Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj Zdroj: Reuters/ČTK/AP/Pavel Golovkin

Vladimír Mertlík: Ruská vakcína proti koronaviru se neočkuje, stačí ji nalít do čaje. Prvním pacientem je Navalnyj

Minulý týden věnovalo Zpětné zrcátko pozornost vzdálené historii a poučení, které nám ještě dnes přináší. Přítomnost mezitím denně vřela událostmi, jako by minulost neexistovala a budoucnost neměla nikdy přijít.

Světovým tématem číslo jedna zůstal i nadále covid-19 a válka vedená s ním českým premiérem v roli nového vůdce. Jen díky němu jsme se stali „nejúspěšnější zemičkou“ (cit.) v počtu vydaných a zrušených nařízení na obyvatele za den. Týmy laboratoří farmaceutických holportů ze zemí, jež nestačily českému tempu změn zavírací doby hospod a holičství i měření odstupů v tramvaji a při pohlavním styku, se pustily do závodu o nalezení protiléku. Jak se dalo – na Pražském hradě – čekat, jako obvykle byli nejrychlejší a první v cíli ruští lékaři navazující na nejlepší tradice sovětských výzkumníků. Není divu! Důkazem úspěšnosti sovětských vědců i vynálezců jsou již po desetiletí mj. kapesní hodinky Poběda (Vítězství), které jsou také nejrychlejší na světě!

Přesto na sebe reakce protiruských štváčů nenechaly dlouho čekat. Velmi brzo u nich zpráva prezidenta Putina vyvolala úsměšky i pochybnosti o účinnosti vakcíny. Navíc Rusko čelí obvinění britského Národního střediska kybernetické bezpečnosti z údajných pokusů ruských hackerů proniknout do systémů laboratoří v USA, Kanadě a Velké Británii. Nic z toho se přirozeně nezakládá na pravdě, jak dokázal Kreml svým prohlášením, v němž veškerá obvinění popřel. Výsledky moskevských výzkumníků jsou přitom ohromující. Zatímco podobné výzkumy západních farmaceutických gigantů trvají obvykle léta, Rusové vyvinuli vakcínu za pouhých 42 dní! Kirill Dmitriev, šéf ruského státního investičního fondu RDIF, který financuje výzkum vakcíny, přirovnal termín začátku očkování k vypuštění družice Sputnik v roce 1957: „Američané byli tehdy v šoku, když slyšeli pípání Sputniku, a teď nastane stejná situace. Naše vakcína ohromí svět jako kdysi Sputnik. Rusko bude první!“ řekl.

Tahle vakcína neni pro starý ani pro děti!

Prvními lidmi, na nichž byla vakcína testována, bylo osmnáct vojáků, kteří podle ruského ministerstva obrany podstoupili testy zcela dobrovolně. Po očkování se u nich sice údajně objevila bolest hlavy a zvýšená teplota, což je ale podle vědců Sečenovovy lékařské univerzity v Moskvě zcela normální a typické i pro jiné vakcíny jejich ústavu. Představitelé ruské vlády a parlamentu vyslovili hned následující den pozůstalým upřímnou soustrast a do klinické studie byla dobrovolně zařazena další dvacítka lidí. Celkově se u těchto osmatřiceti dobrovolníků během testů projevilo 144 nežádoucích účinků – tj. pouhých 3,789473684210526 na jednoho použitého. To se dle oficiální zprávy doprovázející výzkum vyskytuje „často až velmi často“. Urááááá!

„Přesněji stanovit výskyt nežádoucích účinků nelze v důsledku omezeného vzorku účastníků studie,“ píše se ve zprávě, která dále uvádí, že ruská vakcína může být podána jen lidem od 18 do 60 let a není určena nejohroženější skupině seniorů. Vědci také doporučují, aby lidem s cukrovkou, epilepsií, chronickým onemocněním ledvin či kardiovaskulárními chorobami i některými dalšími chorobami byla aplikována s co největší opatrností. Reakce těhotných a kojících žen studována nebyla. Mezníkem je i objev nového složení vakcíny, které umožňuje aplikaci bez očkování, mj. podáním v čaji na letišti či během letu. Alexej Anatoljevič Navalnyj je v těchto dnech zatím nadále v kómatu v berlínské nemocnici.

