Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Vládní kompenzace za koronavirus: Kdo dosáhne na podporu za covid opatření?

Přitvrzující koronavirová opatření dusí ekonomiku. Řada podnikatelů v nejzasaženějších odvětvích by už nemusela druhou vlnu covidu ekonomicky přežít. Vláda konečně přistoupila k dlouho očekávaným finančním kompenzacím, které mají za cíl neblahý vývoj zvrátit. V následujícím textu jsme pro vás připravili výčet podpůrných opatření i přehled těch, kteří mají na státní podporu nárok.

 

Náhrady mezd

Stát bude firmám do konce roku proplácet 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě, a to do 39.000 korun superhrubé mzdy. Vláda prodloužila poskytování této podpory z programu Antivirus, která měla skončit na konci října, do konce prosince.

Poskytování části náhrady mzdy v karanténě je takzvaný příspěvek A z Antiviru. Dorovnával také čtyři pětiny výdělku ve firmách, které musely kvůli koronavirové nákaze zavřít. Kabinet uzavřeným provozům podporu navýšil. Stát jim bude poskytovat od října do konce roku celé mzdy včetně odvodů do 50.000 korun. Tento příspěvek z Antiviru má nově místo písmene A označení Plus.

Odložení úhrad DPH

Podnikatelům, kteří byli zasaženi novými vládními opatřeními proti šíření koronaviru, ministerstvo financí automaticky odloží všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně od dneška do konce roku. Opatření se týká podnikatelů s převažujícím oborem činnosti, na které vládní zákazy přímo míří.

Obory s automatickým odložením úhrad DPH, daní z příjmů a silniční daně:

  • provozování restauračních zařízení a barů,
  • provozování hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubů a diskoték
  • pořádání koncertů a jiných hudebních, divadelních, filmových představení,
  • pořádání svatebních oslav, oslav vstupu do registrovaného partnerství a smutečních hostin
  • provozování cirkusů a varieté,
  • pořádání poutí a podobných tradičních akcí
  • pořádání kongresů a jiných vzdělávacích akcí
  • pořádání veletrhů
  • provozování vnitřních sportovišť, posiloven a fitness center, umělých koupališť, wellness zařízení
  • provozování zoologických zahrad
  • provozování muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií

Příspěvek na nájemné

Podnikatelé, kterým vláda v boji proti koronaviru nařídila zavření nebo omezení provozu, budou moci žádat o příspěvek na komerční nájem za třetí čtvrtletí. Stát jim přispěje 50 procent z celkového nájemného za toto období. Maximální výše podpory bude deset milionů korun. Na rozdíl od první výzvy programu COVID nájemné nebude přiznání dotace podmíněno slevou pronajímatele. Na program je vyčleněna částka 1,2 miliardy korun.

O příspěvek na nájem budou moci žádat stravovací zařízení, hudební a taneční kluby a podobné podniky, kina, kongresy, veletrhy, výstavy. Dále mohou žádat o podporu komerčně provozovaná sportoviště jako kurty, kluziště či tělocvičny. Program bude otevřený také bazénům a umělým koupalištím, saunám a wellness. Nárok na podporu budou mít také zoologické zahrady, komerčně provozovaná muzea, galerie, památkové objekty či planetária. Pomoc se vztahuje také na zařízení zaměřené na zájmovou, výchovnou a vzdělávací činnost pro děti a mládež od šesti do 18 let. Oproti původnímu návrhu se program nebude vztahovat na herny a kasina.

S vyhlášením výzvy se počítá v říjnu. Na podání žádosti budou mít zájemci alespoň 30 dní. Na program se vztahuje tzv. dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou může jeden žadatel získat z programů veřejné programy. Suma činí 800.000 eur (asi 21 milionů Kč).

Kompenzace pro dopravce

Zájezdoví autobusoví dopravci dostanou na pokrytí ztrát z krize od státu až miliardu korun. Kompenzace, které budou vypláceny za sedačku a den, schválila vláda. Krize v Česku zasáhla až 2000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi 9000 autobusů. Podle sdružení Česmad Bohemia až polovině z nich hrozí krach. Sdružení bude chtít jednat i o podpoře pro linkové autobusy.

Stát bude peníze rozdělovat podle emisních tříd autobusů a jejich kapacity. Nejvíce, až 135 korun za den, dostanou dopravci s nejekologičtější emisní třídou EURO VI. Oproti původnímu návrhu by program zřejmě neměl limitovat autobusy vyrobené před rokem 2000.

Úleva pro turistické průvodce

Stát dočasně odpustí průvodcům turistů tisícikorunový poplatek za vydání českého národního průkazu průvodce. O průkaz budou moci žádat až od ledna, zatímco dosavadní zákon předpokládal, že o něj budou žádat už letos v listopadu a prosinci. Počítá s tím novela živnostenského zákona, kterou schválil Senát. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Podpora podnikatelů v kultuře

Umělci a podnikatelé v kultuře budou moci žádat o dotaci v pokračování programu COVID kultura. Na tuto pomoc je v něm vyčleněno 750 milionů korun, program schválila vláda. Podporu budou moci dostat ti, kdo měli kvůli zavedeným opatřením proti šíření koronaviru zbytečně vynaložené náklady či nemohli pokračovat v umělecké nebo kulturní činnosti.

Podpora z nově schváleného programu se poskytne ve formě dotace ex post na marně vynaložené výdaje za jednotlivé kulturní akce či projekty, které vznikly od 1. října 2019 do 20. listopadu 2020, a za výdaje v kontinuální činnosti v kultuře od 1. března 2020 do 20. listopadu 2020, které byly kvůli opatření vlády výrazně omezeny, přesunuty nebo zrušeny. Podpora může příjemci pokrýt až 50 procent uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce a až 80 procent uznatelných výdajů za kontinuálně vyvíjenou činnost v kultuře.