Hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1 a Reflexu byl komentátor Reflexu Bohumil Pečinka

Hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1 a Reflexu byl komentátor Reflexu Bohumil Pečinka Zdroj: red

Bohumil Pečinka: Psychopaty je těžké odhalit, mají sexappeal pro lidi

Ve speciálním Press klubu Frekvence 1 a Reflexu moderátorka Romana Navarová a politický komentátor Bohumil Pečinka probírali aktuální témata, která hýbou celou ČR. Mluvili spolu o klíčových prioritách českého předsednictví Radě EU, rozhodnutí bratislavského soudu o zamítnutí žaloby Andreje Babiše nebo uzavření uprchlického centra v Praze.

Česká vláda představila priority předsednictví Radě EU jako zvládnutí uprchlické krize, poválečná obnova Ukrajiny, energetická a kybernetická bezpečnost nebo posílení obranných kapacit. „Témata reflektují dlouhodobou politiku, v čem měly středoevropské státy pravdu. Západoevropským říkaly, dámy a pánové, pozor na Rusko, příliš se s ním ekonomicky provazujete a nehledíte na politické aspekty,“ vysvětlil hlavní důvody Bohumil Pečinka, proč jsou podle něho správně zvolená.  Připomněl ještě jako paralelu, že na začátku českého předsednictví v roce 2009 musela vláda řešit plynovou krizi, kdy Putin nechtěl pustit plyn do Evropy přes Ukrajinu. 

Dalším aktuálním tématem je uzavření centra pro uprchlíky v Praze, což Bohumil Pečinka hodnotí jako gesto primátora před zářijovými komunálními volbami. „Pan Hřib by se měl vžít do role někoho, kdo prchá. Z 90 % to jsou ženy a děti. Do Prahy jdou proto, že tady mají největší základnu, nejvíce přátel a příbuzných. Je naprosto přirozené, že imigranti jdou do velkých měst, řekl. Ještě podotkl, že hlavně příznivci a také voliči Pirátů, kteří jsou otevření a kosmopolitní, tomu moc fandit nebudou. 

Rozhodnutí bratislavského krajského soudu, který zamítl žalobu Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent, podle Bohumila Pečinky ve skutečnosti nic neznamená. „Pravomocný rozsudek padl už roce 2017, když ho vyřkl Ústavní soud Slovenské republiky“ řekl a dodal: Podstata je, že podle pravomocného rozsudku, byl registrován vědomě ve svazcích StB.“ Stěžovat a podávat odvolání prý chce Andrej Babiš kvůli prezidentským volbám, aby mohl říkat, že kauza není hotová. Ona ale je, protože pravomocný rozsudek padl. Navíc v září ho čeká ještě soud kvůli kauze Čapí hnízdo, i proto odsunul oznámení prezidenské kandidatury. Výzva na Petra Fialu, aby se utkali v prezidenských volbách, je ze strany Andreje Babiše pouhé předvolební marketingové gesto.  „Andrej Babiš by to rád vyhrotil do té podoby za Babiše bylo líp, nebyla za nás taková inflace a podobně. Chtěl by to personifikovat a udělat z toho spor dvou světů,“ pokračoval. Podle jeho marketérů může být těžší utkat se s šéfem odborů Josefem Středulou, který oslovuje stejné voliče. 

„Nejen v politice, ale v různých sférách života jsou psychopati pro normální lidi sexy. Jsou charismatičtí. Jsou zapálení pro nějakou ideu, nebo to alespoň předstírají. Lidé za nimi jdou, vybírají si je,“ odpověděl Bohumil Pečinka na dotaz posluchače, zda budeme mít někdy vládu bez psychopatů. Pokud se s nimi potkáme ve firmě, tak máme tu výhodu, že můžeme jít jinam. V demokracii si ale volíme zástupce na určité funkční období, po které zůstávají u moci. „Psychopaty je těžké odhalit a mají sexappeal pro lidi,“ dodal.