Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula a prezident Miloš Zeman

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula a prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK/PR/Twitter Jiřího Ovčáčka

Roman Prymula, v pozadí Adam Vojtěch
Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula
Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula
Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula
Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula
11
Fotogalerie

Schůzka v Lánech překvapení nepřinesla. Prezident Zeman jmenoval Prymulu ministrem zdravotnictví

Prezident Miloš Zeman dnes odvolal z funkce ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Na jeho místo zároveň na zámku v Lánech jmenoval vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymulu (oba za ANO).

Prymula ve funkci nahradí Adama Vojtěcha, který dnes ráno na tiskové konferenci oznámil rezignaci. Podle Babiše se na ní dohodli v pátek. S prezidentem záležitost předseda vlády projednal v neděli.

Prymula od roku 2017 pracoval jako náměstek ministra zdravotnictví. Stal se jím za ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), místo bylo více než rok neobsazené. Předtím bývalý ředitel královéhradecké fakultní nemocnice působil na ministerstvu jako poradce. Z postu náměstka ministra zdravotnictví musel odejít kvůli chybějící zdravotní prověrce. Tu jako ministr podle zákona potřebovat nebude.

Širší veřejnost jej poznala po vypuknutí epidemie nového typu koronaviru, kdy koordinoval na ministerstvu zdravotnictví kroky proti šíření nemoci. Zeman mu za to počátkem dubna slíbil udělit nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. Některá jeho vyjádření, která pronesl jako šéf krizového štábu, vyvolala velkou pozornost. Například, když 22. března hovořil o možnosti dlouhodobého uzavření hranic s tím, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou.