Co budete potřebovat k výrobě?

Co budete potřebovat k výrobě? Zdroj: archiv Blesku

Návod na výrobu dezinfekce: Nesehnali jste dezinfekční gel v lékárně? Namíchejte si ho doma

Dezinfekční a antibakteriální gely jsou žádaným zbožím. Na řadě místech jsou vyprodané. Lidé si je ale mohou vyrobit doma sami. Tady je návod, který doporučuje i Světová zdravotnická organizace WHO.

Do vhodné uzavíratelné nádoby (např. do PET lahve) nalijte alkohol či izopropanol, přidejte peroxid vodíku a následně glycerol. Ten z odměrné nádoby do lahve vypláchněte částí vody a dolijte vodou na litr. Rychle utáhněte uzávěr, aby se alkohol neodpařoval, a začněte obsah důkladně promíchávat. Výslednou směs můžete přelít do menších lahviček, které vždy rychle uzavřete. Konečné složení: Ethanol 80 % (izopropanol 75 %), glycerol 1,45 %, peroxid vodíku 0,125 %, voda.

Jak na to?Jak na to?|archiv Blesku

Pozor! Tento recept na domácí dezinfekci doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Přesto není bez nebezpečí. Alkohol v koncentraci mezi 60 až 80 % je virucidní (tedy zabíjí určité druhy virů). Před použitím si ale vyzkoušejte reakci vaší kůže na přípravek a vzhledem k vysoké koncentraci alkoholu při použití přípravku nekuřte a nemanipulujte s ohněm, je totiž extrémně hořlavý.