Prezident Miloš Zeman 11. května 2020 v Lánech

Prezident Miloš Zeman 11. května 2020 v Lánech Zdroj: ČTK

Miloš Zeman upadl a zlomil si ruku. Podstoupil operaci v celkové narkóze a zůstává v nemocnici

Prezident Miloš Zeman skončil včera večer v nemocnici kvůli úrazu ruky. Na twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. ČTK řekl před 23:00, že si prezident zlomil pravou ruku při pádu a je právě operován. Podle něj zranění neohrozilo Zemanův život.

Prezident již delší dobu trpí neuropatií nohou, kvůli níž musí při chůzi používat hůl. Dnes po sledování večerních zpráv v televizi se ale podle mluvčího rozhodl jít bez hole, a upadl. "Odmítl použít hůlku a také případnou pomoc ochranky. Sdělil, že sám zvládne přejít určitou vzdálenost, což činit neměl, a došlo k pádu a zlomenině ruky," popsal ČTK příčiny zranění Ovčáček. "Není to zranění, které by pana prezidenta jakkoli ohrožovalo na životě," řekl.

Ještě v noci byl Zeman byl v celkové narkóze v Ústřední vojenské nemocnici. Jak dlouho bude muset Zeman být nyní v nemocnici, označil Ovčáček za předčasnou otázku. V úterý poznamenal, že program Zemana bude nyní uzpůsoben rekonvalescenci.

V ÚVN Zeman strávil několik dní také loni v říjnu. Podle nemocnice se tam léčil pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. V tehdejší lékařské zprávě bylo uvedeno, že kromě neuropatie trpí Zeman také cukrovkou druhého typu.