Video placeholde

Prouza: Vláda chce okrást české zákazníky a posílit agrobarony, v covidu pomáhá těm, kteří ji volí

Vláda slibovala, že na kompenzace dá 1200 miliard, ve skutečnosti ale rozdělila jen desetinu, říká viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Nově představené kompenzace restauracím jsou podle něj nedostatečné a část zasažených vůbec nepokryjí. Ministryně financí Schillerová si podle něj „dupla“. Prouza taky upozorňuje na zákon o povinném zastoupení českých potravin v obchodech. Jde podle něj o okradení českých občanů.

Pomoc ze strany vlády pokryje jen cca 30 až 40 % tržeb podniků, tvrdí Prouza o poslední vlně kompenzací spojených s protiepidemickými opatřeními. Už teď podle něj zkrachovaly stovky hospod a další budou přibývat. Navíc kabinet nemyslí na dodavatele, třeba prádelny, kteří z balíčku vypadli úplně, a nedokáže doložit, že třeba restaurace jsou skutečně místem, kde se covid šíří tak, že musí být zavřené.

Prouza popisuje, že pomoc měla být původně výrazně štědřejší, taková měla být dohoda s ministry Havlíčkem a Dostálovou z neděle. V pondělí se ale vše změnilo na vládě, kde si prosadila své ministryně financí Alena Schillerová. Podle Havlíčka nejde o to, že by kabinet víc pomoct nemohl, aby prý už prostě nechce. Vláda podle něj pomáhá hlavně těm, kteří ji volí.

Zpoždění v očkování, které podle zástupců Ministerstva zdravotnictví Česko má, bude stát desítky miliard, zkrachují další firmy a zemřou další lidé, říká Prouza. Nejhorší ale je ztráta důvěry a další ukázka toho, že vláda situaci nedokáže zvládnout, což vede k další rezignaci lidí a nedodržování pravidel. Premiér Babiš a prezident Zeman by se podle něj měli očkovat mezi prvními.

Vláda chce zákonem o povinném podílu českých potravin v supermarketech pomoct agrobaronům včetně Agrofertu, tvrdí Prouza. Jde podle něj o okrádání občanů, protože pokud by zákon prošel, vedlo by to k výraznému zdražování. Z trhu by se totiž ztratila konkurenceschopnost. Navíc řada potravin, které podle seznamu mají být v obchodech české, se tu v dostatečné míře nepěstují, respektive nevyrábí. Pomoc českým zemědělcům a výrobcům má být podle Prouzu úplně jiná.

Jak by měla vypadat efektivní pomoc českým zemědělcům? Skutečně jde ze strany vlády o krádež? Proč je důležité, že se na zákonu podílel Jaroslav Faltýnek z ANO? Jaké jsou argument pro to, že vláda pomáhá hlavně svým voličům? A jaké bude mít nedostatečná pomoct na Česko dopady?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>