Štvavé dezinformace, že vakcína byla Vladimírem Putinem nabídnuta i prezidentu Zemanovi, odmítl kancléř Vratislav Mynář s tím, že vztahy mezi Hradem a Kremlem se nezhoršily, a podání vakcíny tak není nutné. Hlavní důvod je ale pevné zdraví Miloše Zemana, kterému po cukrovce, která od něj odešla před časem sama, odešla v minulých dnech sama i jeho ruka. Jediné, co nedokáže odejít samo, je tak prezident Zeman. Všechno ale má svůj konec a pečlivě sledovaný final countdown trvání Zemanovy funkce naznačuje, že po pyžámkových dnech v Lánech nastane komplet pyžámkový život už za 880 dnů. Blahopřejeme si! 

Jo, everlasting prezident Alexandr Lukašenko, to je jiný ptáček! V neprůstřelné vestě a s nabitým kalašnikovem potvrdil za doprovodu obdobně připravených volebních komisařů své volební vítězství. Nedůvěřivcům ve svém Pobědu (nejde o kapesní hodinky) navrhl i přepočítání volebních lístků v jeho prospěch parašutisty, tankisty a dělostřelci Rudé armády, které mu přislíbil kolega Putin. Pokud se to zdá být k smíchu, pak Zpětné zrcátko podotýká, že v tu chvíli by se vzdálenost z Ostravy – prvního velkého českého města na východě republiky – na první palpost Rudé armády zkrátila o 634 km a činila by pouhých 592 km! K tomu, aby se kůň ruského kozáka mohl opět napít z Vltavy, bude pak už zbývat fakt jen kousek! 

Babiš vs. Lukašenko

Evropa má ale naštěstí, jak bylo řečeno, nové vůdce demokratů, ochránců lidských práv i svobody. V jejich čele je to Andrej Babiš, kdo ve jménu Václava Havla zavelel do boje proti poslednímu evropskému diktátorovi a vyzval Lukašenka k odchodu na smetiště dějin. Byl to Babiš, kdo bez ohledu na nenávistnou kampaň proti němu za údajný střet zájmů vyzval EU, aby proti diktátorovi obratem zavedla sankce. Zbývá jen doufat, že si Andrej Babiš neplete pojmy dotace a sankce.

Jiří Dolejš, komouš, který má v rudé sektě roli „ten hodný“, se ukázal v hávu demokrata, když odsoudil slezinu nahnědlých nácků konanou pod názvem Vlastenecké setkání. Svou účastí na ní se odkopaly i nové posily současných SA, člen Rady pro televizní vysílání a moderátor Luboš Xaver Veselý či politik Jaroslav Foldyna, pův. kandidát na komouše, později socan a nyní nácek, který u vchodu dával VIP nazi hostům jazyky. Krok Jiřího Dolejše je třeba pochválit a doufat, že z razance kritiky extremistických organizací nesleví soudruh ani na příštím srazu bolševických rudých trupp. 

Katastrofální stav v železniční dopravě odhalila televizní reportáž z Berouna, kde desítky občanů Středočeského kraje denně čekají na vlaky, které mají hodinová zpoždění nebo nepřijedou vůbec! Jako řešení se nabízí, že by paní Jaroslava Pokorná Jermanová dala k dispozici manželův hejtmanský Superb a přistavila ho k nádraží jako náhradní dopravu.

Není to dávno, co vláda odmítla finančně podpořit samoživitelky s dětmi. Někteří politici to zdůvodnili tím, že se dotyčné matky měly lépe vdát nebo se víc snažit si manžela udržet. (sic!) Aktuálně se hrne bankovkové tsunami na důchodce a vládní koalice závodí v tom, kolik seniorům přidá na důchodech a kolik jim přisype navíc. Vše v řádu tisíců! Neplatí i tady pravidlo a zamyšlení se nad tím, zda si důchodci neměli lépe vychovat své potomky, aby je tito nyní v dospělosti podporovali v jejich stáří?!       

Vrcholnou společenskou událostí je ovšem aktuálně probíhající proces plný loupeží sportovních dotací a sexu jak v hollywoodském trháku. To, že celá parta hrabala pod sebe jak slepice, není ani divu. Podivuhodnější je příběh sexuálních hrátek, které Julie a Romeo stíhali mezi přihazováním dotací.

Pohled do tváře náměstkyně Kratochvílové a vedle ní na bosse Peltu naznačuje, že ze strany paní náměstkyně muselo jít o lásku na první pohled. Na druhou stranu je pravda, že pokud i jí ukázal Pelta „velkého čápa“, pak nemohla odolat a s radostí se pokusila revanšovat aspoň kačenkou.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.