Náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný dorazil na Úřad vlády (23. 10. 2020)

Náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný dorazil na Úřad vlády (23. 10. 2020) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Kdo bude nový ministr zdravotnictví? Jan Blatný, dětský lékař z Brna, nahradí Romana Prymulu

Po skandálu odstupující Prymula bude mít brzy nástupce. Dnes se s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech sejde kandidát na ministra zdravotnictví Jan Blatný. Kdo je tento dosud skoro neznámý lékař? A jak se na jeho kompetence k řešení koronavirové krize dívají další lékaři? 

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne přijme v Lánech kandidáta na ministra zdravotnictví po odcházejícím Romanu Prymulovi, který je ve funkci sedmatřicet dní. Jméno jeho nástupce premiér zatím nezveřejnil. Média od pátku, kdy premiér Prymulu vyzval k odchodu a žádost o jeho odvolání předal prezidentovi, o nástupci spekulují. Nejčastěji zaznívá jméno náměstka ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jana Blatného.

Prymulu prezident přijal a jmenoval hned ministrem 21. září. Ve funkci nahradil Adama Vojtěcha, který ve stejný den ráno oznámil rezignaci. Sám Prymula musí skončit po zveřejnění fotografií deníku Blesk, jak vychází v noci z uzavřené restaurace a bez roušky usedá do služebního auta. Setkal se v ní s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava Jiřím Havrlantem. Babiš Prymulu vyzval k odchodu, ten rezignovat odmítl. V neděli mluvil o tom, že odejde, až bude možné resort předat nástupci.

Bude mít pro potlačení epidemie dostatečnou kvalifikaci?

Blatný, který je nejčastěji zmiňovaným kandidátem na ministra, protože se už v pátek setkal na Úřadu vlády s premiérem, je lékař specializovaný na dětskou hematologii, neboli léčbu poruch srážlivosti krve. 

Vystudoval všobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, zde pokračoval v akademické kariéře a stal se docentem v oboru pediatrie. Působí ve Fakultní nemocnici Brno, kde se stal primářem dětské hematologie. Dále je zdravotnickým náměstkem pro pracoviště Dětská nemocnice.

Vedení Fakultní nemocnice Brno hodnotí Blatného jako vynikajícího a pracovitého lékaře. Blatný pracuje v nemocnici jako přednosta oddělení dětské hematologie a biochemie a zdravotnický náměstek.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba řekl, že funkce ministra je v nynější době šíření koronaviru obtížná pro každého, ale Blatný by byl člověk na správném místě. 

"Je to vynikající pediatr a náměstek pro Dětskou nemocnici. Samozřejmě je nyní situace velmi těžká pro kohokoliv, ale znám ho už 25 let, tak jsem přesvědčen, že pokud bude ministrem, bude to správný člověk," řekl Štěrba. Nevadí podle něj ani to, že Blatný není epidemiolog. "V tuto chvíli to není epidemický problém, ale problém obecně medicínský. Je to věc, ke které má kolega Blatný nepochybně co říct," dodal Štěrba.

Podle poslance ODS a lékaře Bohuslava Svobody, který byl také šéfem České lékařské komory, je Blatný vynikající odborník na dětskou hematologii. "Samozřejmě ministerské zkušenosti jsou otázka jiná, ale odborné předpoklady má veškeré." Nový ministr obecně podle něj musí být člověk, který se nesmí bát. "Protože vstoupit do této řeky je velmi podobné pokusu o sebevraždu," dodal. Medicínsky podložená rozhodnutí bude muset umět prosadit navzdory politickému tlaku z oblasti ekonomie. "Nikdo neví, jak se jeho kamarád zachová v okamžiku, kdy bude stát proti pistoli. Ta úloha je natolik těžká, že dávat za někoho ruku do ohně, nejde. Ale doktor Blatný má předpoklady, že by mohl," dodal.

Kladně hodnotí Blatného i poslanec a další nemocniční náměstek Vlastimil Válek (TOP 09). "Je to slušný, pracovitý a inteligentní lékař. Jeho oddělení má velmi dobrou pověst. Práci dělá dobře," řekl Válek. Podle něj by Blatný jako ministr udělal maximum. "Udělá maximum stejně jako každý další lékař, který by tam seděl a byl by ochoten udělat cokoliv, aby to dobře fungovalo," poznamenal Válek.

Válek označil situaci, kdy nekontrolovaně roste počet lidí nakažených koronavirem, za katastrofální. Ministerstvo by si měl vzít pod sebe premiér, sestavit tým odborníků, politicky ho krýt a potom za to vzít zodpovědnost, míní. "Pokud by se situaci nepodařilo zvládnout, byl by to jeho problém, pokud by se to podařilo, byl by to jeho úspěch," řekl Válek.