Anonymous

Anonymous Zdroj: archiv

Kyberválka v San Francisku: Úředníci lidem odstřihli mobily, hackeři jim za to odstřelili web

Zatímco britská vláda zvažuje možnost zatípnout při protestech lidem sociální sítě a mobilní komunikaci, v Americe se úřady nikoho na nic neptají – a prostě jim odstřihnou mobily.

Rabování a výtržnosti v Londýně a dalších městech otevřely před britskou vládou otázku, zda za takových okolností lze občanům omezit komunikační služby bez toho, aby se vláda dostala do problémů s omezováním základních lidských práv a svobod – esemesky z Blackberry a zprávy z Twitteru hrály v organizaci protestů zásadní roli. Premiér David Cameron vystoupil před parlamentem s prohlášením, v němž tuto možnost zvažuje. Pouhý den na to si na druhém konci světa v San Franciscu musela administrativa položit stejnou otázku. A komunikaci lidem bez řečí utnula.

 

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czNa 11. srpna byla v San Franciscu oznámena demonstrace ohledně smrti pětačtyřicetiletého Charlese Hilla, jehož zabil - obdobně jako při události, která odstartovala britské nepokoje - policejní příslušník, tentokrát sanfranciské podzemky BART (Bay Area Rapid Transit). Představitelé sanfranciského emhádéčka se nikoho na nic neptali a na den protestu vypnuli veškeré internetové a mobilní připojení, aby demonstranti nemohli „koordinovat své aktivity“ a „komunikovat a rozmístění a počtu příslušníků BART.“

 

 

To poslalo plánovaný protest do kolen ještě než se stačil uskutečnit a nakonec k němu vůbec nedošlo.

 

 

Na internetu v té chvíli ale začalo být veselo. Spolčení angažovaných hackerů a kyberaktivistů Anonymous to tak nehodlalo nechat. „Viděli jsme, jak byl v San Franciscu lidem nasazen roubík,“ zaznělo v reakci na událost zase v jejich prohlášení. „Anonymous bude muset těm, kdo stojí za touto cenzurou, znovu ukázat, jaké to je být umlčen.“

 

14. srpna hackeři z Anonymous napadli oficiální webové stránky BART a překopali je na nehybnou obrazovku s ikonickým „véčkem“ ze snímku V jako vendeta (v němž vystupuje muž s neméně ikonickou maskou britského teroristy Guye Fawkese z přelomu šestnáctého a sedmnáctého století, která je společnou tváří anonymních hackerů). Ze stránky vydolovali a následně zveřejnili e-maily z vnitřní komunikace, stejně jako kontakty a telefonní čísla pracovníků BART, a jako bonus napadli ještě stránky kalifornského úřadu pro přepravu (California Office of Traffic Safety).

 

Akce v reálném světě – protiakce ve virtuálním světě. Takhle nějak by mohly vypadat střety v blízké budoucnosti. Alespoň podle předpokladů autorů kyberpunkových románů, jejichž jiné rozpustilé vize – jako například fantasmagotrická představa internetu a sociálních sítí – už se stačily naplnit.