Dnešní demonstrace v centru Prahy proti vládním opatřením

Dnešní demonstrace v centru Prahy proti vládním opatřením Zdroj: Zbyněk Pecák

Dnešní demonstrace v centru Prahy proti vládním opatřením
Dnešní demonstrace v centru Prahy proti vládním opatřením
Dnešní demonstrace v centru Prahy proti vládním opatřením
Dnešní demonstrace v centru Prahy proti vládním opatřením
Dnešní demonstrace v centru Prahy proti vládním opatřením
21
Fotogalerie

Obrněné transportéry, vodní děla a slzný plyn. Demonstrace na Staromáku se vyostřuje

Do Prahy se sjeli fanoušci fotbalových klubů z celého Česka, kteří na Staroměstském náměstí protestovali proti vládním opatřením zavedeným kvůli epidemii covid-19. Neměli roušky a nedodržovali rozestupy, na místě jich navíc bylo víc než 500, magistrát proto akci nechal rozpustit. Řada lidí je nicméně stále na náměstí, pokusili se prolomit policejní kordon. Ozývají se rány a stoupá hustý barevný dým, jak účastníci zapalují pyrotechniku, kterou házejí po policistech. Ti nasadili do akce i vodní děla a slzný plyn.

Stovky policistů hlídkovaly od nedělního dopolende na příjezdových cestách do Prahy, na hlavním nádraží, u Úřadu vlády a hlavně v okolí Staroměstského náměstí. Podle pražského magistrátu byla demonstrace nahlášená od 14:00 do 17:00, musela být ale předčasně ukončena už zhruba po hodině - účastníci totiž nedodržovali vládní nařízení. Podle nich se protestu může účastnit nejvýše 500 lidí, kteří musí být rozděleni do skupin po dvaceti, přičemž mezi skupinami musí být aspoň dvoumetrový rozestup a všichni musí mít zakrytá ústa a nos.

Roušky většina z účastníků neměla, o rozestupech také nemohla být řeč. Na místě bylo také víc než 500 lidí. „Docházi k porušení aktuálních vládních nařízení, policisté upozornili svolavatele, aby vyzval účastníky k dodržování zákonem stanovených podmínek,“ uvedli policisté. Na místo se následně dostavil úředník magistrátu a nechal celou akci rozpustit. 

Do té doby probíhala demonstrace poměrně v poklidu, lidé občas skandovali hesla hanící ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), po oficiálním rozpuštění demonstrace se ale strhla hotová řež. Část jejích účastníků se pokusila prolomit policejní kordon v okolí Staroměstského náměstí, začali na policejní těžkooděnce házet petardy, ale i odpadkové koše nebo kusy zábradlí. Po krátké potyčce policie demonstranty vytlačila na náměstí a začala nejaktivnější účastníky střetu zatýkat. Na náměstí zástavá i nadále několik stovek lidí, kteří se zúčastnili demonstrace, ozvývají se výbuchy a z míst stoupá hustý barevný dým. 

Už před začátkem zadrželi policisté 16 lidí. „Na příjezdových komunikacích a dalších několika místech v Praze policisté provedli desítky kontrol u osob směřujících na demonstraci. Při kontrolách policisté nalezli pyrotechniku, boxery, teleskopické obušky, střelnou zbraň a další předměty,“ potvrdili policisté. Několik lidí kontrolovali v Letňanech, další například v Železné ulici v centru Prahy.