Spisovatel Stéphane Bourgoin

Spisovatel Stéphane Bourgoin Zdroj: wikipedia

Poprask ve Francii. Spisovatel a psycholog Stéphane Bourgoin lhal o svých zkušenostech

Jedno z nejpoužívanějších českých přísloví říká, že lež má krátké nohy. O pravdivosti těchto slov se přesvědčil Stéphane Bourgoin, francouzský spisovatel, který se specializuje na sériové vrahy. Mimo jiné přednášel i ve školách pro budoucí policisty. Díky investigativní skupině byl jeho vymyšlený život plný neuvěřitelných věcí vyvrácen a renomovaný expert má z ostudy kabát.

Jeho příběh začal dostávat trhliny v průběhu ledna, kdy se na internetu objevila videa, jež pochybují o kariéře sedmašedesátiletého spisovatele. Za nahrávkami stálo anonymní uskupení 4e Oeil (neboli Čtvrté oko), Bourgoin se najednou dostal do centra dění. Jeho kariéra byla prověřována, což vedlo ke zjištění, že velkou část si vymyslel. Videa byla z Youtube stažena, i tak je lze nalézt na stránkách skupiny.

Báchorka o zavražděné manželce

Bourgoin se narodil v roce 1953 v Paříži, poté se přesunul do Spojených států, kde chvíli pracoval jako údržbář. Jeho manželku údajně brutálně zavraždil sériový vrah ve druhé polovině 70. let. Více konkrétní však nebyl, v šokujícím odhalení skupina zjistila, že příběh o mrtvé manželce není pravdivý. Jednalo se o servírku, se kterou se spisovatel párkrát setkal. Tvrzení o vraždě je bohužel pravdivé, protože ženu zabil vyšinutý Gerald Stano.

Mezi dalšími lži, jenž má Bourgoin na kontě, patří tvrzení o speciálním výcviku FBI. Ten měl údajně absolvovat na základně Quantico ve Virginii. Rovněž se měl setkat s psychopatem Charlesem Mansonem. Francouzský spisovatel lhal i počtu vrahů, se kterými mluvil. Na několika konferencích uváděl, že vedl rozhovor se 75 zločinci. Číslo je však daleko nižší.

Nicméně vymyšlená vražda podnítila v Bourgoinovi zájem o sériové vrahy. Vrátil se zpátky do Paříže a začal publikovat. Ve svých knihách rozebíral zločince po psychické stránce. Během čtyřicetileté kariéry napsal přes 50 knih, tři dokonce vyšly i v češtině. Bourgoin byl několikrát hostem v televizních pořadech, jeho služby využívala i policie.

Opisoval z jiných knih

Skupina, která vynesla vše na světlo, zmínila, že spisovatel se ve svých dílech neštítil opisování. Některé pasáže jsou z cizích knih. Ve videu také poukázali na to, že řada tvrzení nedává smysl. V jedné knize něco propagoval, v další to vyvrátil. Deset let dokonce působil jako vyučující ve škole pro francouzské četnictvo, a to i přestože nemá vysokoškolské vzdělání.

Bourgoin během celého skandálu mlčel, poté udělal několik rozhovorů. Pro Le Figaro řekl, že potřebuje odbornou pomoc. „Měl jsem pocit, že mě nikdo nemiluje. Je mi to velice líto,“ dodal na svou obhajobu. Muž, který dokonce tvrdil, že byl kdysi profesionální fotbalista, sám sebe označil za mytomaniaka. Bourgoin doplatil také na to, že v dnešní digitalizované době je možné téměř cokoliv najít. Na pád renomovaného autora se hodí citát spisovatele Terryho Pratcheta. „Lež oběhne svět dřív, než si pravda stačí obout boty.“