Takže se přiznáváte, že jste dne 27. dubna tohoto roku před dvěma svědky řekl, že u nás není svoboda slova?

Takže se přiznáváte, že jste dne 27. dubna tohoto roku před dvěma svědky řekl, že u nás není svoboda slova? Zdroj: Vladimír T. Gottwald

Udávat se nemá, ale hlásit se to musí! Reflex vyhlašuje anketu o nejlepší udání dezinformátora

V tažení proti dezinformacím převzala vláda Petra Fialy motto důchodkyně Kelišové z komedií Slunce, seno... „A já bych to práskla, velebnosti. Ne že bych udávala, ale hlásit se to musí,“ radí tato komická figurka vesnickému faráři, který si neví rady s farníky. Nový vládní web zaměřený na boj proti dezinformacím a jejich šiřitelům okopíroval toto moudro i s chlupama. „Nahlásit dezinformace není práskačství,“ vyzývá uvědomělé občany. Neudávejte, nahlašujte!

Zmiňovaný web se jmenuje Braňme Ukrajinu, braňme Česko, k ­nalezení je na www.bran­me­cesko.cz a přímo v logu má mimo jiné znak a proklik na ofi­ciální stránky vlády. Jeho tvůrci uživatelům střídavě tykají a vykají, seznamují je s údajně typickými lžemi proruské propagandy a varují, že „šířením prokremelských dezinformací pomáháte agresorovi“. Což by podle nich v České republice roku 2022 nemělo nikomu projít jen tak. „Možná ti není příjemné někoho nahlašovat, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální síti, trestné činy neváhej nahlásit Policii ČR,“ vybízí web k aktivitě, kterou může někdo považovat za uvědomělý občanský postoj, zatímco jiný za bonzáctví.

Taková výzva od webu napojeného na vládu, jež navíc sama sebe označuje za liberální a demokratickou, nám v Reflexu přišla natolik zajímavá, že jsme se rozhodli popostrčit boj proti dezinformacím ještě o krok dál. Na další stránce proto najdete formulář, s jehož pomocí můžete podat občanské hlášení a udat konkrétního dezinformátora. Věříme, že stratégové pod vedením vládního zmocněnce pro média a dezinformace Michala Klímy se inspirují a brzy umožní podávat stejná hlášení i on-line na webu branmecesko.cz.

Jako přípravu pro "uvědomělé občany" nabízíme zde na Reflex.cz možnost vyplnit Občanské hlášení o zaznamenané aktivitě dezinformátora. Nejvtipnější hlášení vybereme a odměníme drobnými cenami. Formulář najdete níže: