Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO)

Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) Zdroj: ČTK / Twitter Romana Prymuly

Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Andrej Babiš a Roman Prymula na tiskovce (12.10.2020)
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Plaga, Hamáček, Babiš a Prymula na tiskovce (12.10.2020)
Zleva ministr školství Robert Plaga (za ANO), ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupili 12. října 2020 v Praze
Zleva ministr školství Robert Plaga (za ANO), ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupili 12. října 2020 v Praze
Tisková konference po jednání vlády (12. 10. 2020): Zleva Jan Hamáček (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Roman Prymula (za ANO)
11
Fotogalerie

Prymulův projev jako z krematoria. Ale lepší než zbabělý Babiš nebo vyhaslý hulvát Zeman

Stalo se to krátce poté, co počet mrtvých vyšplhal k jedenácti stovkám, v nemocních leželo s koronavirem dva a půl tisíce pacientů a příčetní lidé lomili rukama nad tím, co vláda minulou noc zase předvedla na tiskové konferenci. Ministr zdravotnictví Roman Prymula požádal z televize národ o pomoc při zvládání epidemie. Přiblížil, jak chce zabránit kolapsu zdravotního systému, rozšířit testování a zlepšit komunikaci. Funerální aranžmá, v němž projev přednesl, mohlo na leckoho působit depresivně. Nelze mu ale upřít naléhavost a pravděpodobný přínos.

Prymula mluvil lépe než jazykový troglodyt Babiš nebo vyhaslý a zapšklý prezident Zeman. Ne úplně štastné bylo, že se vše odehrálo v mramorem obložené hale a za ministrem celou dobu nehnutě stálo osm nehybných mužů v tmavých oblecích a s rouškami na obličejích. Ne, nebylo to krematorium a pohřební zřízenci, nýbrž foyer ministerstva zdravotnictví a ředitelé fakultních nemocnic. Leckdo to ale nemusel pochopit a mohlo ho takové prostředí a defilé záhadných postav zaskočit.

Obzvláště když Prymula rozhodně nemaloval nic na růžovo. Na rovinu oznámil, že Česko čekají těžké tři týdny, kdy výrazně porostou počty nakažených, hospitalizovaných i mrtvých. Možná jako voják ví, že před osmdesáti lety přednesl Winston Churchill svůj legendární válečný projev „nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, pot a slzy“ a zkusil zahrát na podobnou notu. „Víme, co děláme a proč to děláme. Věřte nám,“ deklamoval z televizní obrazovky. Prohlásil také, že ekonomika funguje jen tehdy, je-li epidemie pod kontrolou a nikde ve světě nelze zkrotit jakoukoliv epidemii bez ztrát ekonomických a sociálních. Omluvil se, že v létě možná nebyl dostatečně důrazný při prosazování hygienických opatření.

Zajímavější než samotný obsah projevu je, že ho přednesl právě Prymula a ne někdo z dua Zeman-Babiš. Má to ovšem svoji logiku.

Zeman byl v minulých dnech v médiích slyšet až až. Urazil kdekoho a zalezl zpět do nory. Znovu nás navíc svými moudry plánuje oblažit v pátek. Proč ale nešel na obrazovku premiér? Na to se nabízí hned několik odpovědí, z nichž mohou platit jen některé nebo také všechny dohromady.

V prvé řadě už delší dobu víme, že Andrej Babiš je zbabělec a vyčůránek. Opakovaně ukázal, že když je průšvih, rád za sebe nastrčí někoho jiného. Sám se na obrazovku chodí dobrovolně jen chlubit, jak vše zvládl – to pak statečně přebírá za vše i plnou politickou odpovědnost, zatímco když se nedaří, hází vše na odborníky a lže, že jim do ničeho nemluví.

Roli jistě hrálo i to, že Babiš teď nemá veřejná vystoupení zapotřebí. Volby jsou za námi, další budou až za rok. Babiš proto momentálně nepotřebuje honit politické body trapnostmi ve stylu „dědečkové a babičky, potřebujeme vás“. S tím se bude před kamery cpát zase těsně před tím, než bude chtít nahnat důchodce k volebním urnám.

Abychom ale byli spravedliví – pokud byla smyslem televizního vystoupení alespoň částečná obnova důvěry veřejnosti k nepříjemným vládním zákazům a příkazům, byla volba Prymuly rozumná. Babiš a/nebo jeho okolí tím projevili nepřímo alespoň nějakou sebereflexi. Řada lidí má totiž ještě v čerstvé paměti, jak premiér zneužil podobné televizní vystoupení dvanáct dnů před volbami – místo očekávaných zásadních sdělení předvedl předvolební proslov jako vyšitý. Leckdo navíc odmítá vládní nařízení respektovat čistě proto, že to po nich chce někdejší agent StB, lhář křivě přísahající na své děti, trestně stíhaný dotační šíbr bez svědomí… doplňte dle libosti.

Prymula má výrazně větší šanci lidi přesvědčit, pořád mu jich docela dost věří. Nezdá se vám to? Máte „plukovníka Prymocheta“ za šílence a utvrzují vás v tom jak vaši známí, tak záplava vtipů, koláží a nepřátelských výpadů, jimž ministr zdravotnictví čelí? OK, pojďme otestovat, jak lidé kolem vás reprezentují názory české věřejnosti.

  • Víc než 61 % lidí v Česku věří, že Prymulou prosazované roušky jsou účinnou ochranou proti koronaviru (v září zveřejněný průzkum Nielsen Admosphere).
  • Obecně v účinnost vládních opatření proti koronaviru podle včera zveřejněného průzkumu CVVM stále více lidí veří (48 %) než nevěří (44 %), byť důvěra klesá.
  • Důvěra v prezidenta Zemana (Prymulova zastánce) v září stoupla o 3 % na 46 % a věří mu více lidí než vládě, sněmovně, senátu či krajským zastupitelstvům (CVVM).

Ještě pořád si myslíte, že vaše sociální bublina představuje reprezentativní vzorek společnosti a lze si podle ní udělat věrohodný názor na to, jestli a jak lidé věří Romanu Prymulovi a jak přijmou jeho televizní projev? S jistotou rozsoudit by to mohl jen aktuální průzkum zaměřený konkrétně na tuto otázku, který ovšem není veřejně k dispozici. Jestli ale zatím něco Babišovi poradci zvládali, pak číst nálady veřejnosti. Že by teď najednou tuto schopnost ztratili?

Pokud ano, tak by to byla vlastně svým způsobem dobrá zpráva a my, kdo máme premiéra a jeho stylu vládnutí plné zuby, bychom si mohli jen přát, aby jim to vydrželo už napořád, a abychom o jejich šéfovi brzy četli už jen zprávy od soudu. Přes všechnu skepsi k vládě bych ale teď doporučoval Prymulou vyhlášeným opatřením a apelům věřit a respektovat je. Už proto, abychom se toho Babišova konce dočkali všichni ve zdraví.