Richard Sulík, ministr hospodářství (vlevo) a premiér Igor Matovič (vpravo).

Richard Sulík, ministr hospodářství (vlevo) a premiér Igor Matovič (vpravo). Zdroj: Reuters

Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020)
Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020)
Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020)
Slovensko kvůli koronaviru výrazně omezí volný pohyb lidí
Slovenský premiér Igor Matovič se v živém vysílání zamotal do angličtiny. Teď je terčem vtipů.
16
Fotogalerie

Odstup, idiote, vyzval premiér Matovič ministra hospodářství. Následně onemocněl koronavirem

Slovenský premiér Igor Matovič má podle portálu aktuality.sk pozitivní test na koronavirus. Úřady nebo sám Matovič ale tuto zprávu zatím nepotvrdili.

Testy koronavirus tento týden potvrdily u ministra zemědělství Jána Mičovského, v karanténě je kvůli kontaktu s nakaženým i ministr resortu životního prostředí Ján Budaj. Slovenská vláda je na takovou situaci připravená a jednat může i na dálku, uvedla dnes vicepremiérka Veronika Remišová.

Z evropských státníků covidem-19 aktuálně trpí francouzský prezident Emmanuel Macron, má horečku a kašel, izoluje se ve prezidentské rezidenci ve Versailles. Nakazil se zřejmě minulý týden během summitu EU v Bruselu. Tam byl mimo jiné i šéf slovenské vlády Matovič.

Krize v koalici

Matovič včera po předchozích sporech ohledně postupu při řešení koronavirové krize vyzval šéfa menší koaliční strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka k demisi na funkci ministra hospodářství a nazval ho idiotem. Sulík v reakci nejprve uvedl, že Slovensko má nyní větší problémy než řešit citové rozpoložení Matoviče, příspěvek na sociální síti pak podle médií smazal. Prozatím jde o největší konflikt ve vládní koalici, která vzešla z únorových parlamentních voleb.

Nejnovější střet premiéra a Sulíka nastal kvůli nákupu antigenních testů, který ministr hospodářství podle Matoviče nedokázal zajistit včas.

"Jemu jsou ty životy a zdraví ukradené. Nemohu se na to dívat. Může změnit zákon, aby nakoupil testy za dva dny. (...) Je to na jeho demisi, byl bych rád, aby ji podal ještě do Vánoc," řekl Matovič emotivně v rozhovoru s redaktorem Rádia Expres, který zakončil: „Mrzí mě, že máme za ministra hospodářství idiota,“ řekl doslova premiér Slovenska.

Podle ústavy návrh na odvolání ministra může podat i premiér a hlava státu je povinna předsedovi vlády v této věci vyhovět.