Z města Wu-chan se nákaza koronaviru nového typu rozšířila do celého světa.

Z města Wu-chan se nákaza koronaviru nového typu rozšířila do celého světa. Zdroj: Reuters

Počet nově nakažených v Číně klesá.
Počet nově nakažených v Číně klesá.
Počet nově nakažených v Číně klesá.
Pandemie koronaviru má drtivý dopad na čínskou ekonomiku.
Pandemie koronaviru má drtivý dopad na čínskou ekonomiku.
30
Fotogalerie

Zatajování skutečného počtu mrtvých? Čína je ohledně viru transparentní, tvrdí Peking

Čína dnes zdůraznila, že v boji proti koronaviru postupuje transparentně. Čínská vláda tak podle AFP reagovala na pondělní výzvu německé kancléřky Angely Merkelové, aby Peking objasnil původ pandemie. V pondělí čínské ministerstvo zahraničí odmítlo slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, že by země mohla pandemii nemoci covid-19 způsobit vědomě.

"Čína podporuje mezinárodní spolupráci při předcházení epidemiím a vždy postupovala otevřeně, transparentně a zodpovědně," prohlásil na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang.

Německá kancléřka v pondělí apelovala na čínskou vládu, aby byla maximálně transparentní ohledně "zrodu" koronaviru. Virus se poprvé objevil na přelomu roku v čínském městě Wu-chan a Čína čelí obviněním, že nákazu zpočátku tajila. Pochyby budí také čínské statistiky infikovaných lidí a obětí choroby, které Peking už několikrát výrazně revidoval.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang dnes na dotaz týkající se slov kancléřky Merkelové řekl, že jeho země a Německo spolu komunikují a v boji s pandemií spolupracují. O původu koronaviru musí podle něj rozhodnout vědci. Experti již dříve uvedli, že nový typ koronaviru se mohl rozšířit z wuchanského trhu, kde se prodávaly ryby, mořské plody, ale také různá divoce žijící zvířata.

Podle Světové zdravotnická organizace (WHO) všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři z Číny. Důkazy nijak nenaznačují, že by byl virus uměle upraven nebo dokonce vyroben v laboratoři, dodala WHO.

Podezření, že koronavirus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu, vyslovila minulý týden americká média a poté i prezident Trump. Wuchanský institut virologie, který je podporovaný státem, už v únoru odmítl tvrzení, že byl koronavirus uměle vytvořen v jedné z jeho laboratoří.

V sobotu Trump varoval Čínu před následky, pokud pandemii způsobila vědomě. Čína toto obvinění označila za nepodložené. "Viry jsou nepřátelé lidstva a mohou se objevit v jakoukoli dobu kdekoli na světě," podotkl mluvčí čínské diplomacie na pondělní tiskové konferenci. "Čína není pachatelem či komplicem, ale obětí," dodal.

"V 80. letech byl v USA odhalen AIDS a poté se rozšířil do celého světa. Nevím, kolik lidí nemocí trpí. Obviňoval z toho USA někdo?" prohlásil Keng Šuang.

K nezávislému mezinárodnímu vyšetřování, které by objasnilo původ nového typu koronaviru a jeho rozšíření, vyzvala v neděli také Austrálie. Ministryně zahraničí Marise Payneová se připojila ke kritice Číny a řekla, že nedůvěřuje tomu, jak Čína o situaci informuje.

Pochybnosti o jednání Číny vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron. "Existují očividně věci, které se staly, a my o nich nevíme," uvedl ve čtvrtek v rozhovoru s listem Financial Times.