Radar – ilustrační snímek

Radar – ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Tahle země není pro chudý: data paní ministryně, Piráti na výletech, pašeračka Tereza a nezákonné radary

Čtenář Václav Sovák kritizoval návrh na znovuzavedení šrotovného. „Obyčejný člověk, nemající ani na odešlou baterii u auta starého, má tím méně 750 tisíc na nákup nového, takže mu je sleva 10 procent k ničemu!“ Poukazuje také na fakt, že všechna technologická zlepšení aut jsou jen zpolitizované kampaně, které v kombinaci se šílenstvím politiků tvoří nové problémy a drahotu kladou na bedra nejchudších.

Možná by měl někdo panu Sovákovi říct, že vlastnictví auta, tím méně za 750 tisíc nepatří k základním lidským právům nikde na světě, dokonce ani v Rusku, kde přitom již déle jak sto let budují komunismus, v němž budou lidé odměňováni podle potřeb a nikoliv podle toho, co umí, vědí a jakou hodnotu pro společnost vytvářejí. Zkrátka zatím musí panu Sovákovi stačit slevy MHD, ČD, AD, které doplácejí ti bohatší a úspěšnější. Tak to už na světě chodí! Zásadní úlevy a dary patří těm, kteří měli v životě méně štěstí než my ostatní, kteří jsme zdraví. Jim Zpětné zrcátko pomáhalo 23 let překonávat handicapy a hranice. Činilo tak díky spolupráci jiných úspěšných a štědrých, kteří nečekali na auto zdarma jako pan Sovák a dokonce přispívali slabším.

Nováková a Den D

Paní ministryně Marta Nováková se poté, co vynadala spotřebitelům mobilních dat, že málo konzumují drahá data a chudý mobilní operátor na ně nebude doplácet, vyznamenala v závěru své jepičí – prosím nedělit slova! – kariéry opět, když vyhnala Tchajwance, kteří se lstivě a zákeřně vplížili na setkání investorů s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Jejich výmluvy na neznalost místního folklóru, v němž při gruppen sexu i v obchodní diplomacii platí, že větší bere a tvrzení, že kvůli neznalosti jazyka necítí nuance slov český – čínský, jsou irelevantní. I pro ně platí politika všech azimutů Pražského hradu, zvaná Hedvábná stezka či Drang nach Osten. Je pravdou, že nedlouho poté, co drzouny na příkaz čínského gubernátora v České republice paní ministryně vykázala za dveře, byla vykázána tamtéž i ona. Kdo jinému jámu kopá…

Ukazuje se, že úřad ministra není televizní reality show Den D. Zpětné zrcátko ještě děsí, že hvězdou zmíněného pořadu byl svého času i Tomio Okamura. Snad nehrozí nejhorší, neboť spojení Okamury s názvem pořadu – Den D – to zní děsivě.

Stejně dobře hned!

Že tahle země není pro chudý, si nemyslí jen ministryně Nováková a pan Sovák. Šíře spektra osob, profesí i způsobů, jak má k jejich zbohatnutí dojít, je veliká. Častou vizí je zdanění bohatých a přesun jejich majetku k méně šikovným. Jako hinduistická mantra zní českým sociálním prostorem: „Chceme platy jako v Německu!“ Nikdo ale nevolá: „Chceme pracovat jak v Německu!“

Stará anekdota říká, že pravice i levice chtějí totéž – aby se bohatí i chudí měli stejně dobře. Rozdíl je jen ve způsobu, jak na to! Podle pravice mají chudí produktivněji a kvalitněji pracovat, aby bohaté dohnali. Podle levice je třeba odpovídající díl majetku bohatým ukrást a darovat ho chudším. Výsledek se prý dostaví hned!

Radary pro starostu a kámoše

Jako loupežník Sarka Farka se chovají jednotlivci i státní správa. V obci s 15 156 obyvateli chytili za 10 měsíců více než 100 000 řidičů za nepřiměřenou rychlost, to je 10 000 měsíčně, 333 denně! Za šest neděl pochytaný celý Varnsdorf, včetně kojenců! Dosud bylo vybráno 34 milionů! Není divu, měří se v polích – hned za a před cedulí – mimo zástavbu. Za měření inkasuje firma Water Solar Technology, jejíž ředitel Schubert je dlouholetý kámoš starosty Horáčka, 300,- Kč/kus – jak rychle jel je fuk!

