Generál Karel Řehka, nový šéf NÚKIB

Generál Karel Řehka, nový šéf NÚKIB Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Voják místo úředníka, který kritizoval Babiše a Zemana. Ředitelem NÚKIB se stal generál Karel Řehka

Vláda ve čtvrtek jmenovala od dnešního dne generála Karla Řehku ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Vyplývá to z usnesení vlády. Vládní nominaci ve středu projednal i sněmovní bezpečnostní výbor, což byla nutná podmínka jmenování.

Odvolaný ředitel Dušan Navrátil byl v čele NÚKIB od jeho zřízení v létě 2017. Úřad měl za úkol vytvořit, když byl vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost. NÚKIB legislativně vznikl vyčleněním z Národního bezpečnostního úřadu, zabývá se mimo jiné ochranou utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech. Navrátil byl odvolán krátce poté, co upozornil na novodobé hrozby z Ruska a Číny nebo na nezájem vlády řešit kybernetickou bezpečnost státu.

Podívejte se na besedu s odvolaným ředitelem NÚKIBu Navrátilem

Video placeholde
Záznam z Hovory X - Dušan Navrátil • Petr Vagner

Za to ho ostře a veřejně pokáral premiér. Andrej Babiš kritizoval NÚKIB loni v prosinci poté, co úřad vydal varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Premiérovi vadilo, že varování vydal, aniž zároveň předložil analýzu dopadů varování na státní tendry. Metodiku, na jejímž základě mohou správci kritické infrastruktury a významných analýzu rizik užívání technologií obou firem provést, NÚKIB vydal o tři týdny později.

Současný šéf Řehka se účastnil zahraničních armádních misí, působil u speciálních sil, na ministerstvu obrany i u NATO. Nahradí Dušana Navrátila, jehož odvolání loni v prosinci zdůvodnil premiér Andrej Babiš (ANO) nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi.

Do jmenování Řehky vedl NÚKIB statutární náměstek Jaroslav Šmíd. Do výběrového řízení se přihlásilo devět lidí. Ve výběrové komisi zasedali i ředitelé všech tří českých zpravodajských služeb.

Řehka vystudoval vojenské gymnázium v Opavě a Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. Absolvoval například roční důstojnický kurz ve Velké Británii nebo prestižní kurz rangers v USA. Zúčastnil se misí na Balkáně a v Afghánistánu. V české armádě působil u 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, které od roku 2010 vedl. Od listopadu 2014 stál v čele Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany. Naposledy byl zástupcem velitele Mnohonárodní divize severovýchod, pod kterou spadají alianční jednotky rychlé reakce předsunuté na území Polska a Pobaltí.