming Patterns. Projekce se bude promítat na Studentském nádvoří pražského Klementina v  pauze mezi vizualizací talentované umělkyně. Na plátně poběží umělecká projekce loga časopisu Reflex, jejímž autorem je umělec Jan Hladil.

Novomediální umělec Refik Anadol připravil unikátní dílo vytvořené z městských dat, které poskytl Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Pro Signal Festival vznikla jedinečná site-specific instalace. Dílo bude k vidění v Centru architektury a městského plánování (CAMP) až do 6. listopadu 2022. 

Signal Festival uvede ve spolupráci s multimediálním a multižánrovým souborem Národního divadla Laterna magika inscenaci spojující videomapping a tanec. Režie představení

LUNAtic se ujala choreografka a performerka Miřenka Čechová, která se nechala inspirovat tvorbou francouzské surrealistické básnířky Joyce Mansourové a české surrealistické básnířky Jany (Honzy) Krejcarové. Inscenace se odehraje v prostorách Kateřinské zahrady, která je součástí Všeobecné fakultní nemocnice. 

Dílo jednoho z nejúspěšnějších českých umělců na NFT scéně Ondřeje Zunky se představí v prostorách Kunsthalle Praha. Interaktivní projekce PHOTOSYSTEM II nechá návštěvníky nahlédnout do tajů fotosyntézy. Součástí programu bude také výstava mladých českých digitálních umělců. Projekt INVISIBLE FORCES bude v experimentálním prostoru Kunsthalle Praha s názvem Aw! Lab k vidění do 21. listopadu 2022. Zahraniční program Signal Festivalu 2022 vzniká díky podpoře Nadace PPF. 

Návštěvníci se letos také vůbec poprvé vydají do Vršovic. Těšit se mohou například na legendární instalaci CLOUD složenou z tisíce recyklovaných žárovek, která se objevila na prvním ročníku festivalu v roce 2013. Instalaci rozsvítí Signal Festival ve spolupráci se Skupinou ČEZ. 

Signal Festival se snaží dlouhodobě minimalizovat dopad akce na životní prostředí. Používá zdroje s nízkou spotřebou, omezuje tvorbu tištěných programů a propagačních předmětů. „Stále hledáme cesty, jak se zlepšovat. Snažíme se motivovat návštěvníky, aby chodili na akci pěšky, produkci zahraničních děl řešíme lokálně a vybíráme ekologické materiály, které jdou dále recyklovat. Zajímavé je, že Signal Festival není energeticky náročný, jak si mnozí myslí. Spotřeba elektrické energie v roce 2021 byla zhruba 10 000 kWh, což odpovídá asi 42 000 Kč neboli průměrné roční spotřebě asi tří domácností. Zároveň částečně zhasínáme lampy v okolí festivalu, aby více vynikla díla. Celková spotřeba se tak velmi dobře kompenzuje,“ vysvětluje ředitel festivalu Martin Pošta. 

Doprovodný program festivalu začíná už v pondělí 10. října a pokračuje až do neděle 16. října. Panelová diskuze Signal Talks v CAMPu představí nejznámější české umělce, kteří v minulosti vystavovali svá díla na festivalu. Festival se ale nedívá pouze do minulosti. Chystá také debatu na téma NFT a digitální umění, komentovanou prohlídku a workshop v Kunsthalle Praha. Součástí doprovodného programu je dále multimediální představení VEKTROSKOP nebo společná výstava Michala Škapy a Michala Cimaly v Galerii U Betlémské kaple.