Sex

Sex Zdroj: Profimedia.cz

Sex je barometr vztahu. Když nefunguje, je problém i jinde

Dobrý den, ráda bych se s vámi podělila o problém, kterému už asi věnuji více času, než bych asi měla. Před čtyřmi lety jsem se podruhé provdala, můj muž je ten nejúžasnější člověk na světě a miluji ho celým srdcem. Jsme v podstatě spokojení, máme tříletého chlapečka a nedávno jsme si koupili i vlastní domeček. Milování s mým mužem bylo vždycky krásné, ale v posledních měsících jakoby se z našeho manželství vytratilo. Milujeme se maximálně dvakrát do měsíce a to ještě po mém naléhání. Snažím se být každý den upravená, dodržuji intimní hygienu, ale můj muž jako by to neviděl. A tak neustále myslím jen na to, že mě podvádí. Jinak si neumím vysvětlit, proč by najednou ztratil zájem o milování, když dříve jsme se milovali téměř každý den. Mému muži je 39 let, je to skvělý a milý člověk a úžasný otec. Nechci ho ztratit a jen se modlím, aby v tom nebyla jiná žena. Myslíte si, že bych měla něco udělat? Se srdečným pozdravem, Alena Š."

Nejpravděpodobnější příčiny sexuální nezájmu Vašeho manžela jsou dvě – buď má Váš manžel milenku, nebo ho nečekaně zastihla andropauza. A vzhledem k tomu, že se Váš manžel chová k Vám i k Vašemu dítěti ve všech dalších oblastech rodinného života hezky, tipla bych si, že se u něj jedná spíš o tu andropauzu. Víte, kdyby Váš muž několik měsíců tajil milenku, už dávno byste na to nejspíš přišla – ano, předpokládám, že přinejmenším jeho mobil a emailovou schránku jste už pečlivě prozkoumala, jak to ostatně dělají všechny podezřívavé manželky, přestože jim psychologové dokola vtloukají do hlav, aby to nedělaly.

Zpátky k andropauze. Termín andropauza označuje soubor příznaků souvisejících s klesající hladinou mužského hormonu testosteronu a je to jakási obdoba menopauzy u žen. Zatímco však u žen se menopauza projeví navenek celkem jednoznačně tím, že se jim začne vytrácet pravidelná menstruace, u mužů andropauza přichází vesměs nepozorovaně. Pokles testosteronu u mužů začíná totiž už ve 30. roce života, a přestože první výrazné příznaky poklesu tohoto hormonu se zpravidla projevují kolem 50. roku, tak dnes přibývá mužů, kteří příznaky andropauzy začínají pociťovat již ve 35 letech. Muž v andropauze je pak často po psychické stránce podrážděný, nevrlý, vzteklý, často se cítí vyčerpaný a nesoustředěný, může bojovat s pocity méněcennosti, smutku až deprese. Po fyzické stránce pak muže nejvíc trápí úbytek fyzických sil, poruchy spánku, ztráta chuti na sex a problémy s erekcí.

Dost teorie. Co můžete dělat? Přestaňte pátrat po milenkách, dále dbejte o svůj vzhled, avšak na svého manžela nenaléhejte – maximálně se ho pokoušejte svést ráno po probuzení, kdy mají muži hladinu testosteronu v krvi nejvyšší (a často mají také ranní erekci). A začněte sbírat odvahu na upřímný rozhovor, ve kterém byste svému muži navrhla návštěvu lékaře (sexuologa, androloga nebo urologa), který mu hladinu testosteronu změří a podle výsledků vyšetření navrhne řešení – například velmi efektivní hormonální substituci. Pokud však Váš manžel odmítne své problémy řešit, pořiďte si vibrátor nebo si najděte mladého milence.

ALEX DOLEŽALOVÁ HROUZKOVÁ

K tomu, o čem píšete, máme málo informací. Výjimečně jsem se podíval Alex přes rameno, co napsala, takže vynechám některé medicínské poznámky. Nejsem ostatně sexuolog ani doktor. Tak jen pár řádek z mužského hlediska.

Snížený zájem o sex nemusí vůbec souviset s nějakou milenkou. I kdyby měl váš manžel milenku a stýkali se spolu každý den, neznamená to, že by s vámi měl mít sex jen dvakrát do měsíce, protože by se mu už nedostávalo sil. Dokonce je představitelné, že by to mohlo být i naopak. Milenka může z dlouhodobého hlediska znamenat pro vztah pohromu, ale krátkodobě a z hlediska sexu ne. Vyloučit se to nedá, ale není to pravděpodobné. Leda by kvůli mimomanželskému vztahu trpěl váš muž nějakou psychickou zábranou, ale tolik bych zase od mužů neočekával. Spíše by bylo podezřelé, kdyby na vás začal být najednou mimořádně hodný.

39 let není žádný metuzalémský věk a čistě fyzicky vzato byste si mohli užít klidně dvakrát denně, pokud byste na to měli čas. Spíše se nabízí dost široká a nepřehledná škála dalších možností. Jako první nás napadne, že váš partner má nějaký zdravotní problém, o kterém nechce mluvit, protože je to nějak trapné, nebo se bojí to řešit. Problémy s prostatou? Nějaký zánět močových cest? Objevil krev ve spermatu a bojí se, že ji uvidí znovu a neví, co to znamená? Má nějaké bolesti?

Může jít také o únavu a stres. Možná je tou milenkou, po které pátráte, mužova práce. To ona ho může vyčerpat tak, že vitalita chybí tam, kde by jí bylo třeba.

Tato otázky má cenu si položit až poté, co se zeptáte, jestli se něco nezměnilo na vaší straně. Že byste za dva měsíce zestárla tak, že by vás začal považovat za okoukanou, není pravděpodobné.

Teď to řeknu trochu hnusně. Muž má – upřímně řečeno – zájem o sex jako takový a celkem je mu jedno s kým, pokud je protějšek přijatelný. Jedna sexuologická příručka říkala, že muž je schopen pohlavního styku s každou ženou, pokud mu není vyloženě odporná. (Konec hnusných vět.)

Něco se nejspíš stalo, možná nic důležitého. Nejspíš to nezjistíte přímým dotazem. Možná si teď zlikviduji zbylá promile duchovní autority, ale technicky vzato by možná pomohlo, kdybyste se spolu opili. Pak by to z něj mohlo vypadnout. (Nechci ale nést odpovědnost za to, že vás pak muž vyhodí z šestnáctého patra.) Nebo byste se také mohli pohádat, ale to není tak příjemné jako opojný večírek. Ještě je jedna možnost, zeptat se někoho, kdo s vámi sice v ložnici nikdy nebyl, ale třeba vidí něco, co vy nevidíte. Zná vás někdo dobře? Rodinný přítel nebo přítelkyně? A nepozoruje náhodou něco?

Sex je barometr vztahu. Když nefunguje, tak možná nefunguje ani to ostatní. Tohle musíte rozlousknout a ze svého muže to dostat. Spíše se vám to povede nepřímo.

JAN JANDOUREK