Ministerstvo vnitra to označilo dopisem za nezákonné! Starosta Horáček příjem dopisu potvrdil, výhrady měl jen k drsnosti papíru při použití, ale jinak se s ministerstvem nemíní bavit. Nemá čas, připravuje novou smlouvu, podle níž bude kasírovat Schubert místo 300,- Kč jen 280,- Kč. Na šábování s panem starostou se ale nic nemění. Obec si prý klidně počká, až ji někdo z řidičů zažaluje. Jistě! Soud skončí tak za 10 let, to máme cca 340 milionů a děj se vůle Boží.

Lid je jiného názoru - radary odpálil dělobuchem a kulovnicí. Ani starostové okolních obcí s Horáčkem nesouhlasí a žádají instalaci varovných cedulí. Na rozdíl od starosty Horáčka totiž nevědí, že tahle země není pro chudý!

Piráti na výletech

Primátor Hřib vyrazil s kolegou pirátem Michálkem na služebku. Platil ji prý Tchaj-wan. Protože je jaro, tak každý skřivan ví, že si musí vrznout, i kdyby měl zmrznout. Proto s oběma reprezentanty vyrazila i jejich děvčata. Cesta prý bude mít pro Prahu významný přínos, protože Hřib v Tchaj-Peji představil Prahu jako smart city – to jako že jsme chytrý! Vědět v čem, na to jsem blbej já!

Další pirát Šimral se k výtečníkům připojil až v Tchaj-peji. Měl předtím fičák, tak za nimi letěl až ze San Franciska, kde byl také v delegaci. Šimral se tam s řadou jiných lidí, například s českou startupovou komunitou, protože doma na to není čas. Přiváží i nabídku významné US firmy – jejíž jméno nemůže prozradit – o možném vzniku jejich pobočky v Praze i znalosti z oblasti umělé inteligence. To se hodí, když přírodní chybí! Ziskem z konference je i draft pražského startupového sandboxu nebo asi (?) první set robota Jetsoin Nano a snad i lineární adekvátní žahva. No, není to krása?! Holt, tahle země není pro chudý! Co si přivezla děvčata, Šimral, Hřib ani Michálek neuvádějí.

Pašeračka Tereza

Tak prý nám Tereza Hlůšková za tu dobu, co je v Pakistánu zadržovaná, hodně sešla – na rozdíl od doby, kdy byla v Pákistánu (a nejen tam) vydržovaná. Dnes prý by v ní jeden modelku nehledal. Zpětné zrcátko v ní modelku nehledalo ani zkraje skandálu s kufrem, v němž měla místo Indulony pár kilo kokainu. Země je prý rozdělena na dva tábory – jeden věří v její panenskou nevinnost, druhý jí přeje doživotí.

Zpětnému zrcátku je osud Terezy blízko místa, které jezdila za prachy vystrkovat. Přinejmenším vystrkovat. Znáte to, Bolek by vám to potvrdil: Herečka, zpěvačka, modelka… Dokonce prý přibrala 10 kg, hrůza, musela si sundat přivázané vlasy, zkrátka jedna rána osudu za druhou, ještě že ty silikony zůstaly na svém místě. V době, kdy to vycházelo a Tereza kasírovala za své služby tolik, kolik umožňoval trh, bylo to v pořádku. Teď je v pořádku, pokud zkasíruje tolik, kolik umožňuje trestní řád.

Začít od píky

Desítky případů falešných účelových sňatků vyšetřuje česká policie. Za souhlas k sňatku s cizincem, který se tak dostane snadno ke vstupu na území všech států EU, stejně jako jeho další rodinní příslušníci, se platí od 250 000 korun výš. Svatební pár se většinou poprvé i naposledy vidí na radnici. V jedné východočeské vesnici byla za cizince z Nigérie provdána matka, její dvě dcery i jejich teta. Jako argument u soudu uvedly, že zkrátka mají slabost pro Nigerijce…

Velmi pravděpodobně se laskavý čtenář pozastaví nad tím, co mají dnešní příběhy společného. Odpovím příhodou: Potkaly se po mnoha letech dvě spolužačky. Jedna chudá jako kostelní myš, druhá nesmírně bohatá. Ta první měla několik diplomů z univerzit a pochvalné listy z předešlých zaměstnání. Ta druhá luxusní SUV, značkové oblečení a brilianty všude, kde se udržely.

„Jak jsi toho všeho dosáhla?“, zeptala se chudá bohaté.

„To víš, známosti, dřeš ve dne v noci, jsi na roztrhání, někdy nahoře, někdy dole, prostě fuška. Začínala jsem od píky!, svěřila se bohatá.

„Skutekně?“, opáčila chudá.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.