Na Václavském náměstí v Praze se konala 31. 1. 2021 demonstrace v rámci akce "Jsme lidi, nás nevypnete". Přišly stovky lidí.

Na Václavském náměstí v Praze se konala 31. 1. 2021 demonstrace v rámci akce "Jsme lidi, nás nevypnete". Přišly stovky lidí. Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Demonstrace v Praze organizátoři kvůli zásahu policie ukončili
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
Demonstrace Chcípl pes v Praze 7.3.2021
15
Fotogalerie

Chcípl PES se stal politickým hnutím, bude kandidovat v podzimních volbách

Protestní iniciativa podnikatelů Chcípl PES se oficiálně stala politickým hnutím. Ministerstvo vnitra 5. března zaregistrovalo hnutí pod názvem Otevřeme Česko - Chcípl PES, sídlo má hnutí v Jincích na Příbramsku, kde jeho spoluzakladatel Jiří Janeček provozuje pivovar a restauraci. Hnutí chce kandidovat v podzimních sněmovních volbách.

"Čekají nás volby vedení a příprava programu na obnovu této země. Jeden z programových expertů je bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý, který povede ekonomický resort," uvedli za Chcípl PES Janeček a Jakub Olbert.

V řadách hnutí jsou podle Janečka manažeři, podnikatelé nebo živnostníci ze všech odvětví. "Vláda, která vznikne z říjnových parlamentních voleb, bude úplně jinou vládou, než občané ČR znali do dnešních dnů. Musí to být vláda plná odborníků, která bude mít za úkol vrátit lidem osobní svobodu a zodpovědnost," uvedli Janeček a Olbert.

Hnutí se chce zaměřit na stabilní podnikatelské prostředí s rovnými podmínkami pro všechny. "Chceme malý levný stát s co možná největší digitalizací státní správy a samosprávy," uvedl Chcípl PES. Mezi programové priority bude patřit posílení a zkvalitnění školství či jasný pandemický plán.

"Chceme adresnou sociální politiku a chránit ohrožené skupiny obyvatel, ať před pandemiemi či sociálním vyloučením ze společnosti. Chceme normální svět, kde každý občan má svá práva, může se svobodně rozhodnout o svém životě, kde se vyplatí pracovat," uvedli Janeček s Olbertem.

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako výzva podnikatelů z gastronomie s cílem ukázat na nesmyslnost vládních opatření. Snaží se propojit podniky ze všech oborů a hledat řešení situace kolem pandemie.